O vzdělání a soudnosti (aneb článek o Izraeli)

Včera jsem četl článek na blogu, no docela jsem byl zaskočen, autor typický webmaster a programátor desktopových aplikací, jak se sám nazývá, se pasoval na znalce Středního východu. Nastudoval pár historických dat a má jasno. Zlo=židé jako přistěhovalci a hodní arabští domorodci, kteří touží jen po klidu.

Čirou náhodou o této situaci něco vím, studoval jsem celou historii sionismu a  nepopírám že fanatismus na obou stranách byl a je extrémní. Málo kdo ví že napřiklad v dobách nedávno minulých byly i stalinistické proudy sionismu, které měli za cíl sloučit komunismus a sionismus v nový myšlenkový směr, moc se to naštěstí nezdařilo.

Speciálně k tématu, autor vůbec netuší nic o tom jak zdejší oblast fungovala a funguje.

Hodně to zjednoduším nechci unavovat historickými daty, ale pro snažší pochopení se dá řící. že...

K návratu židů

  1. Příliv židů vyvolaný mohutnou podporovou sionistickými komunitami v USA, Brazilii a dalších zemích, do velmi chudé oblasti velmi řídce obydlené především arabskými nomády nebyl žádnou katastrofou, ba naopak s neuvěřitelnou pílí budovali kibucy (něco jako naše zemědělská družstva :) a půdu si od arabského obyvatelstva, situovaného v několika málo vesnicích, kupovali.
  2. Vycházeli s nimi povětšinou v klidu protože svým příchodem přinášeli i určitou  prosperitu i pro arabskou komunitu.
  3. Průšvihem bylo že se spolu s židy do oblasti začala stěhovat arabské chudina z okolních zemí za prací. Vyšší životní úroveň vedla i k vyššímu populačnímu růstu domorodých arabských vesnic.

 

Nelze proto začít vykřikovat, že přišli židovství uchvatitelé a vyhánějí araby. Systematické vyvražďování vesnic, bezpraví se dělo na obou stranách. Situaci si netroufnou hodnotit ani vysokoškolstí profesoři, co se celou problematikou zabývají celý život. O to více potěší když se objeví nějaký zapadlý ITák a má jasno.

Prosím o soudnost, je trapné psát podobný uvědomělý článek a neznat souvislosti, pevně doufám že se po tomto článku chytne kolega blogger za nos a nejen on, takových tu je více.

Uvádět jméno autora blogu nebudu, primárně mi jde o  pravdivost blogu, než o něj jako osobu.

 

Autor: Ales Pavel | úterý 28.9.2010 16:30 | karma článku: 21,28 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Ales Pavel

Československo 1945

14.1.2024 v 16:21 | Karma: 23,82

Ales Pavel

Pochovejme Evropana

11.4.2022 v 16:30 | Karma: 6,63

Ales Pavel

Šli jste taky na Gotta?

13.10.2019 v 9:57 | Karma: 17,37

Ales Pavel

Když draka bolí hlava - recenze

9.11.2018 v 23:05 | Karma: 10,69