Ruský hudebník zatčen za názory

V úterý byl dle ruského média Gazeta zatčen zpěvák kapely Kolovrat Denis Gerasimov za údajnou propagaci extremismu. Byl zatčen ve svém domě, kde proběhla i několikahodinová prohlídka.

Dle dostupných informací je zločin, kterého se měl dopustit, čistě verbálního rázu. Gerasimov měl tento rok vystoupit se svou kapelou na prvomájovém shromáždění. Proslýchá se, že zatčení je účelové a mělo zabránit právě tomuto vystoupení.

Je třeba se ptát, jestli není stát, který zatýká lidi za názory, totalitním státem. Já jsem přesvědčený, že ano. Ale abychom nekritizovali jen poměry v Rusku, jak je ostatně dneska nejen v České republice žádoucí a „in“, měli bychom se ptát, jestli jsme na tom s tou naší demokracií a svobodou lépe.

Odpovědí nám může být například kauza jedenácti mladých žen, které dnes stojí před soudem za svoje názory. Web o jejich procesu uvádí, že „zdravotní sestře, účetní, právničce, operátorce, matce na mateřské dovolené atd. hrozí až 8 let vězení za uspořádání dětského dne, mikulášské besídky či za pouhé držení kytice na vzpomínkové akci.” Více informací o kauze včetně autentických právních dokumentů můžete zhlédnout zde: http://inkvizicniproces.info/

Mluvíme tedy často pokrytecky o svobodě, demokracii a toleranci, které chceme vyvážet i různě do světa, ale její aplikace je v našich očích čistě selektivní. Často si neuvědomujeme pravdu, kterou přiléhavě formuloval můj oblíbený americký myslitel židovského původu Noam Chomsky– svoboda projevu znamená svobodu těch projevů, se kterými nesouhlasíme a které se nám hnusí. I Stalin nebo Goebbels poskytovali svobodu názorům, s nimiž souhlasili.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patrik Vondrák | čtvrtek 24.4.2014 7:34 | karma článku: 18,73 | přečteno: 1017x