Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ceny byly daleko nižší, takže za výplatu 1400 korun se dalo slušně vyžít. Také služby, nájmy, půjčky vratné i nevratné byly jiné. K tomu dobré přídavky na děti. A v nejhorším případě fungující odbory, které pomáhali třeba rodinám s více dětmi. Lidé se nebáli chudoby, stáří a bezdomovectví. A kdo tvrdí, že je to jinak lže. Základem byla úcta k práci, to nebyla fráze. Makat museli i Romové a stát jim uměl zajistit práci. jenže dnes je moderní jen na starý režim plivat. A studenti jsou vyloženě manipulováni, aby je, nedej bože pro kapitalisty, nenapadlo, že svoboda je i právo na práci, školu zdarma a doktora zdarma. A že mladí lidé musí mít i povinnosti a nelze jim jen mazat med kolem úst, že jim patří svět a ono mají na všechno právo. Slyšela jsem jednou přednášku knížete na vysoké škole. Něco tak populistického a ubohého se hodilo opravdu jen pro hloupé studenty bez životních zkušeností. Paradoxem je, že mnoho starších politiků vystudovalo právě v minulém režimu, zdarma, někteří i na stážích v zahraničí, mnozí nyli ve straně a kariéristé . Po revoluci tito hajzlíci převlékli kabáty a rvali se o nová koryta. Poplivali svou vlastní minulost a sedí tam nahoře dodnes. Mělo to ale i dobrou stránku a užitečnou. Oddělilo se zrno od plev a dnešní KSČM JE JEDINOU STRANOU, KAM LIDÉ NEJDOU PRO ZBOHATNUTÍ, ALE Z TOUHY SKUTEČNĚ POMÁHAT A NĚCO DOBRÉHO VYBUDOVAT PRO VŠECHNY OBČANY A NE JEN ELITU. Zbavila se starého balastu a vidíme na volebních výsledcích, že statisíce lidí již prozřelo a začínají rozlišovat pravdu. Slýchám často, že lidé litují toho,  že v 89.roce naletěli dobře připravené špíně ze Západu. Nebylo vše dokonalé, to rozhodně ne, děli se i velice špatné věci, ale národ šel cestou k prosperitě a ta je hodně těžká. Nové vlády a nový režim zničili za 20 let vše slušné pevné a stabilní. Korupce se stala běžnou součástí života a lidé ztratili důvěru. Půlka národa se bojí budoucnosti. Statisíce lidí jsou v bídě.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby v Marxově době v Anglii platil zákon o příživnictví, nikdy by nebyl napsán Kapitál. ;-) Ale vážně: Vytrhuješ věci z kontextu. To, že za minulého režimu byla sociální práva na lepší úrovni než dnes, je sice pravda, ale není to celá pravda. Řada lidí byla v té době šikanována z důvodů, jež se dnes jeví jako zcela bizarní. Stejně, jako je absurdní prohlášení, že oněch mýtických "40 let komunismu" bylo jakýmsi obdobím temna a hrůz, je absurdní i ignorování reality pokud jde o represe, k nimž docházelo.

Děsím se doby, kdy umlknou pamětníci a společnost budou tvořit lidé, kteří budou nahlížet na minulý režim buď jako na ztracený ráj nebo naopak jako na peklo na zemi.

0 1
možnosti
Foto

Byli jsme právě zahlceni srováním toho co bylo a co je nyní... ale co tím chtěl ale básník říci, se bohužel nějak ztratilo v překladu.

2 1
možnosti

ČSSR byl formálně právní stát. Co bylo na papíře, nehrálo žádnou roli.

6 1
možnosti

Pokud by někdo měl pocit, že spravedlivá odměna za práci byla v 80. letech 1400 Kč měsíčně, tak mu ten pocit přeji. A s takovými penězi se nedalo jet ani do Vídně. Jinak papír snese vše, realita byla jiná, tedy to, "co bylo psáno, většinou nebylo dáno". Proto třeba vznikla Charta 77, aby komunistům vysvětlila, že lidská práva "jsou psána, ale nejsou dána". I dnešní listina základních práv a svobod píše o právu na dobré životní prostředí, ale na Ostravsku či nyní na Táborsku listinu asi nečetli.

5 1
možnosti