V přístavu Rotterdam

Nastala doba prázdnin, dovolených a výletů - a většina výletníků, Evropanů, i nás Čechů, pádí letadly, automobily i karavany směrem na jih, k moři Středozemnímu, na Jadran - a bůhví kam ještě...

Při prohlížení starších fotografií, které jsem kdysi pořizovala poloautomatem Fujica, jsem si připomněla naši někdejší dovolenou k moři Severnímu, do Nizozemska. V Holandsku  jsme byli s manželem třikrát, a jedna z cest po této zajímavé barvité „tulipánové zemi“ zahrnovala i návštěvu druhého největšího nizozemského města Rotterdamu a jeho věhlasného rotterdamského přístavu… Byli jsme tam  v době (r. 1996), kdy tam kotvila i naši česká loď LABE. Myslím, že dnes  bychom ji tam kotvit bohužel neuviděli.

Něco o městu Rotterdam a jeho historii

Rotterdam je s 610 000 obyvateli druhé největší nizozemské město. Jedná se také o největší přístav  Evropy i světa, (do roku 2004, kdy ho předstihla Šanghaj). Je to město moderní architektury a zároveň  i velkého historického významu. Známý je zdejší přístavní komplex rotterdamského přístavu, který je druhý největší na světě. V centru města se nachází Námořní muzeum, dokumentující historii přístavu a stavby lodí. Městem protéká řeka Nová Máza (Masa) - jedno z ramen delty Rýna ústící do Severního moře.

Město bylo velkoryse založeno na pravoúhlém půdorysu kolonizátory roku 1230. Na zničení památek jeho bohaté historie a architektury se podílela velkou měrou i druhá světová válka, za které byla vetší část Rotterdamu  zničena během několika velkých kobercových náletů.Turisticky atraktivní je vyhlídka na přístavní město z vyhlídkové věže Euromast, vysoké 185 metrů. Její výtah jezdí až na vrchol věže nebo do restaurace Panorama, nacházející se ve výšce 100 metrů. Populární je rovněž Erasmusbrug – moderní most spojující severní a jižní Rotterdam. Na jihovýchodním okraji města se nachází skupina větrných mlýnů v Kinderdijk-Elshout(Informace z Wikipedie).

Do přístavu Rotterdam ( pohled z výletní lodi).
Na vyhlídkové lodi v přístavu Rotterdam
Přístav z dálky
Most Erasmusbrug spojující  jižní a severni í Rotterdam
Česká loď LABE
Přístav Rotterdam
Vyhlídková věž Euromast (185 m) v přístavu Rotterdam  a n moje maličkost...
Pohled z restaurace na vyhldkové věži EUROMAST (v. 80 m)  do přístavu
Pohled z vyhlídkové věže EUROMAST dolů do přístavu
Rotterdamská radnice
V u licích Rotterdamu
V Rotterdamu

 

Autor: Mirka Pantlíková | úterý 23.7.2019 16:12 | karma článku: 13,80 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57

Mirka Pantlíková

Smutný konec roku 2023

24.12.2023 v 13:26 | Karma: 24,93