Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsou věci skoro nezměnitelné. Většina pověstí, bájí a pohádek pro děti je pěkně morbidních. Takoví bratři Grimmové by mohli povídat, a co teprve ruské byliny. Ani naše domácí pohádky, se samými zlými draky a hoř světýlko hoř, zlé oči umoř, je toho plno, protože lidi se prostě rádi bojí. I když nám to jako dětem rodiče nikdy nepovídali, strašili jsme se sami před spaním povídáním o krvavém koleně. Atd. atd. ono je určitě dobře, protože to nejde vymýtit, že se to "jen omílá". Horší je, že děti už doma zpívání od maminek a babiček ani dnes neznají. Mí rodiče i prarodiče si zpívali u všeho. Znali stovky písniček, a notovali si ať žehlili, anebo vytírali schody. Děda si broukával i když naklepával kosu. To už dneska bohužel není. A pověst zpěvného národa, dokonce konzervatoře Evropy, tak mizí v nenávratnu. Přeji hezký víkend pane Chalupský a netrapte si, i když máte pravdu. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dano, moc Tě zdravím a ráda vidím! Naprosto souhlasím s tím, co píšeš. U nás se zpívalo odjakživa, kdekoliv a kdykoliv. A jsem ráda, že u našich mladých to pokračuje, už i malá princeznička osmiměsíční se vrtí a reaguje na hudbu.Je pravda, že až v tomto babičkovském věku se nad některými texty zamýšlím (zrovna jako pan Chalupský) nad komáry a dalšími písničkami. Ale neřeším to, jak píšeš, vymýtit to nejde a je to vlastně dobře. Jako malí jsme to taky neřešili, spíš nám to přišlo k smíchu, jako našemu malému Honzíkovi, který se to právě naučil.:-)

0 0
možnosti
Foto

Právě dnes mi to vnouček (2roky) zpíval asi patnáckrát. Takže jste se krásně trefil a opět mi to svým blogem připomněl. Už vím, co se mi před usnutím bude honit v hlavě ;-D

1 0
možnosti
PC

Zdravím, děkuji za názor a klidné spaní. I mně se text honil v hlavě včera v lese. Ne a ne odejít:)

1 0
možnosti
Foto

Já jsem naučil vnuka (2,5 let) Šel stary kolem fary a další.

2 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Ch.

0 0
možnosti
IV

No, možná má ta písnička být varováním před alkoholem.

0 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Nedokážu si představit, že bychom pouštěli dětem pohádku s tímto tématem. Pohádkové postavičky se opíjí, pak někoho zabijí, rozpářou a vyndají sádlo, které jdou na trh prodat. To by byl poprask. Ale zpívat, to vůůůůbec neva. Ach joooo:) Ch.

0 0
možnosti
IV

Před tou slokou o sádle jsem se učila ještě tyhle:

Komár leží na dvoře

muška pláče v komoře.

Neplač muško, co ti je,

však ti komár ožije.

Jakpak mně má ožíti,

když je na smrt zabitý.

2 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Vím, vím:) Ch.

0 0
možnosti