Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TS

boudicca

3. 7. 2008 22:00
Je zajimave, jaxe vetsina diskuteru snazi

dokazat, ze Eva nema pravdu, kdyz tvrdi, ze lecitele jsou podvodnici. Mozna se mylim, ale precetla jsem blog 2x a nijak mi z toho neplyne, ze Eva povazuje vsechny lecitele za sarlatany. Rika ale (a to vetsine lidi tady asi unika), ze je potreba chtit dukazy a overovat informace. To je velmi rozumne a velmi spravne. Bezmezna vira v lecitele muze pomoct, ale muze taky ublizit - nebo jste jeste neslyseli o kauze Kurim a otrokynich z Moravy?

Jezis rekl "Ver, a vira Tva Te uzdravi" - platilo to tenkrat a plati to i ted. Jsou lide, kteri dokazou pomoct od urcitych chorob (psychosomatickych), ale volat lecitele, kdyz mam jit na vaznou operaci, povazuji za velmi posetile. Vemte si takovou Afriku - co vesnice, to saman. Jeden by rekl, ze snad ani nepotrebuji nemocnice. A ejhle,  prumerna delka zivota okolo 40 let (kdyz nebereme v uvahu nasilne smrti) a jsou ochotni jit do nemocnice desitky kilometru. Jeste podivnejsi je, ze i tam lekari pouzivaji placeba ;) A funguji pefektne!

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

3. 7. 2008 23:18
Re: Je zajimave, jaxe vetsina diskuteru snazi

Děkuji za podporu.

Celé to vlastně ani není moc o léčitelích... ono je jedno, jestli si myslím, že většina z nich jsou podvodníci, nebo že VELKÁ většina z nich jsou podvodníci.

Ani malounko nezpochybňuji, že léčitel může mnoha lidem pomoci - tím že jim předepíše koukat se tři hodiny do fialovýho světla ... a oni věří, že jim to pomůže... tak jim to prostě pomůže, placebo efekt je fenomén známý.

Já se pozastavuju nad tím, proč lidi potřebujou tyhle berličky. Proč si nenechají vysvětlit, že fialový světlo ani pan Šaman nemají s jejich uzrdavením mnoho společného. Že pokud se náhodou uzdravili, je to JEJICH zásluha. Je to nějaká elementární nedůvěra v sebe sama? Strach? Strach z odpovědnosti? ... well, to je asi fuk.

Každopádně tenhle přístup k věcem má daleko, daleko závažnější přesah. Tím, že rezignuji na to, že o fialovém světlu budu přemýšlet v souvislostech, tím že se spokojím s "věřím", tím rezignuji na to, být obezřetným kritikem světa kolem. (pokr)

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

3. 7. 2008 23:28
Re: Re: Je zajimave, jaxe vetsina diskuteru snazi

Jsem pasivní hráč ve světě kolem. Dělám věci kterým věřím a dál o nich nepřemýšlím. Věřím, že to pan Bush myslí dobře. Věřím, že pan "doktor" Škrla chce z mých dětí vyhnat "zlýho hajzla".

Nemusím se na nic ptát, odpovědi nepotřebuju, mám ve všem jasno.

Nejsem nikdy pachatel ... za všechno můžou ONI.

Víra v cokoliv (nejen náboženská, mám na mysli víru v daleko širším rozsahu) je prostě popřením obecné lidské odpovědnosti.

Mě je úplně ukradená nějaká léčitelka, která plácá bláboly, ta moc škody nenadělá. Není mi ale jedno, že žiju ve světě, kde je nebezpečno jen proto, že máme strach pochybovat, že máme strach požadovat vysvětlení, kde se lidé stále schovávají za nějaké náplastičky a mají hrůzu z toho podívat se tomu komplikovanému a nečernobílému chaosu kolem do očí... a postavit se mu čelem.

0 0
možnosti
TS

boudicca

4. 7. 2008 8:04
Re: Re: Re: Je zajimave, jaxe vetsina diskuteru snazi

Otazka, proc lidi potrebuji ke svemu zivotu berlicky a neveri sami sobe, by vydalo na celou knihu (a spousta takovych knih uz jista byla napsana). ja bych to brala jako fakt - nekdo je zkratka dostatecne jisty sam sebou, a nekdo neni. Snad by se to dalo shrnout vetou "kazdy potrebuje v neco verit" - nekdo veri v sebe, nekdo ve vedu, nekdo v Boha a nekdo v cit pro spravedlnost sveho sefa :)  Snad vira v neco nadprirozeneho tak trochu supluje zodpovednost sam za sebe - proc bych  mel byt zodpvoedny za sve ciny, kdyz mi to naridil Buh/sef/soused/manzel/pritelkyne. Ja vlastne za nic nemuzu! Vite, Evo, nekdy si myslim, ze v pozadi toho vseho je strach z vyobcovani ze spolecnosti. Tohle mi pripomina Harryho Pottera - Brumbal tam v jednom dile rika "je zapotrebu velke odvahy, abychom se postavili svym nepratelum, a nemene velke, abychom se postavili svym pratelum".

0 0
možnosti
TS

boudicca

4. 7. 2008 8:06
Re: Re: Re: Re: Je zajimave, jaxe vetsina diskuteru snazi

Koukam, ze mi nejak vypadla myslenka, ktera by spojila posledni a predposledni vetu :) Ale snad je i tak srozumitelne, co jsem mela na mysli.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

4. 7. 2008 10:46
Re: Re: Re: Re: Re: Je zajimave, jaxe vetsina diskuteru snaz

Tak téda

a/ Harryho Pottera miluju

b/ musím se přiznat, že o strachu z vyobcování ze společnosti jako lidské motivaci mě teda nikdy přemýšet nenapadlo... Ste mi to hodila na hlavu jak cihlu, musím si to přebrat, dóst dobrý. A něco na tom bude.

Jen je pro mě trochu složitý se v tomhle do lidí vciťovat, já byla vždy vlk samotář a soliterista....

Ale díky díky, máte u mne R^

0 0
možnosti
TS

boudicca

8. 7. 2008 19:33
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je zajimave, jaxe vetsina diskuteru snaz

Doufám, že jsem Vám tou cihlou nerozbila hlavu ;-D Moc by mě mrzelo, kdybych přišla o svůj oblíbený blog. Třeba na tohle téma někdy něco napíšete, ráda si to přečtu

PS: ad HP: myslela jsem si to ;-) Já jsem na tom podobně

0 0
možnosti