Lidé jsou mistři v klamání sama sebe

Pokud neznáme sami sebe a nevíme, co nás motivuje nebo brzdí, pokud nevíme, jakým způsobem myslíme a jednáme, tak nejsme ani dostatečně vybaveni pro to, abychom zvládali náročné a složité věci v našem životě. Nejsme také ani dostatečně vybaveni k tomu, abychom dosahovali úspěchu a mohli některé věci v našem životě změnit.

Abychom mohli něco změnit, musíme to nejdříve poznat a přijmout. My lidé jsme mistři v klamání sebe sama, protože nám to pomáhá vyhnout se nepříjemným pocitům – bohužel jen z krátkodobého hlediska. Z dlouhodobého pohledu to ale náš život ničí. Je veliký rozdíl mezi tím, kým si myslíme, že jsme (nebo kým chceme být), a tím, jací jsme skutečně. Každý člověk má neomezenou kapacitu k sebeklamán

 

Lidé mají na sobě nálepky

To, jak vnímáme sami sebe, často souvisí s tím, v jakém prostředí jsme vyrostli, a koho jsme na té cestě potkali, zda nás ti lidé chválili, podporovali nebo nás kárali, vyčítali nám a tím vytvářeli naši dnešní představu o nás samých. Tito lidé do nás bohužel vložili přesně ty nálepky, které si teď dobrovolně lepíme na naše sebevědomí a na obraz, jací jsme.

Rozdíl mezi tím, co si o sobě myslíme, a tím, kým skutečně jsme, je dán věcmi, které nejsme schopni vidět. A to, o čem nevíme, potom ani nemůžeme změnit. Jak byste mohli změnit například svůj nevědomý vzorec chování, když o něm ani nevíte? Každý z nás má spoustu nevědomých vzorců chování, spoustu charakterových rysů, o kterých neví, ale vidí jejich důsledky, se kterými se musí vypořádat. Pokud se vám v životě vyskytují nějaké situace častěji, pak věřte, že je nevědomě přitahujete. Když je někdo často obětí, tak sám vysílá nevědomé signály, že chce být v roli oběti. To vše jsou fakta, která byla v psychologii mnohokrát prokázány.

 

Sebeobraz má velikou moc

Příkladem může být třeba situace, kdy si na vás lidé vylévají zlost, křičí na vás, nerespektují vás. Důvodem je to, že nevědomě vysíláte signály: “Dovolte si to ke mně, já se vám přizpůsobím“.

Je důležité, abyste znali svůj sebeobraz, protože on má největší moc. Podle něj se totiž skutečně chováme. Myšlení má sílu ovládat realitu. Přemýšlíme-li o sobě jako o špatném člověku, pak potkáváme lidi, kteří nám to budou připomínat. Nejdůležitější je poznat sám sebe, začít vycházet sám se sebou a pak můžeme změnit i to, co nás bude v životě potkávat.

 

Udělejte si test osobnosti

Jedna z možností, jak poznat sám sebe, je udělat si kvalitní test osobnosti. Podívejte se na tento test osobnosti – je zdarma a budete z něj nadšení.

 

Přečtěte si původní článek na téma test osobnosti, sebehodnocení, sebepoznání, sebekoučink.

V čem si myslíte, že lžete sami sobe?

Autor: Jan Patrman | pátek 10.10.2014 18:35 | karma článku: 6,09 | přečteno: 373x