Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

všd

7. 4. 2008 11:22
Jmenované státy jsou v jiné situaci, než USA

Jde v podstatě o rozvinutí problému pěstování potravinářských plodin pro technické účely. Nedostatek pšenice v USA a zemích EU vedl k růstu cen rýže. Vietnam má dostatek fosilních paliv, dováží převážně dopravní prostředky a technologie. Omezením vývozu rýže pouze zabránil růstu majetkových rozdílů a snahám o návrat zpět k plánovanému hospodářství. Sice tím zpomalil rozvoj vlastního průmyslu, ale cena je přijatelná. U zbylých třech zemí může mít toto opatření horší následky, ale ne krizi rozměru té v USA. Už jen protože tyto země se momentálně velice rychle rozvíjí.

0 0
možnosti
A

andy2000

7. 4. 2008 12:04
Re: Jmenované státy jsou v jiné situaci, než USA

Ehm... ten článek není zaměřen na to, že by snad kvůli těmto opatřením mělo dojít k nějaké krizi. Spíše na to, že zákaz vývozu něco stojí - dovoz. Takže jim bude trochu více rýže, jenomže přijdou o spoustu věcí z dovozu, a je naprosto reálné předpokládat, že výsledkem bude pro tyto země čistá ztráta... přiznám se, že nechápu tvrzení "cena je přijatelná" - horší stav je "přijatelný" oproti lepšímu stavu?

A, bohužel, vzhledem k tomu, že když je to pro lidi nevýhodné, tak zákony nedodržují, tak patrně výsledkem nebude nižší cena rýže doma, ale naopak vyšší cena, rozvinutí černého trhu, snížení efektivity....

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

7. 4. 2008 8:49
Nebojte se

Světová banka nebo UN jistojistě zasáhnou. Kolo se roztočí na dalších pár let. Nakonec jim konsorcium věřitelů dluhy odpustí - viz Afrika.

Jak říkáte - nic nového pod sluncem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell