Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

wiki5.5

17. 11. 2009 7:09
diktatura proletariátu

ano, navic se to da chapat jako diktatura tomu proletariatu....coz v podstate bylo

0 0
možnosti
K

kaktusak

16. 11. 2009 20:19
Nemáte v tom jasno

Materialismus je přesvědčení, že prvotní je hmota a z ní je odvozeno vědomí. Ten váš výklad je nesprávný.

Každý stát slouží nějaké skupině obyvatel a potlačuje skupinu jinou. Tomu potlačování se může říkat třeba diktatura. Ale policii, armádu, soudy, vězení, katy mají i tzv. demokratické země.

Třídní boj je vlastnost kapitalismu, divarzanty jste nám sem posílali a my jsme se museli bránit, v důsledku čehož se mohly vyskytnout i excesy.

Od 50. let se zavíralo a popravovalo jen na základě zákona.

Komunistická myšlenka je založena na tom, že jsou lidé oměňováni odlišně. V první fázi podle své práce. Ne podle toho, co si kdo nakradl nebo co kdo zdědil.

0 0
možnosti
PS

Pavel Skeptik

16. 11. 2009 20:48
Re: Nemáte v tom jasno

"My" jsme se museli bránit před diverzanty?Popravovalo se na "základě zákona"?

Kdo tady byl "diverzant", a kdo soudce který vykládal "zákon"? Jinak váš výklad státu je Stalinistický, a o tom na čem je založena komunistická myšlenka, mimo zločinu proti  vlastní civilizaci, bychom mohli dlouho diskutovat!

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

16. 11. 2009 14:16
První

První komunisti byli husiti, potom jakobíni, následuje pařížská komuna, leninovci, fašisti a národní socialisti. Snad jsem na nikoho dalšího nezapomněl.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

16. 11. 2009 14:21
Re: První

ještě bych zmínil zvláštní sortu - "kibucníky". To byla jediná mutace na dobrovolné bázi je na ní patrné, jak ten systém nefunguje a tudíž přirozeným procesem pomalu zaniká. Ovšem jediný bez hromady mrtvol.

0 0
možnosti
C

cibich

16. 11. 2009 13:58
Rozdíl mezi krizemi.

V socializmu : Když jsou cihly ,není malta.Když je malta,nejsou prkna.Když jsou prkna,nejcou hřebíky atd. Malá krize je průběžná. V kapitalizmu je všeho dostatek,tak se normy zpevňují,lidé propouštějí a ve výrobě je nadbytek,až to končí obrovskou krizí.Tak co s tím?Nechybí tu ona třetí cesta,kterou vymýšleli Klaus a spol .na Prognostickém ústavu za socializmu?

0 0
možnosti
MF

falm

17. 11. 2009 4:19
Re: Rozdíl mezi krizemi.

Zapomněl jste na vylévání mléka.

0 0
možnosti
RR

rezjir

16. 11. 2009 11:07
kdyby nebylo závisti

kapitalismus by fungovat nemohl.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

16. 11. 2009 13:01
Re: kdyby nebylo závisti

ovše "socialismus" (potažmo "komunismus") by nikoho ani nenapadl.;-D

0 0
možnosti
H

Hohewarte

16. 11. 2009 10:47
Miroslave, čím menší IQ, tím je svět jednodušší, že?

Miroslave, ta gramatika není váš hlavní problém, váš hlavní problém je trivialnost v pohledu na svět.

Je až nepochopitelné, že trilinguální vychovatel může být tak neskutečně jednoduchý.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 11. 2009 10:57
Re: Miroslave, čím menší IQ, tím je svět jednodušší, že?

Ale no tak, zkus být méně osobní a více konkrétní. A aspoň trochu konstruktivní. ;-)

-

Osobně bych autorovi, který je údajně vzdělán v ekonomice, ale v reélném socialismu toho moc neprožil, doporučil psát o věcech, které jsou mu bližší a ve kterých se lépe orientuje. Co takhle něco o Marxově ekonomických teoriích a východiscích, na kterých pak postavil celou tu úvahu o nutnosti změny kapitalismu v komunismus? Nebo o tom, co soudruzi nazývali socialistická ekonomika a plánované hospodářství? A o tom, proč tyhle věci nefungují a nemůžou fungovat? To jsou přeci témata, která by mohla přinést nějaké poučení prolaiky. ;-)

0 0
možnosti
PH

petrph

16. 11. 2009 10:39
docela by mě zajímalo

Jak by jste podobným způsobem popisoval kapitalismus - a zda podle Marxe a nebo podle Webera. A že samozřejmě boj o tituly, a taky snahu ošvindlovat tituly, nepřinesl komunismus. Jednako dbal na dělnickém původu (a intelektuály pohrdal), a druhako, zemědělství ani tavba oceli se okecat nedaly. Makat se muselo. To až kapitalismus přinesl nesmírné možnosti vydělávat takřka z ničeho. A k tomu už se ten titul hodil.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

16. 11. 2009 12:56
Re: docela by mě zajímalo

"...Makat se muselo...." - právě naopak. Jeden makal a dalších deset "okecávalo". Právě socialismus dovedl neefektivitu téměř k dokonalosti. On totiž ke skutečné efektivitě nebyl nikdo fakticky motivován - přes miliony velkohubých prohlášení. Ostatně to je jediný důvod tehdejší "plné zaměstnanosti" a dokonce permanentního nedostatku pracovníků. (Fráze "nejsou lidi" je naprosto klasická.) On když zedník položí za směnu průměrně 7 cihel (tehdy kolovala jakási "statistika" - vzhledem k utajování veškerých údajů těžko ověřitelná) tak je potřeba hodně zedníků.

0 0
možnosti
P

PetrBrno

16. 11. 2009 9:50
Souhlas. Až na ty tituly.

Bohužel tituly si ti lidé nekupovali z důvodu aby vypadali důležitě. Oni důležití doopravdy jsou. Pokud má takovej titul správce konkurzní podstaty, je to pořádnej průšvih. 

0 0
možnosti
L

lesicatko

16. 11. 2009 9:31
No len pozor

 "Morálka, etika, slušnost jsou ve společnosti důležité veličiny a chrání nás v těžkých dobách od toho, abychom dělali špatné věci ve jménu zákona"

.

A teraz si preložte čo znamená byť v EU rasista, kam vedie multikulti liberalizmus, ako sa v mene "racionálnych "myšlienok znásilňujú v EU tradičné morálne inštitúcie. Kam vedie takáto cesta ?

Komunizmus je len jednou z foriem...

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 11. 2009 9:22
Lecos jste trefil

ale spoustu věcí taky ne.

-

Především původní komunistická myšlenka je pozitivní utopie. To že její realizace automaticky a nevyhnutelně vede k tragickým věcem, které jste dobře popsal, je věc druhá. Ale primárně je komunistická myšlenka nebezpečná právě tím pozitivním, tou pitomou snahou udělat život pro lidi lepší i proti jejich vůli. Na to se vždycky nachytá spousta lidí, kteří nejsou schopní domyslet důsledky. :-/

-

A druhá věc - honba za tituly tu je mnohem a mnohem déle. Tohle bych na komunisty opravdu nesváděl. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2211x
Jsem podnikatel a žil jsem do nedávna v Německu od roku 1983. Vystudoval jsem ekonomii v Německu a Velké Británii. Poslední roky trávím většinu času v Čechách, ale v Německu stále podnikám a každý rok trávím několik měsíců v USA. Jsem otec tří dětí, manželka je Němka a děti jsme vychovávali trilinguálně. V zhledem k letům strávených v zahraničí žádám čtenáře, aby byli shovívaví s mojí gramatikou. Myslím si ale, že obsah je důležitější než gramatika.

Seznam rubrik