USA a spojenci výhodně privatizovali Irák

Spojené státy začaly budovat svůj nový a demokratický Irák podle ve světě převládajících a jimi prosazovaných neoliberálních principů volné ruky trhu. „Civilní správa Iráku“ v letech 2003-2004 předala značnou část írácké státní ekonomiky do rukou soukromých subjektů - převážně amerických společností.

V září 2003 byla rozkazem č. 39 umožněna 100 % privatizace všech státních podniků a odliv zisků ze země. Bylo také postaráno o to, aby byly privatizace všech státních podniků zakotveny v následující írácké ústavě. Ta prohlásila opětovné znárodňování za nezákonné. Korporace také potěšilo snížení jejich daně z příjmu ze 40 % na 15 %.

Od údajné demokracie, kterou s sebou měli přinést okupanti, se ničeho nedočkali iráčtí pracující. Aby měli noví vládci při privatizacích, snižování mezd a zhoršování pracovních podmínek v dosud státních podnicích volnou ruku, tak byly ponechány v platnost Saddámovi zákony zakazující odbory ve státních podnicích. V roce 2005 je pak loutková vláda ještě zpřísnila, když dala státu moc převzít jakékoliv odbory a zakázat jim vybírání příspěvků.

Není divu, že jak okupanti, tak domácí írácká elita považují odbory a organizace pracujících za hrozbu. I přes svou ilegalitu byly írácké odbory od začátku těmi nejaktivnějšími kritiky privatizací. Často neváhaly vstoupit do stávky proti novým vlastníkům a v některých případech je dokázaly vystrnadit nebo si na nich vydobýt ústupky. Jejich činnost se však setkávala s velkou represí. Docházelo k útokům vlády na odbory: jejich přemisťování daleko od jejich pracovišť a potlačování jejich protestů vojenskými jednotkami.

Nejznámějším případem bylo obležení a dobytí Fallúdži v roce 2004. Američtí vojáci zde dokonce použily chemické zbraně (bílý fosfor), což především obyvatelům města způsobovalo množství zdravotních problémů - dramaticky zde narostla kojenecká úmrtnost, výskyt rakoviny i leukémie. Navíc průzkum britské firmy - ORB dne 14. září 2007 došel k závěru, že následkem okupace Iráku zahynulo pravděpodobně 1.220.580 obyvatel - tedy příbližně 4,5 % írácké populace.

Zdroje:

Nová Levice, USA se stahují z Iráku?, č. 6 - září 2010, str. 10, autor: Lenka Světlá

Občanské sdružení Vojáci proti válce. Informace I-2012 Mírové operace NATO DŮSLEDKY. Čj. VS/1-1/64180/06-R http://www.vojaciprotivalce.cz/

Autor: Pavel Herman | pondělí 1.9.2014 9:05 | karma článku: 24,85 | přečteno: 1075x