Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

kybernetik

7. 10. 2009 18:43
I příroda má hranice

Všimli jste si, že žádný strom netoste do nebe? Nic živého neroste nade všechny meze. I tu vodu můžete ohřát jen na 100°C a pak se odpaří = změní (pokud ji nevystavíme tlaku, ale tam končí na kritickém bodu). Prostě nic přírodního není neomezené. A člověk je také výtvor přírody, jenom zblbnul chtivostí a řeže si větev pod zadkem.

Absurdita lidského počínání je zvyšování produktivity práce (= více robotů, méně lidí) a boj s nezaměstnaností.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

7. 10. 2009 20:08
Re: I příroda má hranice

jenže dochází ke kvalitativním skokům. Třeba se tvrdilo, že nejdokonalejší je parní pohon a později vznikl spalovací motor. Nebo byla kalkulačka, dnes je počítač. Samozřejmě, že strom neporoste do nebe, ale může být věčný. A myslíte, že paměť počítače bude někdy konečná? Že se nebude stále zvyšovat, dokud nebude absolutně objemná?

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

7. 10. 2009 17:50
Sociální inženýřství ?

Tyto úvahy by lehce mohli sklouznout do sociálního inženýřství.

Takhle uvažoval Malthus, takhle uvažují vynálezci trvale udržitelného rozvoje.

Takhle uvažuje poradce prezidenta Obamy, který dokonce navrhoval řízenou sterilizaci celých národů pomocí vody z vodovodů.

Jistou variantu těchto úvah rozpracovanou Marxem a Leninem jsme zažili na vlastní kůži.

Nefunguje to !Rv

0 0
možnosti
PB

kybernetik

7. 10. 2009 18:07
Re: Sociální inženýřství ?

A vy znáte nějaký rozumný důvod s výjimkou války (která  jistě není rozumná), proč by mělo lidí stále přibývat? Proto je nutné začít s duchovním růstem, který povede k sebekázni a optimálnímu užívání světa, se kterým musíme být v rezonanci a ne diktátorem, Každý diktátor jednou skončí, když se proti němu vzbouří utlačovaní. Příroda už se na nás chystá, bez ohledu na naše názory a doměnky.

0 0
možnosti

studánka

7. 10. 2009 17:47
Nic na světě netrvá věčně.

Ani HDP nemůže růst donekonečna. Jediná možnost jeho stálého růstu je spojena přímo se stálým růstem spotřeby, tedy počtu obyvatel planety. Obojí vede v konečném důsledku ke katastrofě a zániku člověka jako druhu. To si ovšem páni ekonomové nejsou ochotni přiznat. Oni žijí teď a teď také chtějí stálý růst.Zatím je však vždy klepla přes prsty krize. S ní si ovšem nevědí rady a provádějí jednu pitomost za druhou ( nalévání peněz daňových poplatníků do soukromých bank, šrotovné a pod.).

0 0
možnosti
  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik