Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

cajicek

2. 3. 2009 3:44
Souhlasím s článkem

Také jsem přesvědčený, že za současnou krizí stojí expanzivní měnová politika centrálních bank, ale není mi jasné, na kterých ekonomických ukazatelích je toto pumpování peněz do ekonomiky vidět. Podle grafů, co jsem našel, byla inflace v USA poslední léta poměrně nízká, stejně tak růst peněžní nabídky vyjádřený v procentech je podle grafu podobný už několik desetiletí. A já nevím proč, pokud docházelo k expanzi úvěrů hlavně poslední léta. Když se podívám na graf vývoje sazeb Fedu od padesátých let, tak mimo let 2001-2004 sazby nijak extrémně nízké nebyly, což mi přijde na první pohled málo na to, aby to způsobilo krizi dnešního rozsahu a navíc podobné sazby byly i v padesátých letech a k takové krizi to nevedlo. Je to tedy tím, že dnes mají lidé tendenci se při stejných sazbách zadlužovat mnohem více, než v minulosti? Nebo tím, že výše sazeb nereflektuje již existující zadlužení a vzhledem k již existujícímu zadlužení by sazby měly být velmi vysoké, a ne pouze průměrné?

0 0
možnosti

petiska@yahoo.com

13. 2. 2008 18:10
autor je hlavicka

peknej clanek. Jinak ten pan co tady psal neco o konspiracich, tak si muzete byt jisti, ze CB je nejvetsi podvod na lidech. Pro zvidave ctenare, podivejte se na vznik centralnich bank a jaci lide stali u zrodu. Pak vam bude jasny odkud vane vitr. Cela tzv. demokracie je jeden velkej podvod. pane Palkovsky poslete mi kdyz tak vas email, mam dost zajimavych clanku, treba o tom jak podvodnik Greenspan priznal, jeste kdyz byl v urade, ze vi, ze to skonci spatne (viz jeho obhajoba zlateho standartu v 60 tych letech a posleze totalni popreni tohoto nazoru).

0 0
možnosti

Dali

12. 2. 2008 17:36
po přečtení tohoto článku, diskuze a doporučené knížky

o vlivu CB na inflaci bych měl pár poznámek, názorů a otázek.

Je naprosto jasné, že natištěním nekrytých peněz a jejich uvolněním do oběhu dojde postupně k plošnému zvednutí cen. (sice se z počátku prodá více zboží za stejnou cenu, ale pak si podnikatelé všimnou, že se dá zvednout cena a stejně se prodá stále dost, nebo se prostě už více vyrobit nedá, tak se nasadí maximální cena, která ještě projde.) Je jasné, že se tím znehodnotí staré úspory, takže je to krádež na části obyvatel jinou skupinou. 

K těm komerčním bankám, které prý produkují inflaci poskytováním půjček z neexistujících peněz. (př s vloženou 100kč, na kterou půjčí 1000kč při 10% krytí). Kde tedy bere KB těch 900kč, které podle vás půjčí navíc? Sama tisknout nemůže, a pokud je jen připíše na účet, tak je to podvod. Jestli jí je za tu stokorunu dá CB, tak je vina zase na CB a ne KB.

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

12. 2. 2008 17:46
Re: po přečtení tohoto článku, diskuze a doporučené knížky

Ona to skutečně připíše na účet. Hraje se na to, že většina lidí si ten účet nepřijde vybrat a/nebo budou dělat většinu operací bezhotovostním převodem. Jak už tu někdo napsal, jedná se o "emitování bezhotovostních peněz".

To je vlastně princip "runu" na banku. Lidi si prostě přijdou své účty vybrat a banka ty peníze nemá. Podvod to z nějakého důvodu není, protože ona má ty peníze "kryty" tím příslibem, že je dlužníci v budoucnu splatí. Z morálního hlediska - pokud si toho jsou vkladatelé vědomi, tak taky ne. Z ekonomického hlediska je to v podstatě varianta otevřeného fondu, která je asi díky centrálnímu bankovnictví (v podstatě garance nulového rizika) strašně rozšířená. To je, mimochodem, taky nepříjemný efekt centrálního bankovnictví - totální měna vnímání rizik a výnosů na finančních trzích.

Podívejte se na "fractional reserve banking" třeba na wikipedii.

0 0
možnosti

Stará kára

12. 2. 2008 15:24
Plánovali jsme 40 let

Vám se zdá, že bylo plánované hospodářství účelnější? Mně tedy ne. Stokrát ne.  Vzpomínky na fronty a podpultovky říkají: ne, ne, ne.

Mimochodem: ty problémy s frontami byly právě proto, že se vytisklo příliš mnoho peněz ve srovnání s reálnou výrobou.

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

12. 2. 2008 15:42
Re: Plánovali jsme 40 let

No právě že ne. Proto ten článek popisuje, jak centrální plánování krátkodobé úrokové sazby nefunguje....

0 0
možnosti
PH

Miltonka Friedmanová

12. 2. 2008 14:46
Docela chytrý chlapec

...vsadím se, že určitě zadaný... ;-D

0 0
možnosti
JF

Jaroslav Fikar

12. 2. 2008 12:38
Článek zajímavý...

...ale jestli bych se mohl pane autore zeptat, jestli byste mohl uvést jeden jediný a konkrétní příklad, kdy nějaká CB zlikvidovala/likviduje nějakou ekonomiku?

Karmu ode mě nedostanete, finanční iluze ano, o celém zbytku by se dalo obsáhle diskutovat.

0 0
možnosti

Ondřej Palkovský

12. 2. 2008 12:49
Re: Článek zajímavý...

Německo po WWI, Zimbabwe, mám podezření, že teď Chavez. Argentina tuším 2002. To je k tomu poslednímu citátu.

Pokud se jedná o to výsledné efekty, pak můžeme začít s krizí tuším 1836 v USA, pád burzy 1929, ropná krize v 70.letech, nasdaq bubble 2001, současná hypoteční krize v USA, u nás pravděpodobně problémy 1998, i když tam by se dalo trochu spekulovat, že velký podíl na tom měla vlastnická struktura.

Asi nejlepší kniha na tohle od Rothabrda The Great Depression. Máte-li chuť diskutovat, diskutujte, proto jsem to napsal :)

0 0
možnosti
RR

rezjir

12. 2. 2008 11:05
Není mi jasné

co z toho grafu vyvozujete? Právě pro tento moment. Řekl-li Janota, že pro to, aby se výše důchodů vyrovnala současné inflaci, je nutné přidat důchodcům cca pět miliard korun, tak je zřejmé, že za současnou mírou inflace nad obvyklou středoevropskou  míru je ta nová sociální dávka (příspěvek na ty sociální služby pro ty bezmocné), která vedla k růstu cen potravin. Šlo tuším ne náhodou o čtyři miliardy korun, které takto představují částku nově vytvořené nominální poptávky. Tedy nikoliv centrální banka, ale rozhazování vlády je za současnou mírou inflace. To, že tu jde o tento zdroj inlface, naznačuje to, že např. ceny benzínu jsou stabilní. Benzín asi ti dotyční ve zvýšené míře nepoptávají.  , 

0 0
možnosti

tris

12. 2. 2008 11:12
Re: Není mi jasné

Z toho grafu vyvozuji, že CB tiskne peníze v míře nikoliv malé.

Situace s benzínem (a komoditami vůbec) je dnes velmi viditelná v USA, trochu v EU, my jsme zatím od recese trochu dál, takže co bude tím "benzínem" v ČR je otázkou budoucna. Podle mě na benzín dojde taky.

Tenhle článek nebyl o všeobecném růstu cen, ale o tom, jak tisk peněz ovlivňuje ekonomiku. Např. ve 20. letech nedocházelo k růstu cen, ale tisk peněz přesto vedl ke zhroucení trhů.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

12. 2. 2008 10:24
Vynikající

Skutečně vynikající. Sice budete zřejmě některými "ekonomy" napaden, ale podstatu problému jste trefil úplně přesně. Pro Bedřicha - běžně je tento poměr 1:10 a za zdravou  8-o banku je považována i ta, která má tento poměr 1:20 Já chování bank půjčování neexistujícího nazývám ostřeji - lichvou. Ano, velká část peněz lidí končí v kapsách bankéřů lichvou.

Autor má karmu. !R^

0 0
možnosti

Bedrich

12. 2. 2008 9:54
Nějak nerozumím, jak může obchodní banka

rozpůjčovat na úvěry více peněz, než má "v trezoru". Tedy než je výše jejích vlastních /vlastní kapitál/ a cizích /vklady klientů/ zdrojů a tím "tisknout" další peníze.

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell