Jak se vyrovnat s odmítnutím? Pečujte o vaše sebevědomí

Každý občas zažijeme odmítnutí- – ať už v partnerském vztahu nebo třeba na pracovišti. Jak ho ale zvládnout, aby co nejméně zasáhlo vaše sebevědomí a abyste navzdory špatné zkušenosti dále zkoušeli podobné věci?

1. Nehledejte viníky

Jistě, každé odmítnutí nás raní. Zatímco někoho se téměř nedotkne, jiného naplní pocity méněcennosti. Na odmítnutí reagujeme podle toho, kde vidíme chybu. Pokud ji vidíme na sobě, hrozí nám, že sklouzneme do deprese. Pokud ji ale vidíme u druhých, máme tendenci reagovat vztekem. Nejlepším řešením přitom je nehledat viníky a smířit se s tím, že takové věci se prostě někdy dějí, aniž by za ně mohl konkrétní člověk. Nezapomínejte také na přísloví, které praví, že co nás nezabije, to nás posílí.

2. Není odmítnutí jako odmítnutí

Například u partnerských vztahů je velký rozdíl, zda vás odmítl někdo po dlouhých letech známosti, nebo jste se s ním seznámili nedávno. U prvního je třeba rozlišit, zda vás definitivně odmítl, nebo o vztah momentálně nestojí. U druhého byste si zase měli uvědomit, že vás dotyčný v podstatě nezná. Soudí vás totiž jen podle toho, co jste si zatím vzájemně sdělili. U takových vztahů je zbytečné plýtvat časem. Vždyť potkáte spoustu dalších lidí.

3. Osmělujte se

Proutník, který oslovuje jednu ženu za druhou, si z odmítnutí nic nedělá. Ovšem chronický „stydlín“ se odmítnutí děsí. A tak raději mlčí, než aby zkusit s někým navázat řeč.
Jak bojovat se strachem? Trénujte. Nejprve oslovte někoho, kdo vám nepřipadá příliš přitažlivý. Jde to snáze. Poté zkuste začít konverzovat bez snahy o seznámení. A nakonec začněte postupně oslovovat i bytosti přitažlivější.

4. Nevzdávejte se

V jakémkoliv vztahu platí, že když si vytyčíte nedostupné cíle, můžete jen těžko očekávat úspěch. Počet odmítnutí na vašem kontě tím rapidně vzrůstá. Odmítnutí lze přitom brát i jako šanci, abychom si uvědomili, jaké máme možnosti a jaké jsou naše hranice. To platí především ve chvíli, kdy se opakovaně pokoušíme o totéž a jsme v tom neúspěšní.
Netrvat na tom, co jsme si v minulosti předsevzali, vyzkoušet něco nového a neházet flintu do žita po při prvním neúspěchu – to je metoda, jak nakonec dojít do cíle.

 

Autor: Jan Patrman | pondělí 24.10.2016 8:00 | karma článku: 16,71 | přečteno: 469x