Falešná očekávání – Jak to udělat, aby nám neubližovala?

Jednou z největších brzd spokojeného života jsou falešná a nerealistická očekávání. Ze života je ale vymazat nemůžeme. Ale aby nám neubližovala, je důležité umět s nimi pracovat.

Méně plánujte, více žijte

Od mnoha rádoby odborníků můžete zaslechnout větu: „Nemějte žádná očekávání“. Ale nemít očekávání lze jen těžko. Očekávání souvisejí s našimi představami o budoucnosti. Pomáhají nám a programují nás k úspěchu. Současně jsou ale naší největší překážkou. Jak to udělat, aby tomu tak nebylo?

Méně plánujte, více žijte. Východní filozofie zdůrazňuje: „Je jen tady a teď“. Vede nás k tomu, abychom prožívali současnost, a odnaučuje nás očekávat.

Není to jednoduché a jsou období, kdy je přítomný okamžik nepříjemný, například když jste nemocní nebo procházíte složitým životním obdobím. Proč je tedy důležité žít tady a teď? Je to jediný způsob, jak situaci změnit, jak se jí nenechat vláčet a nebýt jen přihlížející a pasivní obětí. Konat tady a teď je cesta, která vede ke změně.

Neočekávejte zázraky

Jedním z největších problémů současné společnosti je pohodlnost. Nechceme nic zařizovat a chceme, aby se věci děly. Mnoho lidí touží nebýt zodpovědní za svůj život. Svoji odpovědnost předávají „okolnostem, náhodě, osudu, vesmíru, vědmám a andělům“. Jenže pak logicky žijete v čekání / očekávání pozitivních věcí nebo katastrofy.

Spokojení a úspěšní lidé mají společnou jednu věc. Přijali fakt, že zodpovědnost za svůj život mají jen oni sami, a řídí se rčením: „Život máme takový, jaký si ho uděláme“.

Nejlepší cesta, jak předpovídat budoucnost, je ji tvořit.

Přečtěte si celý článek o: motivaci, štěstí, radosti

 

Autor: Jan Patrman | pondělí 13.4.2015 8:00 | karma článku: 0 | přečteno: 60x