Nenoste našim dětem hračky

Jako malý kluk jsem toužil po autu na vysílačku. Nikdy jsem ho neměl. Měl jsem plechový tank, možná si ho někdo ze čtenářů pamatuje. Nebyl na vysílačku. Dávala se do něj plochá baterie, a když jsem si na něj sedl, uvezl mne.

Doba se změnila. Naši kluci předškolního věku mají Jeepa na vysílačku, vesmírné vozidlo na vysílačku, robota na dálkové ovládání a ještě jedno malé autíčko na vysílačku. Vlastně to malé autíčko už ne. Ulomili mu anténu. A robotovi upadla ruka, když spadnul ze schodů. Kromě toho mají dvě sady mluvících vysílaček.

O něco nižší kategorii tvoří hračky také na baterky, které ale umějí jenom jezdit, blikat a vydávat zvuky, ale nejsou na vysílačku. Většinu hraček této kategorie přinesli příbuzní a známí. Většina z těch hraček byla vyrobena v Číně a typická cena je kolem stovky korun. Poločas rozpadu je zpravidla několik dnů.

Typickým zástupcem budiž tato roztomilá, kvílející a blikající žabička či spíše pulec.

Žabičce na obrázku upadl nejdřív ocásek, potom spodní čelist, pak se zaseklo oko a přestalo mrkat … s chutí jsem vzal do ruky šroubovák a ukázal dětem, jak vypadá žabička vevnitř. Podařilo se mi zlikvidovat další rozbitou hračku a vytřídit ji do odpadu. Motůrek s převodovkou jsem odložil. Co bych za něj dal, když jsem byl malý kluk.

Spiderman skončil takhle. Lezl, až dolezl.

Přestože máme doma dva troubící volanty (během psaní článku už jen jeden), kupu svítících a jezdících vozidel a motajících se příšer, hromadu míčů, plyšáků, skládaček … příbuzní a známí stále přinášejí další a další hračky. Není to kam dávat. Hračky, které přežily poločas rozpadu, se povalují v pokojíku, kde jsou posléze nemilosrdně rozšlapány.

Něco se stalo špatně. Nikdy jsem nechtěl mít rozmazlené děti a nikdy jsem je nerozmazloval. Jenže když každý přinesete hračku za stovku, jsou to ročně desítky hraček a nemůžu se na děti zlobit, že si těch hraček neváží a že po nich šlapou.

Prosím, nedávejte našim dětem hračky, všechny už mají nejméně pětkrát. A nechtějte ode mne, abych oplácel vaši štědrost stejně. Nejsem lakomý, ale nechci vám připravovat stejné pocity beznaděje. Ani omalovánky a ani knížky. Všeho už máme až ke stropu. A náš dům není nafukovací. Čím víc toho budete nosit, tím rychlejší bude recyklace.

Na závěr něco, s čím si děti opravdu, ale opravdu rády hrají. Dráty, kabely, prodlužovačky, vypínače, světýlka na stromeček, izolepa … jestli chcete něco přinést, přineste izolepu.

Autor: Vítek Paroulek | středa 10.9.2008 10:49 | karma článku: 24,24 | přečteno: 1396x
  • Další články autora

Vítek Paroulek

Nikdy se nevzdávej!

28.7.2014 v 9:02 | Karma: 10,22

Vítek Paroulek

Miluji peníze ♥

26.11.2013 v 11:03 | Karma: 16,00

Vítek Paroulek

Teorie domácího bordelu

19.5.2013 v 13:01 | Karma: 10,35