Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hledání detektorem kovů-Ústecký kraj

Jak jsem již slíbil v předešlém článku,dnes se zaměřím na hledání v lokalitách především v Severních Čechách hlavně na Ústecku,kde si nastíníme pár tipů jak takové lokality hledat.

Nejdříve bych se ovšem chtěl zmínit o tom,že hledáním detektorem kovů jak si někteří myslí není žádné rabování památek,které by mohli být vystaveny v muzeích,jelikož je rozdíl mezi tím,když si takový hledač nechá nějaký bezcenný krejcárek a nebo odevzdá archeologické nálezy muzeu a toto každý poctivý hledač udělá.Díky právě těmto lidem jsou muzea obohacena o artefakty např. z doby bronzové  (1800 až 750 let před naším letopočtem),kdy se jedná o opravdu nádherné a vzácné exponáty jako jsou různé nástroje,šperky,spínadla oděvů,ale také zbraně a nebo celé depoty.Samozřejmě se nejedná jen o toto období,ale nálezy jsou odevzdávány z celého spektra období naší historie jako je třeba raný středověk,doba stěhování národů,doba římská,ale také už velmi vzdálený eneolit (pozdní doba kamenná,měděná) nebo neolit (mladší doba kamenná).I takto staré exponáty zavítají do muzeí díky právě těmto lidem.Tolik na okraj a teď se vrátíme k původnímu záměru tohoto článku.

Nejprve se zastavíme u zaniklých obcí a vesnic.Tyto vesnice byly buď zpustošeny ve středověku,ale i v pozdním období většinou z důvodů válek,které probíhali na našem území,ale po většinou se hledá ve vesnicích,které zanikly vysídlením a to hlavně po odsunu sudetských Němců.Domy buď chátraly a nebo byly bývalou totalitní vládou srovnány se zemí.Některé známé zaniklé obce,které se nachází právě na Ústecku jsou: například Habartice,Oldříš,Moldava,Mohelnice a další.Samozřejmě veškerá tato místa se dají vyhledat na internetu,ale na druhou stranu nikdo nerad prozrazuje lokalitu,která je pro hledače atraktivní a není příliš známá,proto nechám na každém z vás aby si své místečko našel sám a třeba i díky tomuto článku,kde nastíním jak vyhledat nějakou ať už dobrou nebo méně zajímavou lokalitu k hledání.Ke stažení je mnoho historických map,nejznámější jsou mapy z leteckého snímkování z 50 let kde jsou objekty zaniklé vesnice ještě vidět a tuto mapu si buď stáhnout do GPS navigace a nebo jednoduše označíit objekty na mapě a poté přepnout do aktuální mapy,která se vytiskne a na ní tyto objekty jsou k dispozici.Takový portál kromě známé http://kontaminace.cenia.cz ,kde ovšem nejde označovaní objektů je např. http://geoportal.gov.cz , kde výše zmíněné jde provést asi nejlépe.

Další lokality k hledání jsou pole a právě ty se hledají také díky snímkování z 50 let,kde je krásně vidět úprava a obdělaná pole,která se nám na mapách jeví jako obdélníky nebo čtverce.Chodí se také na pole,která se vyskytují uprostřed dvou nebo více i současných vesnic o kterých víme,že vznikly v období,která hledače zajímá nebo před ním.

Další lokalitou jsou lesy,kterými proudili za 2.sv.války němečtí vojáci,kteří se zde skrývali nebo ustupovali právě na konci války.Tyto lokality se hledají obtížně.Zde je důležité mít nějaké znalosti ohledně místa a onoho období ať už nastudované z pramenů,která jsou k dispozici na internetu,nebo z různých kronik či knih a nebo od starousedlíků.Podobné to je s hledání na starých cestách,které se dají najít také na starých mapách např. z 19.století,kde si onu cestu,která je dnes většinou zaniklá vyznačíme a zaneseme do GPS navigace a vyrážíme neboť s mapou by tohle bylo obtížné přesně kopírovat cestu širokou pár metrů.Další způsob je hledání v terénu je pohledem.Taková cesta v lesním porostu je většinou jako koryto,které je lemováno stromy,ale není to pravidlem.

Pokud někdo dostal chuť zkusit tento krásný koníček,tak bych se také rád na radu přítele zmínil,že musí být také obezřetný a to kvůli nevybuchlé munici,která je ještě stále na mnoha místech ukrytá v zemi.Při kopání být opatrný a pokud narazí na tuto munici okamžitě volat PČR,která společně s pyrotechnikem munici zneškodní.

Ať to pípá.

 

Autor: Marcel Packert | úterý 15.3.2016 7:43 | karma článku: 12,58 | přečteno: 1232x
  • Další články autora

Marcel Packert

Segregace Romských dětí na základních školách podle senátorky Jany Zwyrtek Hamplové.

Na "zdravý rozum" apeluje senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Aby spolu byli romské a neromské děti je sice krásná myšlenka, ale nerealizovatelná,protože by jsme ubližovali dětem,které nejsou zvyklé na určité etnikum.

31.3.2023 v 18:47 | Karma: 10,12 | Přečteno: 567x | Pozvánky, akce

Marcel Packert

Děti světa aneb romské štěstí trochu jinak

V maskách klauna , Mickey mouse , nebo slona šíří Romové štěstí , lásku a radost mezi dětmi v nemocnicích či ústavech pro hendikepované lidi.

9.7.2022 v 21:10 | Karma: 15,01 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Občanské aktivity

Marcel Packert

Roma Luma

Politická strana Roma Luma (v překladu Romský svět) nově založená v roce 2022 vznikla proto aby měnila špatné věci k lepšímu.

12.4.2022 v 21:49 | Karma: 8,80 | Přečteno: 525x | Politika

Marcel Packert

Jak pokračuje pomoc pro rodiny z vyhořelého bytového domu v Bílině

Jak pokračuje pomoc pro rodiny z vyhořelého domu v Bílině,který začal ze zatím nevyjasněných okolností hořet ze 14 na 15 září.Kdo se staví odmítavě a kdo nabídl pomocnou ruku.Jak jsou na tom samotné poškozené rodiny.

22.9.2021 v 13:46 | Karma: 12,47 | Přečteno: 1423x | Diskuse| Občanské aktivity

Marcel Packert

Hledání detektorem kovů

Detektoring je koníček pro milovníky historie,kteří tráví svůj volný čas toulkami přírodou,kde se pomocí detektoru kovů snaží najít nějakou ztracenou historii,která se po desítky nebo stovky let skrývá před našimi zraky v zemi.

14.3.2016 v 0:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 632x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Co člověk to názor.Toto také respektuji a věřím,že také moji čtenáři pochopí,když bude pohled na danou věc odlišný.

Seznam rubrik