Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rasizmus je toho jen korunou. Ono to začíná daleko dříve a jinak. Výchovou naprosto pleťově stejných jedinců na jediné téma: "Kdo není stejného názoru, jako jsem já, je proti mě." Toto vyhraňování se, neschopnost tolerance k jinému názoru, nulová snaha o objektivitu, způsobuje rozkol mezi lidmi. Ani na to nemusí být různá barva pleti. Strašně to speciálně v Československu "podpořili" soudruzi za minulého režimu, kdy se prakticky v každé rodině jinak mluvilo za zavřenými dveřmi a jinak navenek. Až tak daleko, že celý národ se pobaveně (sic!) smál heslu "Kdo nekrade, okrádá rodinu." a snadno přijímal vlastní chování podle hesla: "To chce klid.". Neznám horší věc, než lhostejnost. A ještě si na tom zakládáme. Dokonce jsme to připsali národnímu hrdinovi Švejkovi, který to ale vlastně nikdy neřekl. Tak je to s námi v Čechách. Po revoluci vše dorazila anonymita na internetu a sociálních sítích. Jak je to tam snadné zanadávat si na cokoliv! Rasizmus se na to všechno nabalil, možná dílem zkušenostmi s těmi "barevnými prospěcháři", co se válí na dávkách v nouzi, jednak ještě jako zbytek pohrdání nad domorodci z třetího světa z dob, kdy to do celého světa hustily koloniální velmoci. A ještě před nimi otroctví. Mohli bychom jít až do antiky. Je to zažrané jako letitá špína a tak pohodlné, že to ani nikdo dnes vlastně nechce vykořeňovat. Ti, kteří tím trpí, se jen časem začnou v lepším případě schovávat, v horším mstít, většinou hlava nehlava na vinných i nevinných. Teď se do toho přidává ještě antagonismus náboženstství - a pojede to dál... Bohužel nevidím žádné světlo na konci, jen ten tunel. Tunel který si naše civilizace vylepšuje už 70 let v přepychu a míru.

0 0
možnosti
PC

Bohužel, těmi stigmaty se to tu (nejen tu) jen hemží - a vůbec se nemusí jednat pouze o tmavší pleť...

Stačí např. jiný nežli mainstreamový názor - a jste na tom stejně, ne-li dokonce hůř nežli ten s tmavší pletí.

1 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za Váš názor. Chápu, ale jestli hůř, to nedokážu posoudit. Každopádně je to úkaz posledních let a doufejme, že nebude taky celoživotní. Jen dovětek. Názor se dá kdykoliv změnit. Barva pleti ne. Přeji...Chalupský Pavel

1 0
možnosti
JP

Vy myslíte, že ta vaše kamarádka byla jediná, kdo z finančních důvodů nemohl studovat na VŠ? Moje spolužačka taky ne, přednost dostal její brácha. Spolužačce řekli rodiče, že dvě děti na VŠ si nemohou dovolit a že ona se vdá, bude mít děti a VŠ by možná ani nevyužila. To bylo na konci 70. let minulého století.

2 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za Váš názor. Jediná určit ne. Studovat by jinak mohla i se snědou pletí, ale podstatou zmyšlení je "český rasismus" . Přeji vše dobré. Chalupský Pavel

0 0
možnosti
IL

I20v44a47n47a 38L51a13n63c11e

6. 11. 2023 14:25

Rasismus se uměle vyvolává, jak říkal herec Freeman Morgan: přestanˇte o něm mluvit. Neustále se přetřásá a lije se olej do ohně. Proč asi? Neříkám, že Vaše kamarádka nemohla mít nějaké špatné zkušenosti, a myslíte si, že já jsem neměla s lidmi špatné zkušenosti? Pokud to byl běloh, tak jsem prostě nemohla řvát: rasista, a pokud to byl někdo, kdo měl jinou barvu pleti? Opravdu, kolektivní vina je to nejhorší...

0 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za Váš názor. Chápu a rozumím, ale na druhou stranu nelze dělat, že mezi námi není. Víte, MY jsme tuhle situaci nezažili, neznáme ji, takže si nedokážeme představit to každodenní trauma. A já vidím, jak ji to poznamenalo. Přeji život bez traumat a stigmat Chalupský Pavel

1 0
možnosti
PV

P48a51v77e47l 70V23é68b62r

6. 11. 2023 8:52

Nezlobte se, ale karmu vám dát nemohu.

Není sice vinou vaší kamarádky, že má snědou pleť, ale také není vinou jejího okolí, že nemá rádo lidi snědé pleti. Není to rasismus, ale špatná zkušenost a kamarádka to (nespravedlivě) odnáší.

Moje manželka bývala dámskou krejčovou a měla i ty "snědé" zákaznice. Každá se ji snažila okrást, a to ne ošidit, ale přímo okrást, něco ukrást. Až na jednu - a ta to považovala ve své komunitě za tak nepřijatelné, že tvrdila, že se jí povedlo ukrást manželce hotovou sukni (kterou ale, s vysvětlením, řádně zaplatila).

Tak se nedivte, že lidé jaksi nemají v oblibě zde hojně se vyskytující jedince snědší pleti. Když mě napadne roj vos, tak nezkoumám, jestli mezi nimi není ta světlá výjimka, která si přišla jenom pokecat a snažím se je zaplácnout všechny.

3 0
možnosti
Foto

Jasně, aneb "nejsem rasista, ale...".

Alibismus. Učebnicová ukázka uplatňování principu kolektivní viny. Pořád dokola.

Statisticky vzato tu nejvíce zla páchají bledé tváře. I má zkušenost to potvrzuje. A teď co s tím, že?

A takhle se toho stigmatu nové generace podobně vypadajících určitě skvěle zbaví – když k nim okolí bude stejně báječně vstřícné jako vy. Gratuluju!

U takovýchto komentářů si říkám, že kdyby hloupost nadnášela, Armstrong s Aldrinem by bledli závistí.

Zpětnou vazbu máte, teď už je to na vás. Hodně štěstí.

0 2
možnosti
  • Počet článků 706
  • Celková karma 11,49
  • Průměrná čtenost 369x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik