Kostlivci ve skříni

Můj strejček Fanoušek se dožil obdivuhodného věku 94 let. Když jsem se ho ptal, co by mi poradil do života, tak řekl. Vitoušku … Udělej to hned. Když chceš něco udělat, tak to udělej hned.

Jednoduché, že?

Problém je v tom, že člověk všechny věci hned udělat nemůže. Některé musí udělat jako první a některé odsunout až na potom. A tak se stává, že před sebou hrneme věci, které jsme měli udělat hned a neudělali. Některé z nich vyhnijí samy od sebe. A z některých se stanou kostlivci ve skříni. Vždycky když kolem té skříně jdu, podivně v ní zapraská.

Kostlivci ve skříni ne a ne shnít sami od sebe.

Kapající vodovodní kohoutek, vyměnit sklo v oknu, vymalovat v chodbě, posekat zahradu, dodělat tu poličku, co se povaluje v dílně už půl roku, doplňte si sami … ano, problém je částečně v tom, že na něco si můžeme sjednat řemeslníky. Ale shánět někoho, čekat jestli vůbec přijde a když odejde, tak si trhat vlasy, že bych to dokázal udělat sám levněji a kvalitněji?

Natrhat jablka a udělat z nich mošt. Vykopat brambory. Z těch věcí se stávají strašáci. Stačí na ně pomyslet, a člověk by se nejraději schoval pod peřinu, aby nemusel projít kolem skříně s kostlivci.

Deprese se pomalu vkrádá do vašeho života. Koupit nové boty, uklidit ve sklepě, namontovat na auto zimní kola. Znáte to. Nebo ne?

Jak z toho ven?

Je to jednoduché. Když ráno vstanete, tak se pusťte do jedné z těch odkládaných věcí, dokud máte ještě dost sil. Nemusíte ji udělat celou. Stačí, když se tomu budete věnovat půl hodiny. A další den zase půl hodiny. Až zvládnete prvního kostlivce, v duši se vám rozlije blažený pocit a hned se s chutí pustíte do dalšího kostlivce. Život před nás staví jen takové překážky, které dokážeme zvládnout.

Když chceš něco udělat, Udělej to hned. A kostlivce udělej ještě předtím.

Autor: Vítek Paroulek | úterý 7.10.2008 10:10 | karma článku: 17,71 | přečteno: 1224x
  • Další články autora

Vítek Paroulek

Nikdy se nevzdávej!

28.7.2014 v 9:02 | Karma: 10,22

Vítek Paroulek

Miluji peníze ♥

26.11.2013 v 11:03 | Karma: 16,00

Vítek Paroulek

Teorie domácího bordelu

19.5.2013 v 13:01 | Karma: 10,35