Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

vit.kucik

16. 3. 2009 22:54
... je to chaos.. :))

.. ale když vám to "nějak funguje"...

My jseme nejdřív měli všechno v jedné hromadě (můj účet), ze které si každý bral, kolik uznal "za nezbytné"(2 karty). Výsledek: vždy přešvihnutý limit na účtu. A stejně, když jsem bral málo nebo pak i několikanásobek prvotního příjmu.

V posledních 5 letech jsme od neosobního kreditního systému přešli k dřevnímu sysému mých rodičů - obálková metoda. Do průhledných folií dáme hotovost na danou rozpočtovou kapitolu (např. inkaso, nájem, jídlo, školka... celkem cca 6-7 věcí) - a hned je jasno, kolik peněz v poslední složce "Zbytek" zbývá na utrácení a je taky jisto, že na všechny fixní platby zbydou peníze.

V době computerů, kreditek a excelovských tabulek toto jedinné u nás funguje....

P.S. Při plánování ročního rozpočtu na logistiku nadnárodní firmy, kde jsem dělal, jsme vytvořili tabulky o tisících položkách (toky zboží za 20 mld. Kč). Tuto tabulku jsem pak použil i pro náš rodinný rozpočet. Manželku to nijak neohromilo... no chápete to...?!

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

18. 11. 2008 22:55
Myslím, že bez společné kasy

se vlastně nejedná o opravdické manželství. Být spolu v dobrém i zlém dokud nás smrt nerozdělí, ale každý za svoje? 8-o;-D

A pokud se lidi nedokáží dohodnout společně o penězích, jak se můžou dohodnout o opravdu důležitých věcech? :-P

Vzájemně si věřit pro mě znamená, že není nejmenší důvod všechny příjmy prostě nesypat na jednu hromádku a brát odtud, když je potřeba. Jistě bych nemohl žít s někým, u koho by hrozilo, že rozhází naše peníze, ale vůbec si nedokážu představit život s někým, kdo by si ke mě přišel půjčit peníze na něco, co potřebuje, s tím, že mi to po výplatě vrátí. ;-)

0 0
možnosti
V

Vikina

18. 11. 2008 23:45
Re: Myslím, že bez společné kasy

Myslím, že lépe to vyjádřit nešlo. Ale vykládej to dnešním emancipovaným dámám, které jsou pro rovnoprávnost jen do okamžiku, kdy z Tebe mohou vymačkat nějaký groš.

0 0
možnosti
RK

Radek0075

18. 11. 2008 17:28
A největší sranda je,

když takovou "rodinku" navštíví exekutor;-D  Toho moc nezajímá co kdo za co koupil:-)

0 0
možnosti
MK

markytanka

18. 11. 2008 16:32
zásadně účty dva

My jsme oba s manželem stejného názoru a to je ten, že každý máme svůj účet. Ať si říká každý co chce, ale přeci jen máme naprosto odlišné příjmy (já vyšší), a nesnesla bych, kdybych měla manželovi každou koupenou věc vysvětlovat..:-P Když si na to vydělám, tak si to také koupím...Manžel má taky své koníčky a utrácí za věci, které bych nekoupila, proto máme každý své peníze, s kterými si prostě děláme co chceme. Já navíc spořím, manžel ne..

A jak u nás funguje domácnost? Velice jednoduše, nájem, elektriku platíme napůl, jídlo co nakoupím, také napůl... Jediné, co není napůl jsou restarurace, kdy platí někdy on, někdy já... vše záleží na dohodě...

Nicméně je pravda, že když jsme řekli tchyni, že nemáme společný účet, její reakce byla:"Vážně?, to by mě nikdy nenapadlo"..

Prostě hluboko zakořeněný zvyk, kdy chlapi vždy vydělávali víc a živili rodinu, a měli společnou kasu..stále přetrvává..

0 0
možnosti
JP

Ginny

18. 11. 2008 16:42
Re: zásadně účty dva

No to mě napadá, jak budete financovat děti.

0 0
možnosti
GI

Gabriela I.

18. 11. 2008 15:41
Já měla historicky dva účty,

tak ten jeden užívám dál a druhý užívá manžel. Bankovní příkazy se nastavují převážně z mého, vyjma některých skutečně soukromých manželových plateb (životní pojištění, apod.), manžel ze svého zase obvykle vybírá hotovost a část mi případně dává. Já nakupuji ze svého pro sebe (a pro manžela), manžel nakupuje ze svého pro sebe (a pro mě), na větších nákupech se domlouváme a obvykle se shodneme,  i když jsou jenom pro jednoho. Kdybychom se rozhádali a já byla bestie, tak by možná drahá polovička splakala nad výdělkem, protože téměř ke všem našim penězům mám, narozdíl od něj, přístup, ale protože tohle nemám v povaze, tak nám to asi bude fungovat pořád...

0 0
možnosti
MM

slavek133

18. 11. 2008 16:04
Re: Já měla historicky dva účty,

nevidět vaše jméno,tak jsem přesvědčený,že to psalo to moje zlatíčko.A to ji mám už 26 let.

0 0
možnosti
AH

nyny.

18. 11. 2008 14:37
hmm

já si vůbec nedovedu představit oddělené finance. Pořád bych měla pocit, že si musím o něco říkat. My hospodaříme společně a když je třeba koupit do domácnosti něco většího, tak se to konzultuje, ale ne kvůli penězům, jako spíš kvůli technickým vlastnostem (manžel je hloubal, mně je to jedno, na značky nejsem a taky mi vživotě všechno vydrželo bez problémů).Nikdy se mne manžel nezeptal co kolik stálo, já jeho taky ne a výpisy kontroluji jen zběžně v tom smyslu, zda je někdo nevykrádá.Ale myslím, že vše je to jen v lidech.Kdo je slídivej kontroluje a prudí a rozdělení peněz tomu nepomůže.A naopak.

0 0
možnosti
RG

eizoeizo

18. 11. 2008 16:52
Re: hmm

Proč by sis měla o něco říkat?8-o Snad vyděláváš taky? A kromě toho nakupujete a složenky platíte oba, ne? Nebo....????

0 0
možnosti
JM

Hucul

18. 11. 2008 14:32
My mame vsechno napul.

Mame stejne prijmy, a ne male, takze nas nijak nezatezuje ucet sdilet. A co se tyce nepripravenosti na komunismus (poznate nejlepe na vecirku, kde je piti zdarma), my jsme pripraveni. Neutracime ani vice ani mene nez bychom utraceli jen ze sveho. Jsme oba celkem skrti a tak hromadime penize. :o)

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

18. 11. 2008 18:40
Re: My mame vsechno napul.

Dobrý den, podobné jako s večírky je to s telefonováním pomocí Skype. To se to najednou hezky volá, když je to zadarmo …:-P

0 0
možnosti
RK

Radek0075

18. 11. 2008 14:29
Mě se to zdá jako hloupost, která dlouhodobě nemůže

fungovat. Býval jsem také OSVČ (dneska mám s.r.o.) a to znamenalo pravidelně si dávat "výplatu" v přiměřené výši, bez ohledu na to, kolik mi přišlo na účet. Tak jak to popisujete vy, to je ideální cesta do pekel. Manželství navíc není jen o jídle, školních potřebách, nebo obrazu. Jsou chvíle, kdy je nutné řešit nákup něčeho dražšího, ať už změnu bydliště, případně nějakou nákladnou opravu, nebo dovolenou. Jistěže u lidí jejichž příjem dosahuje statisícových částek tento problém není, ale většina manželství takové štěstí nemá a musejí počítat.

0 0
možnosti
KD

fifi16

18. 11. 2008 13:44
Když jsem

se ženil, řekl jsem manželce, že dostane buď peníze nebo výplatní pásku. Platím inkaso, auto, přispívám na chod domácnosti velkou částku, hypotéku, dětem platím pojistky a školné  a manželka z mateřské + mého příspěvku chod domácnosti. Nedovedu si představit, že bych měl peníze odevzdat a vysvětlovat ženě proč jsem si vzal pětikilo na podnikový večírek.

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

18. 11. 2008 18:08
Re: Když jsem

Dobrý den, jak to tak čtu, tak dělat stojku po výplatě, to není nic pro vás … ;-)

0 0
možnosti
PS

petrs01

18. 11. 2008 13:41
osvč

jako osvč byste měl mít podnikatelský účet oddělený od rodinných peněz. Ideálně určit nějakou rozumnou částku a tu měsíčně posílat na manželčino konto jako "osobní výběr podnikatele" a dále už do podnikání osobní věci nemíchat. Až si budete kupovat PC, koupíte jej z podnikatelského - máte jej přeci na práci.

Pokud byl obraz finančně zanedbatelný, není co řešit, pokud byl finančně nezanedbatelný, pak je zřejmě chyba v komunikaci - o takových věcech se snad dva spolu žijící lidé mají domluvit, ne? A je jedno kolik mají účtů...

0 0
možnosti
VP

Vítek P.

18. 11. 2008 18:06
Re: osvč

Dobrý den. Máte pravdu. Míchat by to snad ani nešlo. Mám podnikatelský účet a sporožiro, které doplňuji. Obrazy jsou stokorunové (maximálně tisícikorun to může stát), ale musím se na ně dívat. Je to chyba v komunikaci nebo spíš nemilé překvapení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1976x
Hledám a zažívám Zdraví a Štěstí a podle toho i píšu ...

Spolu s Mínou píšeme o štěstí … Šťastní lidé

Další zápisky si můžete přečíst na osobnějším blogu DeoSum.Com

Můj byznys: Osobní byznys … Živte se tím, co milujete

Šířím myšlenku poctivých peněz.

(Některé kliparty Copyright © 1999 Corel)

Seznam rubrik