Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

alex

18. 2. 2008 19:15
můj pohled

Ať si každý prodává, za kolik chce, ne? Bohužel často je třeba prodat věc pod náklady. Proč? Jinak se to prodat nedá. Dokonce většina zlevněných věcí je prodávána pod nákl. Evropským byrokratům zkrátka chybí rozum a potřebují vykazovat nějakou činnost. Spíše je za tím ale tlak někoho, komu to kazí kšefty. Ten podmázne úředníky a je tady nový předpis s totálně destruktivním efektem..

0 0
možnosti

mpixel

18. 2. 2008 17:33
Prodávat pod náklady je velmi škodlivé !!!

proto to vítám !  Proč výrobce prodává v určité oblasti pod náklady? Protože chce zničit rodící se konkurenci.

0 0
možnosti

mpixel

18. 2. 2008 17:36
Re: Prodávat pod náklady je velmi škodlivé !!!

Sám toto prožívám. Poskytuji internet za 150 kč měsíčně. A ejhle velký poskytovatel jen v mé oblasti začal poskytovat internet za 100kč. Tak jsem to zabalil, protože to se nedá - a velký poskytovatel opět zdražil.

0 0
možnosti

pablo

18. 2. 2008 14:55
pro m.l.

no, podle času je to ok tehdy pokud se neobjeví někdo třetí. takže dávám přednost novému vláknu. Vy zase čtete co chcete, ach jo. Mně nejde o to, aby něco bylo, nebo nebylo(nebo jsem to někde psal???). Pokud čtete pozorně podle času, jistě vám neuniklo, že nenabízím řešení - to jsem psal velmi explicitně přímo v reakci na nějaký váš rýpanec. To mi ale ještě nebrání tvrdit, že volný trh nás přivede do problémů. Sníží kvalitu života, chcete li. A že globalizace zde funguje jako katalyzátor. Nějaké dotazy?

0 0
možnosti

m.l.

18. 2. 2008 15:01
Re: pro m.l.

Dotazy ne, připomínky. Mně globalizace kvalitu života zvýšila. Prodávám své produkty na internetu a objednávky mi chodí z libovolného místa na světě. Kdybych před 15 lety říkal, že vyvážím do všech kontinentů kromě Antarktidy tak bych byl za hochštaplera nebo majitele miliardové firmy. Teď mi jako  malému výrobci stačí hosting na internetovém obchodě a manuál přeložený do angličtiny. A ta globalizace? Ať prodávám do Česka nebo do Austrálie, vystačím si s jedinou cenou platnou pro všechny :-)

0 0
možnosti

m.l.

18. 2. 2008 14:47
Re:

Zkusím specifikovat blíže. Zřejmě vám jde o to aby nebyla globalizace (?). Zkoumám jak toho chcete dosáhnout - nařizováním cen nikoliv (?) ale přesto soudíte, že by stanovení ceny nemělo být úplně svobodné (?). Otazníky v závorce značí body které mi nejsou jasné.

0 0
možnosti

m.l.

18. 2. 2008 14:44
ad vlákno

Zkuste si dát řazení podle času, to je nadevšechna vlákna.

0 0
možnosti

pablo

18. 2. 2008 14:07
pro:Ondřej Palkovský

Děkuji za první debatu se zřejmě pravicově uvažujícím člověkem která nebyla demagogicky vedenáR^

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

18. 2. 2008 12:48
pro pabla

Pokud od někoho něco kupuji, pak nepřebírám odpovědnost za to, jak to vyrobil. Uvědomte si, že nákup/prodej je DVOUstranný vztah. Pokud bych já byl zodpovědný za to, jak výrobce výrobek vyrobil, musel by být výrobce zodpovědný za to, jak já jsem přišel k penězům! Takže pokud si zloděj šel za ukradené peníze něco koupit, pak kvůli tomu zavřeme všechny obchodníky?

Něco jiného je, pokud vím o spáchání nějakého trestného/občanskoprávního činu, vím, že to má přímou souvislost s výrobkem, který mi ten člověk prodává, nebo přímo výrobce úkoluji k tomu, aby tímto způsobem pro mě zakázku učinil. Pak se mohu dostat do pozice spoluviny, stejně jako obchodník, který ví, že mé peníze jsou kradené, a stejně se mnou spolupracuje.

0 0
možnosti

pablo

18. 2. 2008 13:03
Re: pro pabla

Námitka o dvoustranném vztahu je fair. Já ale beru jako samozřejmost že vy nepochybujete o "svých penězích":-) v momentě kdy něco kupujete. Bavím se teď o Vašem přístupu k věci(obecně o vztahu "kupujícího") Protože je to právě  "černota" ve výrobním procesu, která může výrobní proces zlevňovat. A je uplně jedno jestli se jedná o věc s dopadem na stránku ekologickou, sociální či přímo o nějakou krádež. V době "globálna" kdy při dobrém vstupním kapitálu máte čím dál snazší přístup k top technologiím se zmenšuje dle mého názoru pole na "úspory ve výrobním procesu" - Vy píšete o trestnémm činu. Řečnická otázka - jsem spoluviník pokud nakupuji v obchodě o kterém proběhne zpráva že prodává opakovaně nekvalitní zboží?

0 0
možnosti

pablo

18. 2. 2008 11:12
Chápu článek, jenže

... jenže. (Nechci tím nikoho provokovat, jen se ptám těch co odmítají regulace, či snažím se rozvnout polemiku)...není problém strach o jistou monopolizaci určitého odvětví a neschopnost bez obrovského kapitálu vůbec risknout pokus o nějakou konkurenci? Já třeba chápu že v některých oblastech se dá nějak žít i vedle obrovských až nadnárodních podniků, ale v jistých oblastech může být politika dumpingových cen opravdu nebezpečím, ne? // nereaguji na článek ale spíš na ty co razí heslo že si může výrobce stanovit ceny jak se mu zachce...

0 0
možnosti

Štěpán Binko

18. 2. 2008 11:20
Re: Chápu článek, jenže

Problém je, že i tohle je podnikání. Budeme brzdit ty úspěšné a velké jenom proto abychom vytvořili virtuální šanci je dohnat pro ty malé?

Intel nemá monopol, má konkurenty a jestli je tak dobrý, že mu konkurovat může málokdo... tak je to jenom ukázka jeho úspěchu. Kam až to povede, bude zakázáno dělat marketingové akce a prodávat výrobky s nápadně výhodnou cenou? Co jiného než tohle by se mělo nechat na trhu?

Výrobce si skutečně musí cenu stanovit sám a nikdo nemá právo mu mluvit do cenové politiky (vyjma zjevných monopolů a i tam opatrně). My jsme zákazníci a nelíbí-li se nám chování Intelu, kupme si počítače s procesory AMD nebo Via. Proč ne?

0 0
možnosti

Štěpán Binko

18. 2. 2008 10:17
Chytráci z EU

Dobrý článek,

přesně to vystihuje problém, kdy úředníkům v Bruselu již nestačí kecat do života obyčejným lidem, ale začínají mluvit do života firem.

Je výsadním a neupiratelným právem podnikatelského subjektu stanovit prodejní ceny podle vlastního úsudku. Chce-li někdo prodávat pod cenou jeden výrobek a má k tomu důvody, tak proč mu v tom bránit? Uvedený příklad je velmi jednoduchý, ale na druhou stranu přesně vystihuje podstatu věci....

Pokud mají komisaři tyto tendence, tak kdo jim brání aby se vrhli na podnikání?

0 0
možnosti
P9

pavel 99

18. 2. 2008 10:23
Re: Chytráci z EU

"... tak kdo jim brání aby se vrhli na podnikání?..." - pokud by dotyční měli schopnosti úspěšně podnikat, nebyli by patrně úředníky. (A necítili by potřebu regulovat (poškozovat) podnikatelské prostředí).

0 0
možnosti

eso

18. 2. 2008 10:14
souhlas jen castecny

Plne souhlasim, ze rozpocitat fixni naklady (vcetne napriklad i nakladu na kapital) je orisek nad jine obtizny az nemozny.

V nekterych pripadech vsak NENI treba jakkoliv rozpocitavat fixni naklady a presto lze rici, ze firma prodava pod naklady - pripad, kdy cena je dokonce nizsi nez variabilni slozka nakladu. I tu je casto slozite spocitat, ale uz to neni nemozne.

Samozrejme, pokud firma prodava pod svymi variabilnimi naklady, neco neni OK. Muze to mit radu vysvetleni - od poskozovani konkurence (coz si dle meho soukromeho nazoru zaslouzi trest) az po vyprodej zastaralych vyrobku (coz je v HW branzi docela dobre mozne).

0 0
možnosti

eso

18. 2. 2008 10:16
Re: souhlas jen castecny

jeste doplnek - nemyslim si vsak, ze by intel prodaval za cenu pod variabilnimi naklady. vyroba cipu je technologicky a kapitalove VELMI narocna, coz namena vysoke fixni naklady. zatimco variabilni naklady jsou velmi nizke...

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell