Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Svatá pravda !

Bavil jsem se s důchodcem - bývalým sedlákem, kterého komunisté združstevnili a i ten mi prozradil, že se vlastně nikdy neměl tak dobře jako teď. Neměl problémy ani za protektorátu a počáteční problémy s komunisty také nějak přežil.

Kromě problémů s chůzí mu zdraví celkem sloužilo a jeho optimismus byl podivuhodný. Nikde ani náznak deprese, kterými nás sdělovací prostředky a neziskovky denně děsí.

:-)

0 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za Váš názor. Chalupský Pavel

0 0
možnosti

Ano mí oba prarodiče prožili hned dvě světové války a oba se shodli na tom, že pro nás v Čechách byla ta první ještě horší, než druhá. Umí si někdo představit matku, která, aby uživila své tři děti, musí denně od rána do večera dřít u sedláka na poli a jednotit pro něj tuřín. Tuřín! Přes den si pro ně zahrábne pár hlav, aby hlídač neviděl (tenkrát se opravdu hlídalo na polích) a po setmění se na to pole vrací (pro tuřín!), plíží se jako vyzvědač, aby její děti měli co jíst. A riskuje, že noční hlídka ji načapá, anebo třeba "jen" postřelí střelou ze soli? Ano, tehdy hlídači stříleli na lidi sůl, a pěkně to bolelo. Dnes nikdo neví, že tuřín jedli lidi, a ne jen dlabat z něj veselé masky pro děti, nebo krmit dobytek. Děda, její manžel, si v tu dobu jako legionář prošel pěšky celé Rusko - podél Severojižní magistrály až do Vladivostoku, pak pár let v Charbinu v Číně, a vracel se, jaký paradox (!), stejnou cestou, jen už po té železnici a až 4 roky po konci první světové války. Pro naši rodinu ta první světová trvala dvakrát tak dlouho, než o ní píší historici! Kdyby dnes žil, určitě by vzal bič a vyrazil na politiky. Na všechny. On totiž věděl všechno o bídě a nouzi. Ti o tom jen žvaní. Díky za ten článek pane Chalupský, mluvíte mi z duše.

0 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za lidský exkurz. Předávejme jej dál. Chalupský Pavel

0 0
možnosti
MV

Mám tetu-92 let- která mluví stejně jako ta Vaše paní v příspěvku.

Její hodnocení dnešního stavu sedá shrnout do jedné věty-člověk člověku vlkem,Dnes si lidé vůbec neumí představit že matka dá dětem ke štědrovečerní večeři chléb namazaný máslem.

1 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za Váš názor. Zkusme to tedy měnit. Člověk člověku člověkem. Je to na nás. Chalupský Pavel

0 0
možnosti
VF

Ne "jedna paní", ale můj vlastní děda povídal (1885). Od hladu v dětství, přes osobní hrozné zážitky v první světové až po znárodnění po té druhé válce. Proto si říkám že když přežijeme covid, snažme se jít dál.

2 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za Váš názor. Ano, pojďme dál. Chalupský Pavel

0 0
možnosti
  • Počet článků 706
  • Celková karma 8,28
  • Průměrná čtenost 370x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik