Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SS

stastu

14. 10. 2008 10:13
Kdesi ve věčné prázdnotě, schouleni

na malé bárce, drží je při životě láska a nenávist. Sami jsou, sami si zoufají, sami pláčou, sami se radují, sami věří v budoucnost a sami i zapomněli, že jsou sami. Tam ale kdesi uvnitř svých myslí, aniž by si to sami uvědomovali, vědí, že to, co je žene kupředu, je touha nebýt sami. Zoufají si a hledají víru, každý tu svou, protože již od mala vnitřně cítí, že neví proč tu jsou a proč sami. Každý z nich je obdařen pravdou svou a každá ta pravda je správná, protože jsou o ní sami přesvědčeni a každý z nich ji má, protože neví, proč a proč sami. Tam někde za zády, když prudce se otočí, ve věčné prázdnotě, smysl jízlivě směje se a bortí všechny jejich pravdy, v tom nezměrném okamžiku, před posledním úderem zvonu, pak mění se jejich pravdy v prach.

0 0
možnosti
S

Semper2

9. 7. 2008 18:46
Balšáj slavár atěízma - nevysychající studnice inspirace

To, co zmiňuje Feynman ve svém - pro Vás objevném spisku - lze téměř ve stejném znění nalézt ve "Velkém slovníku ateismu" (orig. : Balšój slavár atěízma , Maskvá 1973), který vydala Svoboda, naklatelství ÚV KSČ, někdy v r. 1978-79. Bravo ! ;-DX

A kdo od koho opisoval ? Nejspíš emerický zednářský mudřec od bolševika....

0 0
možnosti
VP

vojcek_p

20. 7. 2008 22:14
Re: Balšáj slavár atěízma - nevysychající studnice inspirace

Tak nevím, ale

"Kniha je přepisem tří přednášek z roku 1963"

"vydala Svoboda, naklatelství ÚV KSČ, někdy v r. 1978-79"

Nevím co jste tím příspěvkem chtěl říct, příště čtěte pozorněji

0 0
možnosti
JV

klv

8. 7. 2008 19:37
jestliže

Bůh neexistuje, je to celkem jedno

jestliže Bůh existuje, myslím že nevěřící těsně po smrti, získají pocit že jedou v pěkném průšvihu

0 0
možnosti
JD

gagaryn

14. 10. 2008 10:14
Re: jestliže

a to jako proč?

0 0
možnosti
AY

proctonejde

8. 7. 2008 19:35
No tak s timto clanek s vama nesouhlasim

clovek musi byt kriticky a sam na sobe pracovat a vzdelavat se, v tom se asi shodneme. Ale ve vire se s vami neshodnu, to vim jiste. Ja v Boha verim a jeho poslove a knihy jeho existenci dokazuji. Uz samotna priroda to dokazuje, protoze ji stvoril Buh.

0 0
možnosti
VP

vojcek_p

20. 7. 2008 22:16
Re: No tak s timto clanek s vama nesouhlasim

Víru vám nikdo nebere. Ale snad byste nám mohl sdělit, čím jeho poslové a knihy dokazují existenci boha?

0 0
možnosti
R

rudykov

1. 7. 2008 15:04
1 pokr.

to jsou ale třasky plasky! že byste byla tak naivní, jak vypadá vaše povídání, to si nemyslím, spíš si jen tak z nudy plácáte; asi vás to dokonce baví, nu, proti gustu... Na vědci vás nejvíc zajímá jestli je sexy, hle, jaký významný postřeh ... 

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

1. 7. 2008 23:50
Re: 1 pokr.

Ale no tak, konstruktivnějc by to nešlo?

0 0
možnosti
R

rudykov

1. 7. 2008 15:03
2 pokr.

Nepoznatelnost světa hlásal už filozofický směr agnostiků v antice, to přece není žádný nový objev Feynmana. Od té doby se tento motiv jen papouškuje.

A víra kombinovaná s důkazy, to je přece naprostý nonsens; věřit se dá jen tomu, co nelze dokázat. Jakmile něco dokážete, už v to snad nevěříte, nebo ne ? Víra a bůh představují tajemství, co přestává být tajemstvím, není předmětem víry. Každý nedogmatický věřící současně pochybuje, nejen o sobě ... A že by náboženství bylo brzdou vývoje, bože. Znáte nějaký národ, nějakou civilizaci, která se vyvinula bez vlastní nebo převzaté víry ? Právě víra a náboženství byly tou silou, která z přírodních tlup a kmenů vykřesala cosi vyššího, organizovanějšího, vzdělaného... Dnes se ovšem s důrazem na pudové požitky , s

modlou sexu, vracíme zřejmě zpátky na začátek.

A já vidím, že jsem zavítal, kam jsem nechtěl, a rychle se zase poroučím...

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

1. 7. 2008 23:56
Re: 2 pokr.

Hleďme, šlo. To je lepší.

Neříkám, že Feynman objevil Amériku, říkám, že říká věci, který nejsou mezi vědeckou smetánkou úplně košér a obvyklé. A shodou okolností je u toho i sexy a shodou okolností říká i to, co si o světě a poznání a "potřebě náboženství" myslím já... a shodou okolností si to myslíme nejen my dva ale i pár chlápků a slečen kolem, dopředu i dozadu.

Stran dotazu "znáte nějaká národ" ... chápu kam tím míříte, ale nemíříte na střed problému. Jedno s druhým nemá mnoho společného. To, že se náboženství důkladně zapsalo v dějinách lidstva a že (opět shodou okolností) souběželo s nějakým tím "takypokrokem" ani malounko nedokazuje jeho nezbytnost, odůvodněnost, nebo nedejbože i "pravdivost".

"Věřit se dá jen tomu, co nelze dokázat. Jakmile něco dokážete, už v to snad nevěříte, nebo ne ?" - představte si, že to vnímám přesně naopak. Popřála bych vám hezký večer, ale že jste se už poroučel... tak jaksi není komu... No pro jistotu: Dobrý večer. EP

0 0
možnosti
AH

alex hart

21. 4. 2008 20:07
Dělají to skoro všichni...

Moc pěkně jste to napsala. Myslím si, že řada lidí by ráda přiznala, že to nebo ono prostě nevědí. Ale myslím si, že oni se prostě jen bojí, že by ztratili patent ke svému neomylnému postavení. A proto se nikdy nepřiznají.

Jednají tak často učitelé, profesoři, lékaři, i rodiče, a hlavně politici. Jestli jsem na někoho zapomněl, nechtěl jsem ho ranit, velice se omlouvám.

0 0
možnosti
H

halohalo

16. 3. 2008 11:12
Vím co je smysl života

Získat do vlastnictví celou planetu. O to se pokouší mnoho lidí, ale zatím se jim úplně nevede. Zatím se pohybují v řádu stovek miliard, ale svoje úsilí stupňují. :-)

0 0
možnosti
AW

freeLook

17. 3. 2008 10:26
Re: Vím co je smysl života

a co takhle: smysl zivota je v predani a rozsireni genu. dle neodarwinismu jsou organismy (samozrejme i lide) pouze nastrojem. :-)

0 0
možnosti
HF

Hana F.

16. 3. 2008 10:14
Já bych to nepodepsala II

Zatím nevíme, jaká je smysl všeho, ale protože víme, že nic nevíme, jelikož věda přichází se stále novými objevy, nemůže vědět, zda se to někdy nedovíme.

 

Co když existuje posmrtný život ve formě energie a tam se dozvíme smysl všeho?

 

0 0
možnosti
WD

wildge

16. 3. 2008 22:13
Re: Já bych to nepodepsala II

Co kdyz neexistujete?

0 0
možnosti
HF

Hana F.

16. 3. 2008 10:14
Já bych to nepodepsala I

Protože si myslím, že pátrání po smyslu věcí, je vlastně pátrání po jistotě, a to vede lidstvo stále dál Známe- li příčinu věcí, známe její účinky, (např. blesku, nemoci), víme, jak se před  ním chránit.  Znalost nám dává určitou jistotu. Tudíž věda nám dává určitou jistotu, i když se někdy mýlí.

 

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

16. 3. 2008 10:53
Re: Já bych to nepodepsala I

Hani, ale Feynmann přece nic nenamítá proti pátraní po smyslu věcí jsoucích, zkoumání atd... , naopak, to by jinak nebyl jeden z nejlepších fyziků na světě. On přece svým tvrzením říká přesný opak - to jest je proti náboženskému dogmatismu, které vždy jen plodilo a plodí násílí pod vlajkou její jediné "pravdy" a tedy její "jistoty". A nezáleží na tom, zda se ta jejich pravda jmenuje Ježíš, Mohamed nebo třeba Lenin. Ano, dogmatická víra vždy přinášela jistotu - jistotu zabrždění vývoje, jistotu nesvobody. Kdybys viděla Hani, co se dnes děje v USA (pro mnoho lidí stále ještě nejsvobodnější zemi světa), tak bys ses Feynmanovi nedivila. Ty tamní masivní naboženské snahy o konzervativní návrat "jistot", "pravd" a "křesťanských" hodnot je šílená (Bush a jeho politika tomu velmi napomáhá). Jejich útoky na Darwinismus a návrat do škol učení o vzniku světa alá Bůh a jeho 7 dní je jen hořkoúsměvnou špičkou ledovce. Ve skutečnosti je to časovaná bomba ohrožující svobodu lidí na celém světě.

0 0
možnosti