Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IL

I51v48a96n39a 50L65a75n86c89e

19. 3. 2022 11:06

Smutne vzpominky a smutne je, ze prestoze lide znaji minulost, nepoucili se z ni...;-(;-(;-(

2 0
možnosti
Foto

Bohužel, paní Ivano, máte pravdu. Zdravím přes hory a doly. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Moji rodiče měli podobné vzpomínky, ale ještě živěji uležené v paměti (nar. 1931, 33).R^

1 0
možnosti
Foto

Ivanko, takové vzpomínky mi nikdy nevymizí z paměti. A zajímavé je, že si pamatuji úplné detaily, i některá slova, která někdo pronesl. (Byla jsem hodně zvídavé dítě). Například v tom krytu se tenkrát s několika sousedními rodinami ukrývali hodně staří manželé, stařeček se stařenkou. Stařeček už měl k devadesáti - tem musel sedět na židli blízko dveří, protože se mu v tom sklepě špatně dýchalo... Anebo když otec šel nakrmit tu naši Stračenu a prase, maminka řekla "a teď se spolu pomodlíme, aby se mu nic nestalo". (To v naší rodině nebývalo ve zvyku). A také vzpomínám, že když tatínek poléval ten dřevěný štít naší chalupy vodou, aby od té vedlejší hořící nechytla, stála jsem u cesty a pozorovala ho. Občas bylo slyšet střílení, ale on pravil abych se nebála, že to si ti vojáci prý jen čistí pušky. Bylo to tak - proto se dnes dovedu vžít s do situace, kterou lidé na Ukrajině prožívají. Díky za poznámku. :-)V

2 0
možnosti
JD

Děkuji za blog. R^V

1 0
možnosti
Foto

Díky, pane Doležele. Tak to skutečně bylo, píši jen pravdu.R^[>-]V.

1 0
možnosti
JL

Připomnělo mi to vzpomínky mé ženy, která si to ovšem nepamatovala, ale znala z vyprávění, jak její matka se schovávala spolu s dalšími holkami v atraktivním věku před sovětskými vojáky. Týnec u Břeclavi.

1 0
možnosti
Foto

To víte, že měla pravdu. Někteří byli slušní, jiní ne. Myslíte, byli všichni vojáci stejní? A myslíte si, že Vy byste byl jiný? I A násilí dnes páchají někteří muži -na ženách - a opačně... A jsou to nevojáci. To ale není námětem m tohoto blogu. Díky za reakci. ;-)

2 2
možnosti
MB

Mirko zdravím. Souhlas s popsaným hrůza. Na straně druhé jaká válka? Ukrajina je přece osvobozována od fašistů. Často píši o dědovi živnostníkovi. Dopadl dobře. Živnostnil dále, pouze měnil razítka. Zase dobré zkušenosti s gestapem. . Otec jako student zatčen a vězněn. Propuštěn, jako r. 1921, hrozba. Tedy nasazen do zemědělství, statek Hukvaldy. Matka, jako školačka si rovněž pokecala. Kožené kabáty se ptaly po jejím otci. (Údajně byli slušní). Ulapen ve městě, vězněn. Přes Kounicovy koleje skončil v lágru u Drážďan. Děd se radoval předčasně. Sice osvobozen, v r. r. 1950 znárodněn. Hitlera přežil, komunistům neunikl. V r. 1953 při prvním krachu socialismu totálně - měnová reforma. Otec v 50 letech sedí doma. Nad ránem, někdo zvoní.- Rodič říká - Proboha, kdo se zase vlamuje do chalupy? Vždyť Hitlerovci již přece odtáhli? Tož zase, Stb. Moc se zastával otce svého. Určitě hurá, byli jsme osvobozeni. Následně dokonce 2x. Před rudou frontou se již utéci nedalo ! ... :-)

7 0
možnosti
Foto

Nohou to napsat jakkoli.- to je politika. Pokud ale u při to umírá tolik nevinných lidí, je to zrůdnost... Anti- humanismus. Rv

1 0
možnosti
Foto

Rusko nás osvobodilo?????? Já mám pocit, že jedna okupace vystřídala druhá o něco sofistikovanější. Stali jsem se gubernií SSSR.

8 1
možnosti
Foto

Díky za reakci, pane Kindle. R^.

1 0
možnosti
KT

Ano, je to smutné vystřízlivění, akorát, že někteří starší spoluobčané na to přišli už za procesů v padesátých letech a mnoho dalších v osmašedesátém roce, kdy padly veškeré iluze.

5 0
možnosti
Foto

Že Vám někdy dám karmu by mě ani ve snu nenapadlo. Dnes ano. [UA]

4 0
možnosti
  • Počet článků 333
  • Celková karma 20,68
  • Průměrná čtenost 717x
Povoláním výtvarnice - kreslím, fotografuji, píši, zajímám se o vše, někdy i o politiku. Zlobí mě lež, pokrytectví, nespravedlnost, nesoulad ve společnosti - i v mezilidských vztazích. Publikace mých článků a fejetonů v různých časopisech, knížka vzpomínek a příběhů, Vyprávěnky. 

mpantlikova@seznam.cz

Seznam rubrik