Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

Foundryman

16. 2. 2009 17:14
Inflace + deflace

Jako "spolupachatel" stránek http://www.zlatystandard.cz bych se velice přimlouval za vyjasnění pojmů deflace a inflace.

Inflace je růst peněžní zásoby, deflace je její pokles. Pokles cen může být způsoben jak deflací, tak i jinými faktory (třeba zmiňovaným růstem produktivity). Zrovna tak růst cen může být způsoben inflací, není to však její nutný důsledek.

Toto vyjasnění terminologie mnoho lidí opomíjí (novináři vždy a bez vyjímek), obzvláště pak keynesiánští ekonomové, socialisté a dokonce i profesoři VŠE (viz zmiňovaný Revenda). Potom samozřejmě nelze v debatě k ničemu rozumnému dospět.

Pokles cen v současné krizi je prostě reakcí na jejich inflační růst v předchozích letech, způsobený úvěrovou expanzí. Mechanismus je úplně stejný jako ve 20. a 30. letech. Tehdy to ještě dorazil Roosevelt zvýšením daní a zmrazením mezd.

Pokud budou politici zasahovat do ekonomiky a nenechají prostor samovolné obnově cenové struktury, potrvají problémy hodně dlouho.

0 0
možnosti
L

Lavet

16. 2. 2009 17:35
Re: Inflace + deflace

Jen bych k Vasi posledni vete doplnil, ze prave absence dohledu ci regulace americkych kapitalovych trhu nas dovedla kde jsme. A pak se v tom vyznejte. Nejakym regulacim se nevyhneme, ale kdyz se zacne neni konce...

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

16. 2. 2009 14:33
4. odstavec - slusna fabulace

takze velka krize byla zpusobena vyraznym rustem produktivity prace? prdlajs, kecate nesmysly... velka krize byla dusledkem dramatickeho poklesu poptavky na trzich a tim doslo k poklesu cen a nikoli ze byl pokles cen vyvolan rustem nabidky, jak popisujete...tlachy, tlachy, tlachy..

0 0
možnosti
PPB

Parouback

16. 2. 2009 14:41
Re: 4. odstavec - slusna fabulace

Prdlačku, krizi zavinil socan Clinton svým stupidním zákonem o hypotékách. Vemte si 2 miliony lidí, kteří nejsou schopni splatit v průměru 2 miliony dolarů a rázem tu máte 4 biliony dolarů, které se vám "vypařily". Následný pokles poptávky vyvolaly z 90% neustále opakované kecy o krizi.

0 0
možnosti
ZK

SID09

16. 2. 2009 14:02
Jak pro koho.

To máte stejné jako s deflorací. Také k tomu jednou musí přijít ( ve většině případů );-D 

0 0
možnosti
DV

David Voňka

16. 2. 2009 13:04
cenova flexibilita

Ahoj Ondro, long time no see ...

Dalsim aspektem deflace je nominalni mzdova flexibilita. Jednoduse receno se spatne snizuji nominalni mzdy. Nahoru to jde, dolu je to boj.

Deflace by nebyl problem, pokud by bylo mozne prislusne snizovat mzdy. Takhle ovsem deflace komplikuje prizpusobovaci proces firem. O vlivu na ocekavani se uz nekdo zminoval. Ovsem nepodcenoval bych ani opacny Pigouuv efekt (nebo jak se ten chlap jmenoval). To ze klesaji ceny zvysuje moje realne bohatstvi. Spousta lidi si ted proste koupi auto, protoze ma uspory, jejichz koupeschopnost slavami vyrazne vzrostla ....

Jinak v zasade souhlasim., ze deflace je spis dusledek nez pricina krize.

0 0
možnosti
A

andy2000

16. 2. 2009 13:14
Re: cenova flexibilita

Cau davide, jak zijes :) Nechceš někdy zajít na...čaj?

Jeste jsem necetl zbyle komentare, ale:

- cenová flexibilita zjevně není až takový problém, stačí si zadat do googlu "wage cut"

- při deflace, která vznikne v důsledku zvýšené produktivity by se daly očekávat mzdy zhruba konstantní (viz Selgin: the case for falling price level)

A pokud jde o efekt očekávání: to je přece ten případ s Robinsonem - když Robinson "očekává", že si za měsíc udělá sekeru, tak přece nemá smysl, aby ten strom kácel už teď bez sekery. Lidé očekávají, že v budoucnu vzroste produktivita - pokud to očekávají dobře, tak je přece logické,aby počkali, až vzroste...

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

16. 2. 2009 12:54
dva důležité deflační důsledky

Firmy s delším výrobním procesem nakupují (mají náklady) v době s vyšší cenou. Produkt však mají hotový v období s nižšší cenou. To zvyšuje rizika ztrát. Důsledkem je neochota realizovat komplikovanější výrobní procesy.

Firmy s dostatkem vlastního kapitálu se uchýlí k dumpingu (prodávají se ztrátou). Ti kteří si nemohou dumping dovolit neprodají a nebo se propadají do ztrát, které nejsou schopni financovat. Dumping (vyvolává deflaci) je častým nástrojem velkých korporací, k posílení pozic na trhu. Většinou je efektivnější pomocí dumpingu konkurenci zničit a levně ji koupit, než ji draze kupovat na burze.

0 0
možnosti
A

andy2000

16. 2. 2009 13:59
Re: dva důležité deflační důsledky

Já trochu nebudu souhlasit. Optimální ekonomický stav by zřejmě nastal, když by všichni účastníci trhu byli "optimálně informováni".

Pokles ceny v budoucnu jednoduše znamená, že je na výrobu nějakého vstupního faktoru X v budoucnu potřeba méně zdrojů.

Jestliže se na základě tohoto předpokladu rozhodne firma pozdržet výrobu do budoucna, protože očekává, že se vstupy budou vyrábět efektivněji - tak bych řekl, že to je naopak optimální rozhodnutí...

0 0
možnosti
L

Lavet

16. 2. 2009 12:00
Financni trhy?

Chybo Vam tam financni trhy a hlavne dopad na urokovou mirou. To bude mozna ten problem, komu z lidi by vadila deflace...ale komu z bankeru by se libila?

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

16. 2. 2009 9:51
Deflace

Je přímým důsledkem krize z nedostatku peněz. Banka zastaví úvěry, ale splácet chce úvěry stále stejně. To způsobí rapidní snížení peněžní zásoby. Rapidní snížení peněžní zásoby způsobí. že se začne šetřit. Šetření znamená, že se nenakupují výrobky. Výrobci v zoufalé snaze prodat produkci snižují ceny a propouštějí, čímž se spirála stále urychluje. Všechny negativa krize i expanze souvisí jen s jedním - půjčováním peněz na úrok ve finančním systému částečných rezerv.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 2. 2009 8:54
Zajímavé

já myslel, že ceny klesají v době krize kvůli poklesu poptávky. :-P

Jinak mám pocit, že i v tom počítačovém průmyslu, kde je obrovský rozvoj technologií, nakonec většina věcí stojí pořád podobně. Jen se mění parametry, před deseti lety jsem za monitor dal 5 tisíc, a byla to patnáctka CRT, dneska dám zase 5 tisíc a bude to dvacítka LCD. Za disk jsem dal zhruba dva tisíce a za procesor taky dva tisíce, dneska je to stejné, akorát se trochu změnila kapacita nebo rychlost. :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell