Život je o radosti, ne o dokonalosti. Teprve pak je perfektní

Dokonalost je chiméra. Lidské chování není a nikdy nebude dokonalé. Úsilí každého perfekcionisty je předem odsouzené k nezdaru.

Perfekcionista věnuje většinu své energie úsilí, aby vše bylo perfektní. Snaha o dokonalost může proměnit člověka ve vyčerpaného chudáka, který se třese hrůzou, že udělá chybu. Špatná zpráva je, že dříve nebo později se to opravdu stane.

Dokonalost všude kolem nás

Reklamy jsou plné dokonalých těl, čteme příběhy “nadlidí”. Čteme příběhy žen, které jsou přes den úspěšnými manažerkami, doma neúnavnými hospodyněmi a večer vášnivými milenkami. Ani muži nezaostávají. Být úspěšným podnikatelem, vzorným otcem a náruživým milencem je přeci hračka, ne?

Být krásný, štíhlý, vzdělaný, mít široký rozhled, rozmanité zájmy a atd. dnes není ideálem, ale povinností. Perfekcionismus je vlastně adaptací na neustále rostoucí požadavky. A taková adaptace může mít zdravou, ale i zhoubnou podobu.

Pozitivní perfekcionismus

Takoví lidé mají vysoké osobní standardy, jsou sebevědomí, systematičtí, ambiciózní a umí věci zorganizovat. Ale také se dovedou těšit z výsledků své práce. Navíc je jim jedno, co si o nich myslí ostatní, oni zkrátka chtějí dostát vysokým nárokům. Takoví lidé většinou vyrůstali v rodinách, kde na ně byly kladeny vysoké nároky, ale zároveň byli od rodičů doceňováni.

Negativní perfekcionismus

Tyto lidi svazuje strach z vlastní nedokonalosti, chyb a obavy, že nikdy nedostojí svým požadavkům. Soustředí se na naplnění očekávání druhých a sami sebe si necení. Snaha být perfektní je hnaná strachem ze selhání, zklamání a ztracení lásky a obdivu. Vyrůstali v rodinách, kde úsilí bylo považováno za samozřejmost a nebylo nijak oceňováno.

Perfekcionisti nebývají úspěšní

Podávat výkon na 200 % ještě neznamená, že uspějete. Naopak. Puntičkáři nad problémem dumají nepřiměřeně dlouho a málokdy se posunou kupředu. Nechtějí riskovat, sunou před sebou důležitá rozhodnutí, pracují sice dlouho, ale neefektivně. Neumí odlišit nedůležité věci od důležitých. Bývají neoblíbení, protože neustále něco kritizují, vždy chtějí být nejlepší, jsou nedůvěřiví a chtějí vše kontrolovat.

Život s puntičkářem je vysilující

Žít po boku perfekcionisty je vyčerpávající. Po okolí despoticky vyžadují to, co oni považují za standard, nicméně pro ostatní to může být neúměrné. Nedojde-li ke shodě, je takové soužití nepříjemné pro obě strany.

Peklo dokonalosti

Největší peklo mají perfekcionisti sami se sebou. Cesta ven vede jen přes postupné uvolňování kontroly a sebeoceňování, přes nastavení splnitelných cílů a oceňování i malého pokroku.

Život je především o radosti, ne o dokonalosti. Teprve pak může být perfektní.

 

Autor: Jan Patrman | úterý 26.7.2016 8:00 | karma článku: 18,05 | přečteno: 622x