Velikonoční jídelníček chudých.

Říkám si tady všichni melou o politice, karma lítá v přímé uměře k tomu na koho se plivne v nadpisu i perexu. Jakoby život mimo politiku neexistoval. Tak to zkusíme jinak. Pozval mne kamarád na jakousi velikonoční žranici. Odmítl jsem s omluvou a argumentací že mám přes váhu a také můj diabetický poradce by mi pěkně vynadal (i když Novonorm před dietní chybou dokáže zázrak). Když jsem ovšem v pátek na kamarádových šedesátinách "sežral" 3 jitrnice, 3 klobásky s pěknou karcinogenní kůrčičkou a několik porcí gulášku, zapil jsem to pěkně dvěmi sedmičkami vínečka, měli jste vidět jak glukóza rumplovala s měřákem.

Velikonocni hambacwww.kecy.roumen.cz

Ale kolega  mi sdělil: Petře, můžeš to pojmout do hojnosti Velikonoc a pak nastolit jiný jídelníček, po velikonocích má následovat 40 dnů půstu. A nabídl mi něco málo z receptáře jak říkala babička jídelníčku chudých, leč zdravých jídel na kterých přežívaly celé naše generace předků. Také jsem si vzpomněl, že když jsem s Mirkem Topolánkem konzultoval naši společnou cukrovku poradil mi: "Nežer vole."

Takže dieta a krize - pro ty co se nechtějí o velikonocích přežrat, nebo budou držet ten 40-denní půst je následující příspěvek.

Bramborové recepty z VYSOČINY

1. Prokládaný bramborák

Suroviny :

1 kg  strouhaných syrových brambor, 70 dkg  hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2  vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti,
1 plátek krkovičky nebo libového bůčku

Postup :

Maso 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme
a necháme uležet. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, pak položíme maso a přikryjeme další vrstvou bramborového těsta. Vrstev může být libovolný počet. Pečeme  asi 60 – 100
minut na 200 C.

2. Bramborové šišky s mákem

Suroviny :
500 gr brambor, 200 gr hrubé mouky, 120 gr máku,  70 gr moučkového cukru,  50 g másla,  1 žloutek, voda, sůl,

Postup :
Omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrou-háme na struhadle nebo umeleme. Dáme na vál, osolíme, přidáme žloutek, mouku, podle potřeby vodu a vypracujeme hustější těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Potom těsto rozdělíme na několik části a z každé části utvoříme tenký váleček o průměru 1 cm a nakrájíme jej na kousky. Kousky těsta rozválíme na válu posypaném moukou na šišky, které uvaříme ve větším množství osolené vody. Během vaření je občas zamícháme, aby se nepřichytily na dno hrnce. Uvařené šišky vyndáme dírkovanou naběračkou, necháme okapat, posypeme mákem promíchaným s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

3. Grázlův mls

Suroviny :

6 větších brambor, 300 g salámu vysočina, 200 g slaniny, 200 g sýra niva, 150 ml smetany ke šlehání, 3 stroužky česneku, zelenina na oblohu

Postup :
Brambory lehce povaříme, částečně zchladíme a rozkro-jíme na půl. Každou polovinu lžičkou vydlabeme a plníme připra-venou směsí. Směs vyrobíme z nastrouhaného salámu, sýra
a smetany. Na jednotlivé brambory pokládáme plátky slaniny, uložíme na pekáč, přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě zapékáme. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou.

4. Bramborové  pekáčky

Suroviny :

uvařené brambory, hladká mouka,  sůl, sádlo, povidlí (popř. dle chuti marmeláda),  vál,  váleček

Postup :

          Nejprve uvaříme brambory cca 1kg   ( nejlépe jsou vařené
o den dříve). Oloupeme a na jemném stroužku nastrouháme. Na připravený pomoučněný vál dáme strouhané brambory, špetku  soli a  hladkou mouku. Tu přidáme takové množství, aby se těsto dobře propracovalo a na vále nepřilepovalo. Mouky dáme přiměřené množství, aby pekáčky nebyly tvrdé. Vypracujeme  hladké těsto a dáme stranou. Ukrajujeme malé kousky, cca 3cm x 3cm, ze kterých vyvalujeme placičky silné cca 0,5 cm. Tyto placičky dáváme péct na sucho, nejlépe na klasických  kamenných plotýnkách. Opečené z obou stran  potřeme sádlem. Dle chuti promažeme povidlím, nebo marmeládou, stočíme do ruličky a můžeme podávat.

5. Bramborové rohlíčky s ořechovou nádivkou 

Suroviny :
35 dkg hladké mouky, 20 dkg vařených strouhaných brambor, 5 dkg  cukru krupice, 5 dkg  rozpuštěného másla,
½  kostky droždí, 125 ml mléka, špetku soli, 1 vejce, citrón. kůra

Nádivka:
12 dkg cukru, 12 dkg strouhaných ořechů, 10 dkg strouhan-ky, 2 lžíce  marmelády, 12 lžic mléka, citrónová kůra      


Postup :
Těsto řádně propracujeme a necháme vykynout. Mléko přivedeme do varu, přidáme cukr, ořechy a strouhanku. Provaříme a přidáme marmeládu a citrónovou kůru. Necháme vychladit.  Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky. Rozválíme bochánek na placku a rádýlkem rozdělíme na 8 dílků. Naplníme nádivkou a stočíme do tvarů rohlíčků. Na plechu potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme ještě chvíli kynout. Upečené posypeme cukrem.

6. Studenecké šťouchané brambory
 

Suroviny :

brambory, slanina, sůl podle počtu strávníků, zdravotních omezení, vydané energie.
 
Postup :

Slaninu nakrájíme do prázdného suchého hrnce, přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, mírně posolíme
a přiklopíme pokličkou. Plotnu zapneme na max. asi 1-2 minuty, dále dusíme pozvolna. Uvařené brambory rozšťoucháme.
V létě pro osvěžení můžeme přidat kysané zelí, v zimě hned do studených brambor majoránku.

7. Bramborové řezy

Suroviny :

40 dkg brambor, 5 dkg kakaa, 8 dkg hrubé mouky, 8 vajec, 30 dkg moučkového cukru,  čokoládová poleva


Postup :

Na misku nastrouháme vařené brambory, přidáme kakao
a mouku. Utřeme žloutky s cukrem a přidáme sníh z bílků. Vše zamícháme. Upečené a vychladlé potřeme nastavovaným krémem. Polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme podle vlastní fantazie.


8. Bramborové koblihy

Suroviny :
½ kg vařených brambor, ½ kg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, kostka kvasnic, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, sůl

Postup :
Do vlažného mléka dáme cukr, kvasnice a necháme vykynout. Vykynuté přidáme do nastrouhaných, vařených pro-chladlých brambor, přidáme mouku, 2 žloutky, rum, sůl a vymí-cháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat mléko. Po půl hodině těsto přemícháme a ještě necháme kynout. Potom uděláme na vále koblihy, necháme chvilku vykynout a smažíme tak, že je dáváme do rozpáleného oleje horní stranou dolů. Na usmažené můžeme dát sladkou marmeládu nebo slanou pomazánku.

Pomazánka bramborová - slaná
5 dkg vařených brambor jemně strouhaných, 5 dkg měkkého sýru bez příchutě, 1 lžíce majonézy, koření podle chuti nebo česnek


9. Bramborové langoše

Suroviny :

2 nastrouhané  brambory, 30 dkg hladké mouky, mléko, kvásek, sůl

Postup :

Všechny suroviny se zpracujeme jako těsto a necháme vykynout. Vytvořené langoše smažíme na tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem. Možno jíst i na sladko s džemem.

10. Pekáčky


Suroviny :

Brambory, mouka, sůl, sádlo, povidla

Postup :

Studené brambory uvařené ve slupce oloupeme, pomeleme na masovém strojku /možno nastrouhat/, osolíme, přidáme mouku a vyválíme na vále. Mouky tolik, aby se těsto nelepilo.
Z části ukrojeného těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na cca 1,5 cm kolečka a vyválíme válečkem na nudle. Pečeme na plotně /nejlépe na sporáku na tuhá paliva/. Plotnu je třeba rozehřát a opatrně topit. Je třeba, aby se pekáčky opékaly pomalu, aby se nepřipálily. Upečené mastíme sádlem, máslem. můžeme potřít povidly. Jsou dobré s bílou kávou.

11. Zapečené brambory

Suroviny :  1,40 kg brambor, 20 dkg sýru (NIVA), 25 dkg uzeniny, 3 vajíčka, 1 špenát, sůl, pepř, kmín, sádlo na vymazání bábovky


Postup :
  
Napůl uvařené brambory nakrájíme. Špenát si ochutíme solí a troškou prolisovaného česneku. Do vymazané a strouhan-kou vysypané bábovky dáváme vrstvu brambor a uzeniny se špenátem. Posypeme trochou sýra a takto vrstvy střídáme. Na konec zalijeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi ½ hodiny.

12. Kostrbáče s polévkou - bramboračkou


Suroviny :
1 kg brambor, 2 hrnky hrubé krupice, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 200 g škvarků, sůl, mletý pepř, majoránka

Postup :
Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme předtím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletý pepř, majoránku a sůl. Vše promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení neustále mícháme, až se vytvoří dozlatova opečený kostrbáč, podáváme s bramborovou nebo s chlebovou polévkou.

Do vody dáme vařit zeleninu (mrkev, petržel, celer, květák, růžičkovou kapustu …), brambory, cibuli a kroupy. Ke konci vaření přidáme tuk, vejce, pepř, majoránku a mletý česnek.

Tak dobrou chuť. Nenechejte si ji kazit ani Paroubkem, ani Topolánkem.

Autor: Petr Paulczynski | čtvrtek 9.4.2009 11:16 | karma článku: 26,19 | přečteno: 4022x

Další články autora

Petr Paulczynski

Hlody středeční 9/8 aneb miluji naše média

Dnes si v úvodníku oddychneme od politiky ( i když ne úplně) a koukneme do Ria které hýbe světem. Na této olympiádě se totiž objevuje vliv multikultury.

9.8.2016 v 20:53 | Karma: 46,76 | Přečteno: 13468x | Diskuse | Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 2/8 aneb miluji naše média

Dnes o něco později, než jsem vyhrál souboj sám se sebou zda psát nebo nepsat. Tak aspoň kousek obvyklé porce. Neziskovky žádají volební právo pro imigranty a výjimky ze zákonů.

2.8.2016 v 19:57 | Karma: 46,60 | Přečteno: 10795x | Diskuse | Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 26/7 aneb miluji naše média

Zase si nemůžu prázdninově dáchnout a vysadit. Protože Turecko, vraždící monstra co nejsou teroristi jak se dozvídáme, dnes dokonce zamordovali kněze.

26.7.2016 v 15:15 | Karma: 45,51 | Přečteno: 6907x | Diskuse | Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 19/7 aneb miluji naše média

Původně jsem si chtěl dát prázdninový oraz a dnes pauzírovat. Pak jsem zjistil, že OVM mají letní výpadek a že se tudíž nebude vědět o čem se má tento týden mluvit, tak jsem sáhl po klávesnici a pár bodů sesmolil.

19.7.2016 v 15:02 | Karma: 46,56 | Přečteno: 9196x | Diskuse | Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 12/7 aneb miluji naše média

Dnes začneme něčím čistě brněnským, protože internetem hýbe video v němž se náměstek primátora nechal bičovat dominou přičemž mumlal „I want more,“ tedy: chci víc.

12.7.2016 v 13:14 | Karma: 46,00 | Přečteno: 9463x | Diskuse | Společnost

Nejčtenější

Skokem do propasti Macocha ukončila život matka oběti střelby na fakultě

14. dubna 2025  8:27,  aktualizováno  9:06

Skokem do Macochy ukončila o víkendu život matka jedné z obětí tragické střelby na Filozofické...

Bílá rakev, věnec od Gottové. Na rozloučení se Slováčkovou dorazil i prezident

15. dubna 2025  8:30,  aktualizováno  16:35

Rodina a přátelé se v kostele v centru Prahy rozloučili Annou Julií Slováčkovou. Zpěvačka a...

Bili ho, řezali a natáčeli, jak umírá. Mladíci umučili třináctiletého kluka, pro zábavu

14. dubna 2025

Premium Mladistvý spolu s kamarádem zabil v Děčíně před třemi lety třináctiletého chlapce. Nebývale...

Trump si hraje s vojáčky. Stažení by Evropu bolelo, na výběr jsou jen špatné varianty

15. dubna 2025  14:06

Premium Je to jen pár dní, co Donald Trump vyslal směrem k Evropě poněkud nepříjemnou zprávu. USA mohou ze...

Dan Bárta si traumaticky poškodil sluch, J.A.R. přesouvají vyprodané koncerty v Lucerně

16. dubna 2025  19:27

Populární kapela J.A.R. musela přesunout na jiný termín dva vyprodané koncerty v Lucerna Music Baru...

Oblíbenou mnichovskou vlnu zatarasili hasiči, málem v ní utonula surfařka

20. dubna 2025  15:54

Hlavní město Bavorska Mnichov se na čas loučí s populární ale nebezpečnou atrakcí. Městští hasiči v...

Zvon Staroměstské radnice nepřežil válku, teď jeho části představí výstava

20. dubna 2025  15:42

Muzeum Prahy připravuje výstavu o zvonu Staroměstské radnice, který byl zničen při Pražském...

Hraběnka plnila bulvár, maršál utíkal v pyžamu. Příběh vládců českých lesů

20. dubna 2025  15:32

Bojovali se Švédy i s Napoleonem, sloužili Bohu a vlasti jako ministři a arcibiskupové, ale plnili...

Zemřel horolezec Jan Červinka. Účastníkovi himálajských expedic bylo 94 let

20. dubna 2025  15:24

Zemřel horolezec Jan Červinka, který patřil k účastníkům důležitých národních a státních expedic do...

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

  • Počet článků 1307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3084x
Postřehy z politiky a života.