Kdo je vlastně parazit

V pořadu Máte slovo (3/2013) nazval podnikatel Ivan Toman nezaměstnané „sociálními přísavkami“, ačkoliv se na jednu pozicí hlásí 15 - 20 nezaměstnaných. Dále prohlásil, že nezaměstnaný vlastně parazituje na zbytku společnosti a hlavně na těch „úspěšných“. Zhruba v stejném období jsme mohli v médiích zaslechnout legendární větu, kde byli označení živnostníci za parazity, ačkoliv na rozdíl od „daňových rentiérů“, tedy velkých firem platí daně v ČR.

Zdroj: ČTK - Česká pozice

Pokud si chceme upřesnit, kdo je tady parazit, tak právě parazité pocházejí z řad tzv. „obchodníků s deštěm“. Jedná se o kategorii podnikatelů, kteří parazitují na státu způsobem, který umožňuje čerpat „podivné“ dotace z EU. Jedná se hlavně o dotace v oboru personalistiky, kde například mnohdy vzdělávání 20 zaměstnanců stojí na místo původních 200 tisíc nakonec několik milionů. Dále se jedná o dotace z EU na nesmyslné projekty jako dotace na golfová hřiště, sjezdovky na rovině a psí hotely.

Další kategorií jsou podnikatelé typu „porevolučního šmejda“. Tito lidé se zasazují o to, že se v ČR předražují státní zakázky - např. cykolstezky (1 km v Praze za 50 milionů), dálnice, OpenCard (zakázka předražena dvacetinásobně). Kdyby se nekorumpovaly a nepředražovaly státní zakázky, tak by stát mohl zaměstnat více státních zaměstnanců - hasičů, policistů, úředníků, poštovních doručovatelek nebo uklízecích čet. Mohl by se tedy zasazovat o rozvoj pracovních míst. Stát ani řádně nekontroluje velké soukromé firmy. Ty mnohdy zaměstnávají malý počet zaměstnanců. Existují případy, kde jeden pracovník obsluhuje 6 strojů, což znamená, že zde zbývají ještě další volná místa.

Vhodným příkladem parazitujícího člověka je „podnikající kmotr“, tedy podnikatel napojený na politiky obviněné z korupce. Takový podnikatel například dostane 80 milionů z evropských fondů a 15 milionů korun z veřejných rozpočtů. Na údajného parazitujícího nezaměstnaného a živnostníka se tato částka nevztahuje. Navíc právě z tohoto důvodu musíme platit vyšší daně, protože se rozdávají peníze lidem, kteří mají kontakty na politiky obviněné z korupce.

Navíc chci upozornit, že výdaje, které živnostníci odvádějí státu, tvoří pouze 3 % procenta HDP. To tedy znamená, že i kdyby státu odvedli dvakrát tolik, tak by se jednalo o nepatrnou částku. Proto je tedy zbytečné tuto skupinu lidí více zdaňovat. Pro společnost by bylo prospěšnější, kdyby firmy platící daně v daňových rájích platili daně v ČR - z tohoto důvodu mi ale přijde nespravedlivé, aby se vůbec zaváděla progresivní daň. Tedy jedna rada na závěr. Pokud politici budou zvyšovat daně nebo rušit podporu v nezaměstnanosti, tak na tom stát vůbec nic nezíská. Naopak by se mohlo stát, že by tyto zdroje skončili zase v nějaké předražené státní zakázce a korupčním skandálu. Proto je zapotřebí zvolit tu správnou politickou stranu, která tyto zdroje vhodným způsobem přerozděluje.

Zdroj:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo/213411030520003-mate-slovo-s-m-jilkovou/ (on-line text 21. 3. 2013)

Autor: Pavel Herman | sobota 29.6.2013 9:23 | karma článku: 22,06 | přečteno: 1428x