Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jóžin z bážin

4. 3. 2008 8:47
Silná koruna...

Hmmm, je divné, že i přes výrazné posílení koruny se loňské ceny některých výrobků vůbec nezměnily. Viz např. automobily... měly by být o hodně levnější, než loni.

0 0
možnosti
RR

rezjir

4. 3. 2008 8:51
Re: Silná koruna...

Zisky inkasují dovozci. A v případě těch aut tu cenu určují domácí výrobci, kteří se zace musí hojit na tom, že obtížněji vyvaží.

0 0
možnosti

RB

4. 3. 2008 8:45
Jenom pár připomínek...

Pěkný článek, ale nemohu si pomoci, mám dojem, že se vám do něj (bohužel..) plete trocha liberální ideologie.... Bretton-woodský systém navázání měn na dolar a dolar na zlato padl především proto, že nebyl již déle udržitelný. Proč? Především - v USA rostly inflační tlaky, které tlačily na depreciaci dolaru oproti jiným měnám a taktéž na depreciaci dolaru oproti zlatu. Výsledkem byly, mimo jiné obrovské tlaky na směnné kurzy a hrozba toho, že CBanky nebudou schopny fixní kurzy udržet - devizových rezerv je prostě vždycky omezené množství a žádná CBanka nedokáže jít dlouhodobě proti měnovému trhu. Takže prostě jiné východisko nebylo - systém s tím, jak se po 2. světové válce obnovoval zahraniční obchod a toky kapitálu již byl zastaralý a neživotaschopný.

A válečné výdaje nebyly jediným důvodem pro opuštění zlatého standardu či jeho variant. Taktéž sehrálo roli to, že objem zlata prostě nestačil růstu objemu zahr. obchodu...

0 0
možnosti
RR

rezjir

4. 3. 2008 8:42
Z hlediska důvěry

není žádný rozdíl mezi penězi krýtými zlatem a dnešními peněz, krytými výkonností ekonomiky a bezprostředně devizvoými rezervami. .

 Také jste musel věřit, že jsou kryty zlatem.  zásoba tohot zlata A docházelo často k tomu, že tzv. kryté peníze byly ve skutečnosti nekryté.

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell