Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Španělsko s Irskem spojují dluhy, EU... a krutost!

Průšvih s dluhy už nemá jen Irsko, Řecko a Portugalsko. Čtvrtí, kdo nejspíše požádají o mezinárodní finanční pomoc, jsou Španělé. Jeden by řekl, že v EU máme samé civilizované bratry, že se tu všichni řídíme přísnými normami a citlivou etikou – ale prd! Španělé si nelibují pouze v krvavých corridách, chovají se neuvěřitelně krutě i k chrtům. A zvláštní náhoda, Irové jakbysmet. Tisíce psů ročně zde umírají zbytečně, pouze kvůli povyražení jejich majitelů. Na to přece nelze jen krčit rameny s heslem: jiný kraj, jiný mrav!

Kdy se karta obrátí?Lucie Paceltová

V historii lze často vystopovat, že lidé žijící v dobách nepokojů a bídy si rádi ventilovali hněv a pocuchané nervy na obětních beráncích. Pro zajímavost: nejhorší inkviziční procesy v dějinách se vedly v rozdrobených oslabených zemích, kde lid hodně zakusil. Jako jedno z mála povyražení dobře posloužila sousedovic rodina v plamenech... Občané Španělska a Irska také převážně neměli v posledních generacích na růžích ustláno. Snad proto u nich zakořenila tak silná vášeň pro dostihy a lov s chrty, přičemž tito hlavní aktéři jsou zde bráni jako kdykoli vyměnitelná a zničitelná věc.

Španělští chrti druhů galgo a někdy také podenco bývají na venkově využíváni hlavně k lovu. Žijí zde polodivoce nebo drženi na řetězech, ve špinavých šopách a sklepech. Zranění jim nikdo neošetřuje, živeni jsou často rozmočeným chlebem hozeným na zem. Když se některý pes ztratí, nikdo jej nehledá, když sníží svůj výkon nebo se stane nepotřebným, je zlikvidován. Bezbolestné metody jsou drahé, takže se mnohdy přistupuje nejen ke střílení, ale také k věšení a topení. Tady je to jedno. Průměrná délka života těchto psů jsou asi 3 – 4 roky.

Přibližně stejně krátký čas je vyměřen i greyhoundům a lurcherům v Irsku. Zde pro změnu ještě více než lovy „frčí“ dostihy a sázky. Nejde ale o hezký kultivovaný sport, kde se baví majitelé i jejich svěřenci! Závody jsou jako továrna: ročně jsou produkovány tisíce nových štěňat, z nich jsou „vytříděny“ nejvhodnější. Pak začínají tréningy plus další „třídění“ na odpad a kvalitu. Přežijí a na dráhy jdou  teprve ti nejlepší, ale když i ti přestanou majitele za pár měsíců či let uspokojovat, čeká je likvidační stanice. A v nich jsou také málokdy finance na luxus bezbolestného uspání injekcí.

Pro úplnost, třetí evropskou zemí, která v tomto není o mnoho lepší, je kupodivu slavná Velká Británie. Tam už si občané všimli, že greyhoundi nejsou jen „rychlé cosi“, ale také inteligentní a něžné bytosti, jenže záliba v dostizích je silnější. Takže jich pro své dráhy produkují také tisíce ročně, ale nezabíjejí je tak samozřejmě a okatě, vybudovali velkou síť útulků. Ovšem je nemožné, aby se tak obrovské množství nepotřebných psích bytostí dostalo nakonec šťastně k novým rodinám. I tady nakonec vládne téměř dokonalým psím atletům, které si lidstvo vyšlechtilo pro svou radost, jen smutek a samota v nevhodných podmínkách.

Naštěstí v okolních státech i mezi místními existují lidé, kterým takovéto zbytečné a absurdní utrpení není lhostejné. Snaží se, aby zmíněné země změnily své krvavé zvyklosti i zákony a než se tak stane, zachraňují co nejvíce chrtů jak jen se dá. Ti by se totiž bez rychlé pomoci změn k lepšímu nedožili. Jsem hrdá, že silnou pomocnou ruku nabízíme i my, Češi. Máme občanská sdružení, která již několik let organizují a zajišťují adopce chrtů. Domlouvají dočasná ubytování zachráněných psů u dobrovolníků v domovině – v případě španělských ochranářů zajišťují  i nezbytné finanční příspěvky pro ně. Dále neúnavně shánějí a proškolují zájemce o psy v ČR (držení a chov chrta se v mnohém od ostatních plemen liší a informovanost nelze podcenit), domlouvají vše potřebné, zajistí chrtům veterinární ošetření a očkování, kastraci, čip, pas, přepravu, případně dočasné ubytování u nás atd.

Takže jestli poslední dobou potkáváte na ulicích dříve nevídaný počet dlouhonohých nosatých aristokratů (někdy s jizvami po těle), jak si vykračují na vodítku vedle svých páníčků, už víte odkud se tu vzali. Koho snad prudí, že tito lidé investují hodně času a peněz do „čoklů“, místo aby "pomáhali třeba LDNkám" (viz hrdinské výkřiky anonymů v diskusích na podobná témata), ti ať si prudí dál. Je každého osobní věc, jak a komu se rozhodne pomáhat, krásné a obdivuhodné je už to, že je k tomu vůbec ochoten. Proč se obhajovat za dobro a vysvětlovat své vnitřní pohnutky!? A kdo z vás ví, jaké další činy už dotyčný dokázal? Třeba moje kamarádka Monika, která se ujala galga a i ve svém volném čase dělá pro zachráněné chrty a jejich budoucí majitele maximum, je skvělá lékařka. Poučíte ji, jak vypadá jediný správný profil altruismu podle vašich norem? Hodíte si snad kamenem, kryti nevypátratelností...? Jakým právem, co je vám do toho, jak jiní nakládají s jejich vlastním majetkem a časem?! Nejste náhodou taky ten typ, kterého potěší soused v plamenech, hlavně v případě, že se má lépe než vy? Jediní lidé, kteří prudí mě, jsou ti, co jen hloupě žvaní a sami stéblo křížem nepřeloží, pokud jim z toho nic nekápne. Naopak stovkám našich chrtích zachránců touto cestou z celého srdce děkuji!

Poznámka: Přesné informace k blogu jsem čerpala ze stránek neziskové organizace Chrti v nouzi.

 

 

Autor: Lucie Barošová | pondělí 30.7.2012 7:00 | karma článku: 25,28 | přečteno: 1792x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4719x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik