Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GKB-

Glock každopádně bez -e

2. 12. 2008 17:18
Heleďte

Pane P., Vy tyhle Vaše blogy píšete za účelem zvyšování finanční gramotnosti česky čtoucích čtenářů idnesu? 8-o Tak to Vám gratuluji, jste první člověk, který kromě psaní má i vedlejší cíl.

.

S fungováním globální ekonomiky je stejný problém jako s hraním šachů, většina lidí vidí max. 2-3 tahy dopředu, málokdo 4-6 a jen "machři" více. Tím chci říci, že většina lidí, kteří blog budou číst, tak ho nepochopí.

.

Chválím za odkaz na Great Depression R^:-)

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

2. 12. 2008 17:20
Re: Heleďte

P.S. Propříště doporučuji nejdříve začít slovníčkem pojmů a jejich vysvětlením (bo odkazem). Ušetříte si spoustu vysvětlování v diskusi.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

2. 12. 2008 11:32
Není to jedno pane Palkovský

Pokud ti důchodci spotřebují produkci ve své zemi, obchodník, který jim zboží prodal s velkou pravděpodobností své tržby uloží na svém běžném účtu a díky tomu mohou banky ve finančním systému částečných rezerv dávat více úvěrů a tím "nakopnout" ekonomiku. Protože už mám zcela jasno, jakým způsobem se peníze do ekonomiky dostávají, je popsané chování "důchod v Německu a útrata jinde" pro ekonomiku špatné, protože ubývá peněžní zásoba a tím i možnost úvěrování.

0 0
možnosti
A

andy2000

2. 12. 2008 12:07
Re: Není to jedno pane Palkovský

1) budeme-li se bavit o eurozóně jako celku (to euro v tom dělá trochu nepořádek), pak navzdory tomu, že důchodce je v indii, stejně ty eura budou utracena v eurozóně.

2) Možnost úvěrování nemá na reálnou výkonnost ekonomiky vliv. Na reálnou výkonnost mají vliv reálné investice, nikoliv množství úvěrů.

3) Ubývání peněžní zásoby v německu (ve smyslu "důchodce v řecku") způsobí tamní pokles cen, to bude působit na vyšší export a vyrovnání pohybu peněz.

4) proč proboha neřešíme problém "důchodce se přestěhoval z Prahy na venkov, protože je to tam levnější"?

0 0
možnosti
VH

Totedyne

2. 12. 2008 10:56
abych to vysvětlil...

Zahraniční útrata německého důchodce vůbec nemusí znamenat podporu německého exportního průmyslu. Ten Ind si může koupit srovnatelné zboží v Japonsku, Koreji nebo jinde. Ten Japonec si pak třeba koupí za € ropu od arabského šejka, ten půjčí peníze Němcům, aby si mohli koupit zase nějaké cizí zboží. Zahraniční útrata se může tedy promítnout do dluhu. Je to podobné jako s útratou rodiny, útrata neznamená automaticky příjem nějakého člena rodiny. Pokud je v Německu poměr nákladů na bydlení a ceny počítače 1:1 a v Indii 10:1, pak to neznamená, že v Německu jsou počítače lacinější a je výhodné je z Německa pašovat do Indie. Znamená to překvapivě jen, že v Indii jsou nižší náklady na bydlení, cena počítačů může být stejná.

0 0
možnosti
A

andy2000

2. 12. 2008 12:09
Re: abych to vysvětlil...

Ad první příklad: takže peníze nakonec budou v německu utraceny? Co kdyby je rovnou půjčil ten důchodce - nevyjde to nastejno?

Ad druhý příklad: ANO, ty počítače budou v německu stejně drahé jako v Indii. Ta pointa je, že sociální dávka bude patrně na výši, že si v německu za cenu jednoho měsíce bydlení bude mocit koupit jeden počítač. Takže důchodce místo bydlení měsíc v německu utratí za počítač, ten převeze do indie, počítač prodá a bude v indii bydlet 10 měsíců. Tvrdíte, že peníze "nebyly utraceny v německu"?

0 0
možnosti
TF

Tomáš Fiala

2. 12. 2008 9:24
Proto...

...považuji průběžný důchodový systém za nesmysl.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

2. 12. 2008 9:10
celý článek je

blábol

0 0
možnosti
I

IJNovak

2. 12. 2008 9:10
Světový problém = hlupáci u moci

Ani se nechce věřit, jak nekvalitní lide se ve většině zemí dostali k moci, proč neměli modré rádce, pamatuji si jak kamarád dělal na rozvoji podniku  a na setkáni mi hásil - jsme už bez uhlí- ano v roce 1980 pracoval s variantou r.2030 uhlí vytěženo, nemáme zdoje pro teplárny =nahrada malými jadernými výtopnami. Co plánujeme dnes a co se udělá zítra??? Řešíme krizi finančních podvodníků, záplatujeme díry v rozpočtu, lžeme národu o vývoji HDP, tiskneme peníze a znehodnucujeme úspory inflací, jsme neschopní rozpoznat škodlivé jednání veřejných činitelů od zodpovědného řešení problémů. Jsme lemplové!!!!! Je nám jedno,jak dopadnou naše děti - jako otroci loupeživého kapitalismu!!!!!!

0 0
možnosti
I

IJNovak

2. 12. 2008 9:19
Re: Světový problém = hlupáci u moci

Jak z toho ven? Má někdo i Palkovský nějaký nápad??? Od globalizace k lokalizaci, od podvodů k poctivému životu, Ale to by nesměli světu vládnout lstivé židovské klany včetně českých zlodějů, co nechali rozkrást celou ekonomiku a neoliberalismem zakryli svoji loupeživou podstatu.   Řešení = moudré vládce.

0 0
možnosti
M

milanalois

2. 12. 2008 8:58
Obdobně zcestné názory

stojí za pronásledováním Vietnamců v Čechách.

Česká vláda ve snaze zalíbit se německé vládě pronásleduje Vietnamce, seč může, aby Němci nejezdili utrácet svá ojra na asijské tržnice v Čechách.

A takové a podobné omezování svobodného trhu a svobodného pohybu peněz, zboží a lidí je podstatnou celé dnešní Evropské unie. Stačí si přečíst kterékoli číslo euvěstníku: všechno je to jenom o omezování, regulacích a zákazech.

Svazování ekonomiky ale zatím ještě nikdy nikde na této planetě prosperitu nepřineslo.

0 0
možnosti
JH

Jižák 4ever

2. 12. 2008 8:56
nechápu

"pokud má země vlastní měnu, může jí být naprosto jedno, zda její důchodci utrácejí doma či nikoliv" - ale Německo nemá vlastní měnu, ale Euro. A když tyhle utracený nebo investovaný "německý Eura skončí třeba ve Španělsku, tak to Německu pomůže jak? EU

0 0
možnosti