Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

rony100

21. 9. 2010 8:54
volby

nejsou k ničemu. Při posledních komunálních volbách voliči volili jiné lidi. A jak to dopadlo? Dodnes na důležitých postech sedí titíž. Tak je nastaveno.

Šest stran v parlamentu by mohlo být zábavné, ale nebyly by schopny se na ničem domluvit. Jediná možnost (nikoli nejlepší-nejlepší totiž neexistuje) je většinový systém, který politici nikdy nepřipustí.

0 0
možnosti
D

dino_na_idnes

20. 9. 2010 22:30
Podívejte se,

jak to vypadá dnes, když se mají dohodnout tři strany, z nichž dvě jsou vpodstatě jedna a třetí je na půl cesty od nich a k nim. Bez třenic to není. A teď si vemte, že by se místo těchto tří ne úplně různými směry jdoucích stran mělo dohodnout stran šest, kde by každá kopala za určitou specifickou skupinu obyvatel.

Tedy ono by to přesněji nebylo šest stran, ale třeba deset, z nichž by bylo možno vytvořit 210 nadpolovičních většin (bráno libovolných šest stran z deseti), při takovéto diverzifikaci by padla nutnost jasného dělení na "pravici" a "levici", klidně by do koalice mohli jít zástupci podnikatelů, odborů a státních úředníků a urvat si co se dá na úkor nezaměstnaných, důchodců či svobodných matek pod heslem "kdo má zaměstnání, ať má i prachy".

Možná by tento systém byl opravdu demokratický ve smyslu, že cokoliv by se schválilo, bylo by vůlí většiny národa... Jenže by šlo o naprosto chaotické kroky bez jakékoliv koncepce, jistoty, vize...

0 0
možnosti
JZ

qqx

20. 9. 2010 21:34
.

Pokud je pro Vás těžké najít kompromis, pak vězte, že pro např. 15 politických stran by to bylo naprosto nemožné.

A k samému závěru článku - ano, myslím si, že je to chyba voličů. kdo jiný rozhoduje o tom, kolik bude mít která strana v parlamerntu poslanců. Pokud se tam více stran nedostalo, pak po jejich činnosti není poptávka.

0 0
možnosti
PS

Pavel Skeptik1

20. 9. 2010 21:16
To jedete

s Absolutním Robertem na směny, nebo co ?

0 0
možnosti

rezjir rezjir

20. 9. 2010 19:37
Pokud nevíte

"proč máme uzákoněnu hranici pro nárok na křeslo v parlamentu až od 5%", tak buď o tomto tématu nepište, a nebo si prostudujte složení a chování politických stran v parlamentu za první republiky. Inu, těch pět procent je historická zkušenost s tím, jak to funguje, když tam žádná taková klausule není.

0 0
možnosti
  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
Jsem naprosto obyčejná ženská, rebel už od dětství, vrhající se do všeho po hlavě pod heslem: "co mě nezabije, to mě posílí" a snad i díky tomu matka čtyř dětí, toho času na rodičovské dovolené.