Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

25. 3. 2008 23:14
dobrá analýza

Chybí v ní ještě globální pohled a vliv dalších finančních produktů (akcií a komodit). Kapitál se přesouvá tam, kde je nejlépe zhodnocen. Nejlépe je zhodnocen tam, kde se inkasuje nejvíce peněz (v jakékoliv formě) za produkty. To se v posledních cca 7 letech výrazně změnilo a mění dál. Prodej amerického zboží se snížil, asijského vzrostl. V důsledku se přelil kapitál. V důsledku klesá poptávka po pracovní síle v USA, v důsledku klesá její cena. Ta pokryje životní náklady méně. Důsledkem je pokles výdajů. Důsledkem poklesu výdajů je pokles tržeb a tedy menší zhodnocení kapitálu a jeho odliv. V Asii roste poptávka po pracovní síle, roste její cena, rostou tam i tržby. V důsledku se tam přesouvá tok peněz a to je klíčové. Ekonomiku neživí množství peněz, ale jejich tok.

0 0
možnosti
L

Lonevolf

25. 3. 2008 21:59
Blábol

Ahoj, nemůžu se zbavit pocitu, že to co píšeš je nebetyčná kravina.R^

0 0
možnosti
RH

Raroh

25. 3. 2008 22:44
Re: Blábol

naopak pan Palkovský používá (na rozdíl od mnoha jiných) mozek.

0 0
možnosti
TH

Menno Coehoorn

25. 3. 2008 13:53
Historia

K celemu článku len tolko,že občas splietaš veci,ktoré spolu nesúvisia.A banky nemožu za ekonomické krízy.Zato možu zle rozhodnutia vlád a ich zasahovanie do ekonomiky.Čo sa týka tebou tak ospevovaného zlata a striebra, pozri si vývoj meny v cisárskom obdobý Rímskej ríše,alebo vývoj v Europe potom čo Španiely vyrabovali Juž. Ameriku. Vývoj bol čo sa týka inflácie a znehodnotenia meny velmi podobný,dokoca v prípade Rímskej ríše bol totožný z dnesnou politikou FEDu a centrálnych bánk. Takže nie prostriedok výmeny ale zlé rozhodnutia regulátorou systému sposobujú kolaps.

0 0
možnosti
A

andy2000

25. 3. 2008 14:21
Re: Historia

Poté, co španělé vyrabovali jižní ameriku, byla v evropě během 100 let myslím asi. 100% inflace... což jinými slovy znamená 0.7% za rok..... to není nějak extra "strašlivé"...

Pokud se jedná o římskou říši - oni v pozdějších obdobích nepoužívali zlato jako měnu. Oni používali mince, ve kterých se postupně snižoval obsah drahého kovu. Takže by se dalo říct, že na začátku to byly 100% komoditní peníze, na konci to byly 98% nekryté peníze. Myslím, že moje teze, že nekryté peníze vedou ke zhroucení měny je v tomto smyslu zcela korektní.

Jinak nepsal jsem, že banky mohou za ekonomické krize. Za ekonomické krize mohou lidé, kteří bankám věří, ač není čemu věřit. Je to jenom trochu jiný pohled na teorii hospodářského cyklu od Misese.

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell