Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro Vaší informaci. Bohatí lidé se nestali bohatými protože by měli peníze na účtě v zahraničí, ale protože je investují.

Co se konvertibilty měny týče, to už tu připomněl někdo jiný.

1 0
možnosti
JZ

Soudruh také zapomněl na vnitřní dluh ve výši zhruba tisíc miliard korun který tu nehclai komunisté a který spočíval v zastaralých strojních zařízeních továren, neudržovaných vodovodech (z nich se ztrácela až polovina vody) a kanalizacích, zastaralých telekomunikačních zařízeních atd.

1 1
možnosti
Foto

ano, stručně lze říci, že to, co ukradl Václav Klaus na vkladech občanů, to bezplatně přidělil tzv. privatizérům formou úvěrů, které byly později označeny za "nedobytné pohledávky". Privatizéři si tedy za peníze drobných vkladatelů ukradli státní sektor. Dnes jsou tito lidé bohatí, za vodou, a vnoučatům vyprávějí, jak museli na svůj majetek tvrdě pracovat 25 hodin denně.

1 2
možnosti
MR

Do roku 1953 zde byl přídělový systém a volný trh. Bylo jasné že s tím bylo potřeba něco dělat. Bohužel bylo to zneužito tak aby režim dosáhl na peníze jež měli lidé doma ... .

3 0
možnosti
MR

Záleží jak se skládají a čerpají informace. Americká studie v 80 letech uváděla už vážnou hospodářskou situaci ČSSR a závažné zaostání lehkého průmyslu. Běžte se podívat do některých odstavených fabrik a naleznete výrobní zařízení ještě zdob vlastníků fabrik. Závažná byla taktéž pracovní morálka a přístup k pracovní době, odváděné kvalitě práce, svěřeným výrobním prostředkům. Navíc Rusko už chtělo kvalitnější výrobky a suroviny už dodávat za normální ceny. Vážná situace našeho hospodářství, přiměla vrcholné představitele země v roce 1985 přistoupit k reformám a učit lidi pracovat, odpovědnosti za svoji práci, kvalitu zboží a hospodaření podniku. Bylo už pozdě podnikům chyběly peníze na obnovu zařízení, řídící struktura podniků byla zaostalá nepružná na požadavky zahraničních odběratelů, kdy schválení drobné změny u výrobku muselo projít kolečkem, od rozpočtáře, po techniky výrobního zařízení až k místní pracovní komisi. Navíc už nebyl zájem o naše zaostalé a nekvalitní zboží i v rámci RVHP. Rok 89 byl jen volný pád ... . Po roce 89 zde byl těžce zaostalý průmysl, špatné pracovní návyky, o zahraniční obchod se staraly 3 zahraniční podniky a banky neměly vlastní finance, podniky neměly návaznost na zahraničí a transformovanou strukturu řízení podniku tak aby byla efektivní a pružná. Byly zde tisíce a tisíce podniků hozeni do tržního hospodářství, vlastně měli i přípravu v rámci přestavby od roku 1985, ale úpadek byl hraniční. Co by jste chtěl dělat s tímto stavem, když si na tom bývalí představitelé země taktéž vylámali zuby. Zkrátka to po roce 89 jen dosedalo. Naopak lidi vnímali jak si přirozeně že se bude kolektivně a v rámci 5 letky zavádět tržní hospodářství, že to bude direktivní a ... . Jen že nastalo jen vyvazování cenných částí z podniků a zašantročování majetku. regenerace podnikání téměř žádná.

4 1
možnosti
Foto

J61a61n 66R44ý25z59n11a33r

23. 7. 2013 19:17

Vážený soudruhu, onou inflací v r. 1991 se vyřešilo něco, na co komunisté 45 let nedosáhly - a to plná konvertibilita koruny.

Polopravdy a sliby které nikdy nechtěli plnit - to jsou komunisté.

Co tak připomenout, že Zápotocký den předem hřímal, jak je naše měna pevná. V letech 1991 to bylo předem deklarováno.

6 3
možnosti
SB

Jeden rozdíl jste zapomněl. Klaus před volbami, které ho vynesly k moci, předem varoval, že tyhle problémy přijdou. Zápotocká to až do poslední chvíle zapíral.

A zapomněl jste též na to, že znehodnocením úspor prošly tehdy všechny státy bývalého sovětského bloku, takže se tomu asi nedalo vyhnout. Klaus byl ministrem financí pouze u nás, ale úspory byly znehodnoceny i v Maďarsku, v Polsku, v Rumunsku, Bulharsku, o Sovětském svazu a Jugoslávii ani nemluvím. Jediný, kdo se tomu vyhnul, bylo východní Německo, avšak to je zcela jiná a s Československem nesrovnatelná kapitola, protože ta měla bohatého strýčka, která to zaplatil, ale když si ty ztráty rozpočítáme i na obyvatele západního Německa, zjistíme, že to dopadlo v podstatě stejně jako kdekoli jinde.

3 0
možnosti
SS

Co byste taky cekal od komunisticke zrudy Zapotondy co jako kapo v koncentracnim tabore vlastnorucne ubijel ve sluzbach nacionalne socialistickych bratru holandske odbojare ... :-P

2 2
možnosti