Diskuse

Ticho o hluku

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

dzuvec

10. 9. 2009 23:42
oprava

Dovolil bych si opravit závorkové tvrzení v úvodu, že snížení hluku o 3 dB je snížení poloviční ... Jelikož se hluk vyjádřený v decibelých chová exponencionálně je rozdíl 3 dB rozdílný v hodnotách kolem 30 db a úplně jiný v hodnotách okolo 70 db .... Samozřejmě že v určité hladině může mínus 3 db znamenat poloviční snížení ale neplatí to obecně. Snížení ze 70 dB na 67 dB je mnohem výraznější než snížení ze 30 dB na 27 dB ...

0 0
možnosti
PB

kybernetik

14. 9. 2009 11:17
Re: oprava

Bohužel Vás musím opravit, protože fyzika je fyzika. V prvé části tvrzení máte pravdu, ale ta exponenciální transformace je použita právě proto, že stálé nárůsty na dvojnásobek rostou na příliš velká čísla. Lidský organizmus vnímá přírůstek energie hluku/zvuku s nárůstem energie méně intenzivně (exponenciálně) a tak je skutečně jedno z jaké úrovně energie či dB to posuzujete. Pravda však je ta, že zdravotní a psychické dopady jsou při vyšších úrovních mnohem citlivější a hůře snášené a proto vnímané, jak to popisujete.:-)

0 0
možnosti
DT

Dimitar Toškov

10. 9. 2009 20:52
Hluk a stres

Mně osobně vadí pouze hluk způsobený lidskou činností, především kravál z aut. Hluk přírodního původu, například hřmění, kapky deště na parapet, nebo hučení řeky u chaty - všechno slušná hladina hluku - mně spíše uklidňuje. V případě hluku lidského původu nemám pocit ohrožení sluchu díky značné intenzitě, více mně vadí jeho permanence, v případě automobilismu je to 24 hodin denně, 365 dní v roce. Kravál je v Praze prostě pořád a to mám velmi kultivované sousedy.;-)

0 0
možnosti
ŠF

stev

10. 9. 2009 20:22
Česko je v romto ohledu barbarská země.

Česko je v tomto ohledu barbarská země. Zcela bezohledná. S jistotou lze říci, že kam se člověk podívá, samý betonový blbec. Přitom hluk, ale i další znečišťování (např. prachové částice), krátí lidské životy, a to plošně. Lidé, kteří žijí v hluku nebo prachu, žijí o několik let kratší dobu, než lidé v čistém prostředí. Lidé, kteří žijí v obou znečištěních, hluku i prachu, pak násobně kratší dobu. V podstatě hromadné vraždění obyvatel. Proto ve volbách přísně dbám, abych nevolil žádné politické strany, které se například netají brutálním  záměrem stavět tranzitní komunikace skrz města. Dálnice ve městech prostě nemají co dělat. A Vám osvícený autore dávám karmu.R^

0 0
možnosti
PB

kybernetik

14. 9. 2009 11:20
Re: Česko je v romto ohledu barbarská země.

Díky, ale spíše než osvícený jsem vyděšený tím, co se chystá na lidi v Praze, na Suchdole obzvláště;-(

0 0
možnosti
JM

ozon

10. 9. 2009 17:50
Hluk, skrytý zabiják

Naprosto souhlasím s Vaším článkem. Hluk je mnohdy spuštěč stresu, ischemické choroby srdeční, nervové lability aj.

Lidé toto roziko podceňují a to od útlého věku. Vše začíná ve školce, kde většinou panuje ječivé klima. Namísto toho, aby děti normálně komunikovali, křičí. A jelikož se pak míň slyší, křičí ještě víc. Začarovaný kruh.

Pubescenti, po vzoru svých model, pouští rachot hudby ze sluchátek do ucha napřímo a současné generace si tajk připravují hluchotu či snížení sluchu dříve, než kdysi.

A bohužel všudypřítomná doprava. A tak se snažíme jet nejen za přírodou, ale i klidem. A zase autem, rekreantni se rekreují nesmyslným pojížděním na čtyřkolkách, či motrokách, celé dny sviští motorové sekačky, rachotí sekací traktůrky, kde se nesmyslně sečou velké plochy na anglický trávník. Tím se snižuje přírodní rozmanitost, zvyšuje sucho a ještě si neodpočneme.

Tak se chová homo sap????

0 0
možnosti
PJ

petra2605

10. 9. 2009 18:49
Re: Hluk, skrytý zabiják

lidstvo se přemnožilo a tudíž se zmenšuje životní prostor a snižuje kvalita života a zvyšuje rachocení, každý říká, že má rád klid, ale málokdo se tak chová

0 0
možnosti
  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik