Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Hermane, nebudu Vám vytýkat, že jste se nezmínil o zločinech komunistických režimů, když jste to téma sám zúžil a téma komunismu si možná už připravujete na jiný článek. Já souhlasím s názory, že kapitalismus sám o sobě zločinný není, ale vlády zemí (obou antagonistických systémů) se někdy zločinnými stávají. Jistě mi dáte za pravdu, že pokud tzv. zaostalá země není prvobytně pospolnou společností, je vlastně z hlediska vlastnických vztahů kapitalistická. Pokud se ale taková země stala kolonií podrobenou jinou zemí, státem, provedla jí to bratrská rozvinutější(industriovanější) kapitalistická sestra. Je to tak? To by znamenalo, že to zlo nepramení ze státního uspořádání, ale například  z hamižnosti. Snad je dost příkladů z časů předleninovských, v nichž mezi sebou takové sestry válčily. Jeden z důvodů mezinárodních konfliktů byla obava z šířícího se komunismu, který byl hrozbou pro každého, kdo vlastnil více, než by mu soudruzi vlastnit dovolili. Tím ovšem neříkám, že nebýt komunistů, nepokračovalo by vyvražďování obyvatel tak, jak tomu bylo do té doby. Kapitalismus může také shnít na totalitu, to je jistě pravda a jsou mnohé příklady. Doufám, že se nechcete věnovat jen strašení kapitalismem, když máte možnost čtenářům vysvětlit Vaše vidění spravedlivějšího světa. Ve svém posledním blogu jsem opět vyzval komunisty k dialogu, ale pokud jsem dobře pochopil, ozval se jediný, a to ještě způsobem, jako by byl v té chvíli zase na tripu. nenechávejte nás tápat v rozímání o pravých cílech Vaší strany.

0 0
možnosti

J69a42n 12Š51u21s52t12e58k

1. 2. 2014 18:02

Pavle, jsem rád, že píšeš na toto téma. Ani jsem nevěděl, kolik lidských životů mají na svědomí. Věřím, že slušní lidé už nepřipustí návrat kapitalismu. 

Karma. R^:-)

0 5
možnosti
MP

Pane Šustek, nevěděl jsem, že jste idealista. Nikde na světě se nevrátil socialismus. I když ve světě momentálně vládne levice. Lidi zase nejsou tolik hloupí... Ale snít si můžete, vždyt je to tak krásné.

3 1
možnosti
Foto

Ti mrtví jsou mementem a varováním, že se kapitalismus nesmí již nikdy opakovat.

3 8
možnosti
Foto

Soudruh G. by byl z autora nadšen. Kdyby se neminuli v čase, mohl být lepší než Slánský s Urválkem dohromady.;-€8-o;-O:-/;-)

9 1
možnosti
RH

Kapitalismus jako ideologie neexistuje. V podstatě kapitalismus nelze ani uspokojivě definovat, aby do něj nezapadl nějaký vyloženě nekapitalistický režim. Podobné konflikty, které popisuje soudruh Herman, byly vyvolávány komunistickými režimy, což soudruh ve své ideologické zaslepenosti nepřizná. Zatímco komunistické režimy byly z principu ideologie agresivní, tak u vyspělého "kapitalismu" neexistují vzájemné konflikty.

8 1
možnosti
PV

To rozhodně! Třeba vyvraždění indiánů v severní Americe kvůli získávání území jistě způsobili tamní komunisti. Ale upozorňuji, že až koncem století, neboť třeba takový Lenin se narodil až v sedmdesátých létech...

3 6
možnosti
TH

Autor o sobě píše,že je TEORETIK (NEO)MARXISMU.No já osobně doufám,že jednoho dne přijde náš den a ukážeme znovu lidstvu FAŠISMUS V PRAXI.

0 1
možnosti
MP

Nebýt těch zlých vykořisťovatelských kapitalistů, tak bychom neměli internet, tablet, mobil, čtečku, přehrávače, flash...8-o

8 2
možnosti

A nebylo by nám lépe? Alespoń by nám nohrozilo globální zblbnutí.

5 5
možnosti
Foto

V době socialismu a nacionálního socialismu byli u moci jenom komunisté a nacisté, kteří ovládali vše od policie po armádu. V době kapitalistické jak ji nazýváte, u moci nebyli všichni kapitalisté V těchto zemích byl parlament, kde byly zastoupeny všechny třídy ( podle Marxe) Majitelé továren ( kapitalisté podle Marxe) tam bylo  menšina. Takže mluvit o zločinech kapitalistů je bohapustá demagogie.

7 1
možnosti

Jenom metodologická poznámka. I ty vykořisťované třídy jsou součástí kapitalismu. Existence kapitalismu jako společského zřízení e na nich přímo závislá. Ovládaní jsou vždy součástí daného společenského pořádku už proto,že se nechají ovládat. Takže hovořit o zločinech kapitalismu jde, i kdyby se parlament skládal ze ssamých komnistů. Mimochodem Vámi uváděný příklady  socialismu a nacionálního socialismu byly v relevantní literatuře před r. 1989 uváděny jako případy státního kapitalismu.

Takže i ty tzv. zločiny komunismu je nutné zahrnout do jedné z podrubrik zločinů kapitalismu.

2 5
možnosti
PV

Je dobré vidět, že se najdou i mladí lidé, kterým je jasno, že tzv. kapitalismus nás nespasí. Tudy cesta nevede.

1 10
možnosti
PK

Kámen úrazu je že si myslí že nás spací 101. pokus o něco co už 100x šlo do háje samo o sobě.

V historii prakticky nic nedokázalo fungovat tak dlouho a tak dobře jako ten kapitalismus...

Některé systémy dokázali fungovat lépe ale ne tak dlouho (došli zdroje), a některé systémy vydrželi déle (ale ne na takové úrovni)

5 1
možnosti

K popisku obrázku: Nemá být exportují?

0 3
možnosti
MS

Nevidíte, že to importovali z Ruska? :-P

3 0
možnosti