5 kritérií úspěšného vyjednávání

V životě je běžné, že někdo dlouhé hodiny dře, ale dostane nízkou výplatu. Na druhé straně existují tací, kteří dostanou spoustu peněz za málo práce. Jaké je vlastně dnes hlavní měřítko odměňování? 

Je to míra odpovědnosti. Takové, kterou jsme ochotni přijmout za ostatní. Je to ale i odvaha se něčeho vzdát – třeba se přestěhovat za prací s lepším finančním ohodnocením.

Většina lidí ale do takového rizika jít nechce. Odhady udávají, že je to až 90 % populace. To je také jedním důvodů, proč jsou odvážní lidé lépe placeni. Je jich prostě málo. Nadprůměrný plat s sebou také nese dlouhodobou přípravu a neustále sebevzdělávání, ale i riziko toho, že jejich práce nebude plně zhodnocena. A nemalou část úspěchu tvoří také štěstí.

Pokud chceme být úspěšní, je také důležité zachovávat chladnou hlavu. Stresové faktory totiž dokážou velmi silně ovlivnit naše rozpoložení. Častokrát se musíme rychle rozhodnout, zda budeme riskovat a půjdeme dál, nebo zda se spokojíme s málem. Toto je pro naši psychiku velmi náročný úkol.

Základní výbava vyjednavače

Jak se nejlépe připravit na vyjednávání? Tuto otázku si lidé kladou již tisíce let. Základem pro úspěšné uzavření obchodu jsou informace. Ty vždy byly, jsou a budou tím nejžádanějším zbožím na trhu. Za informace jsou mnohé vlády ochotny dát obrovské sumy. Platí tak zpravodajským službám, agenturám nebo třeba soukromým detektivům. Dobré informace, kterými disponujeme, nám tak pomáhají šetřit finance.

Informace ale samy o sobě nestačí. Existuje pár věcí, které by pro vyjednavače měly být samozřejmostí. Úspěšní manažeři, prodejci a diplomati tvrdí, že přesvědčivý člověk by měl mít tyto tři základní vlastnosti:

  •  Příjemný úsměv – jeden ze základních prvků neverbální komunikace, který vám pomůže celou situaci lépe  zvládnout.
  •  Upravený vzhled – široký pojem, který ale není založený na nákupu drahého luxusního oblečení. Zkušenější  manažeři dobře vědí, že důležitý je celkový dojem.
  •  Dostatečné sebevědomí – mnozí s ním bojují i celý život. I u začínajících manažerů bývá nejslabším článkem. Rozhodně to ale není něco, na čem by se nedalo pracovat.

 

Schopnosti vyjednavače

Dobrý vyjednavač toho musí v jednom okamžiku stihnout mnoho. Základem úspěchu je samo sebou pravidelný trénink, protože málokdo je rozeným vyjednavačem. Kromě tréninku řeči a nonverbální komunikace je také dobré se zaměřit na tyto prvky, které zesílí vaše šance na úspěch:

Flexibilita a kreativita

Tyto dvě vlastnosti nám pomohou při vyjednávání pracovat s připravenými informacemi. Umožňují nám pohotově reagovat. Vyjednávání s partnerem není nic jednoduchého. Udržet v hlavě připravené argumenty a okamžitě je doplňovat či měnit je náročné. Náš verbální i neverbální projev by každopádně neměl dát najevo nervozitu. Naopak – tím, co se hodí, je využívání toho, co na sebe prozrazuje náš protihráč.

 

Přečtěte si celý článek o: vyjednávání, ovlivňování, komunikačních dovednostech

Autor: Jan Patrman | čtvrtek 23.4.2015 7:56 | karma článku: 3,04 | přečteno: 77x