Jak nemít strach z budoucnosti

Bojíte se a nevíte přesně čeho? Nahání vám strach vlastně cokoliv, co má teprve přijít? Chcete vědět, jak si přestat kazit život zbytečnými obavami?

Proč se máte strach? Co jsou kořeny strachu?

Velká část lidí se nebojí něčeho konkrétního. Strach se u nich objevuje spíše jako prevence. Obáváme se své vlastní zranitelnosti, slabosti. Snadno pak podléháme katastrofickým scénářům své mysli, které nás ve finále jen okrádají o přítomnost. Nejsme pak schopní si vychutnávat krásné a naplňující chvíle. Jak s tím tedy bojovat? Zhluboka dýchejte a nasměrujte svou mysl na přítomný okamžik.

Buďte tady a teď

Jakmile se objeví strach, začne nás zavádět kamsi pryč. Snadno tak ztratíme pozornost a přestaneme vnímat činnost, kterou právě vykonáváme. Jakmile si tedy všimnete, že jste myšlenkami v jiném prostoru i čase, řekněte si něco vy stylu: „Jasně, tohle jsem udělal, jak jsem nejlépe uměl. Jak je mi teď, když sedím ve své oblíbené kavárně a piju tuhle voňavou kávu?“

Pokud se chcete účinně zbavit obav z budoucnosti, naučte se co nejvíce soustředit svou pozornost na přítomnost. Zkrátka žijte tady a teď.

Strach je pro život důležitý. Naučte se žít šťastně i se strachem.

Skutečná síla není v tom být dokonale obrněný, ale spíše v tom, jak moc dokážete být otevření navzdory hrozbám. Naučit se být otevřený vyžaduje hodně práce, odvahy i překonání lenosti. Někdy je těžké volit mezi pohodlnou starou volbou a nekomfortní, přesto ale správnou volbou. Pokud si ale zvolíte to druhé, budete opravdu žít, ne jen přežívat.

Když sami sobě nedovolíte být otevření a tím pádem i zranitelní, nezažijete pocity radosti, štěstí ani lásky. Bez riskování a otevřenosti nemáme čím naplnit svůj „emoční airbag“. Ten nám totiž pomáhá unést bolest, strach či jiné náročné pocity a hlavně žít šťastně i se strachem.

Špatné zkušenosti jsou činkami života

Berte i tragédii jako pozitivní zkušenost. Všelijaké tragédie se dějí dnes a denně. Každý z nás si nějakou prošel. Ve skutečnosti nás ale převálcují méně, než když si je představujeme. Mnoho lidí i přes vážné onemocnění či finanční problémy dokáže najít na své situaci něco kladného. To je přirozený sebezáchovný mechanizmus. Čím více dokážete nafouknout svůj emoční airbag, tím pravděpodobněji se v případě krize dokážete vyhnout pádu na dno. A v lepším případě se po jejím prožití stanete silnější osobností.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Patrman | pondělí 12.12.2016 8:00 | karma článku: 14,03 | přečteno: 533x