Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P23a43v53e92l 61B59a77c25í31k

22. 4. 2014 21:19

Přeji Vám soudce, kteří budou soudit jak chtějí policici, všichni mají strach z komoušů a furt na ně vzpomínají, zrovna bych Vám připoměl politické procesy, kdy soudci soudili jak bylo potřeba. Dobrý by bylo volit i policisty taky si dělají co chtějí.

0 1
možnosti
Foto

Soudcovská definitiva je nesmysl, neboť jsou na věky jmenováni soudci tací, o kterých jmenovatel neví vůbec nic.

Soudci by se měli volit podobně, jako poslanci. Podle dnešního statu quo jsou vlastně jmenovaní politicky a nenesou ani důvěru veřejnosti, natož odpovědnost.

A nemalujme si chiméru, že soudci jsou nestranní, dokonalí lidé.

Podle dnešní praxe jsou to vlastně vykonavatelé politické moci, což se spravedlností koliduje.

Ostatně, podívejme se na dnešní, politicky ustavený Ústavní soud. Jakým právem hovoří o tom, že 60 korun za den v nemocnici je ústavní a 90 korun už není? To jsou politické závěry a ne otázka ústavnosti.

Proto nejde o žádný Ústavní soud, ale o jakousi třetí, nevolenou komoru Parlamentu.

1 0
možnosti

P14a33v88e20l 89B79a39c36í45k

22. 4. 2014 21:22

Zdálo se mi, že máte dobrý úsudek a koukáte na věci shora, ale spletl jsem se, jste taky ignorant. ;-D

0 1
možnosti

V Ústavě máme napsáno, že všechna státní moc pochází z lidu.

Státní moc se dělí na tři části: legislativu, exekutivu a justici.

Legislativu lidé volí. Zde to platí, že všechna moc pochází od lidí, protože poslanci i senátoři jsou voleni ve všeobecných rovných přímých volbách tajným hlasováním.

U exekutivy to už tak bezezbytku neplatí: volíme její hlavu, t.j. presidenta republiky. Žádného jiného funkcionáře exekutivy nevolíme, některé volí parlament, jiné jmenuje president a dále pak parlamentem zvolení nebo presidentem jmenovaní šéfúředníci jmenují další šéfúředníky a ti přijímají ostatní vykonavatele moci výkonné do pracovního poměru dle zákoníku práce, eventuelně několika zvláštních služebních zákonů (ozbrojené složky).

U justice ale ústavní pravidlo neplatí vůbec. Justice volená není. Je výhradně jmenovaná. A na neomezenou dobu. Pouze přísedící z lidu u některých typů sporů jsou voleni zastupitelstvy.

Myslím, že zde má demokracie díru a že je třeba zavést i volby soudců, a to na omezené volební období, nejlépe 10 let.

0 0
možnosti
Foto

President není součástí exekutivy, pane kolego. Nemá výkonnou moc, pouze politickou a reprezentativní. Proto bylo nesmyslem volit jej přímo.

0 0
možnosti

Ovšem na"základě Ústavy Československé socialistické republiky (č. 100/1960 Sb.) soudci procházeli pravidelným schvalováním" jen pokud šlo o to, aby za všech okolností udržovali všemi prostředky mocenskou úlohu KSČ. Teď si soudruzi soudci, vystudovaní hlavně proto, že byli z nomenklaturních rudých rodin - neb ostatní se dostali na totalitní práva jen výjimečně -schvalují už jen to, aby se tam za všech okolností udrželi a měli co největší platy, a hlavně aby neškodili těm, jako byli třeba starej Grebeníček, Vondruška či Brožová-Polednová atd.

2 0
možnosti
Foto

Sedm plusů mi nestačí. +++++++

1 0
možnosti