Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O Joudech a Vyčůráncích

Proč ty deprese z vývoje politické situace? Podobné příběhy se odehrávají na různých úrovních dnes a denně, říkám tomuto jevu levárny. Podrobný popis principu leváren vám ráda sdělím a jsem zvědavá, jak do obecných charakteristik zařadíte lidi z okolí, veřejně známé osobnosti, sebe...

Levárna kreslená levačkouLucie Paceltová

Princip zneužité moci jsem chápala již v časech, kdy jsem se o politiku nezajímala vůbec. Funguje totiž už pár tisíc let, stačí se trochu orientovat v dějinách lidstva. K přiblížení mého pojetí dobře poslouží obraz Levárna:

Hlavním hrdinou je stoličku okupující Vyčůránek (také Sígr). Jde o samostatného aktivního člověka s přehledem, leč bez charakteru. Ten dobře ví, že častý prototyp průměrného občana (zastoupen níže postaveným Joudou s ovladatelným mozkem) si moc nepamatuje zlé zážitky z minulosti, nepátrá po souvislostech a hlavně vůbec nepromýšlí konkrétní efektivní kroky do budoucnosti. Jouda uznává pouze zjevnou přítomnost. To, co vidí a pociťuje včil. Stačí mu tedy nastrčit před zraky velkou tapetu hojnosti a pro zvýraznění dojmu prdnout tu a tam do dlaně bakšiš. Pak není podstatné, zda je Jouda charakterní či nikoli, už do něj jen stačí jedovým jazykem vkládat hesla dle potřeby: jednou libě znějící, která uši touží slyšet, po druhé zase hesla zastrašující, jelikož Joudové bývají úzkostní. Bojí se všeho, co neznají a čemu nerozumějí, nejvíce se děsí případného poznání. Jsou rádi, že Vyčůránek drží v rukou obraz blahobytu a vede je jazykem a bakšišem po přehledné cestě jistot. Joudové pro Sígry rádi pracují a vděčně jim předávají vše hodnotné, co se jim v hlavě ulíhne (ulíhne-li se). Málokterý Jouda totiž ví, že pracovat lze i samostatně (byť třeba v zaměstnání, toto není jen óda na podnikatele) za odměnu, kterou může jedinec aktivitou a učením ovlivnit, a že nápady a informace jsou jediné opravdové jmění. Toto je v kostce princip Levárny.

Vyplývající poučení (nejen) pro přítomnost:

Takto to funguje trvale, Vyčůránků a Joudů jsou celé klany a obvykle se to dědí, jen Joudů je mnohem více. Výjimku v rodové linii tvoří pouze Joudové, kteří uzavřou hlavu před zlými jazyky a začnou se rozhlížet ještě mimo předkládanou tapetu krásna. Kladou si otázky: Co se skrývá za ní? Kdo a proč ji drží? A nevisí jaksi nakřivo...? Tito osvícenci přestanou býti Joudy, mohou se z výjevu Levárny vymanit a stát se hrdiny lepších obrazů. Není to snadné, ale právěže kdo už není Jouda, ten ví, že vynaložené měcíce až roky pracného hledání vlastní cesty se mnohonásobně vrátí.

Ovšem pozor, pozice Sígrů je neměnná - shodíte je z jedné stoličky a oni se okamžitě vyškrábou na druhou. A už tapetují průzor novým Joudům v jiném kraji, někdy dokonce stále stejným joudům ve stejném kraji, to je taková česká specialita.

Nebezpeční jsou také Sígrové, kteří se snaží Joudům namluvit, že se mohou snadno a rychle dostat na stoličku a řídit, mít přímou moc. To je totiž blbost, samostatnost a schopnost vidět mimo tapetu je bohužel dána pouze malému procentu lidí - a ti vědí, že za poctivou stoličku se platí zkušenostmi a zodpovědností. Joudové na stoličkách budou vždycky zase jen Joudové - tedy lidé s ovladatelnými mozky, řízení ještě výše sedícím Sígrem.

 Rozpoznat, kdo je kdo, je náročné. Chce to průběžně sledovat situaci a hodnotit více ukazatelů, především dosavadní skutky postav ve hře. Sežere vám to hodně času a skládání informací bude dost otravné a někdy ubíjející. Ale přesto si ten přehled budujte! Něco o tom vím...

Jsem bývalá Jouda.

Autor: Lucie Barošová | pátek 21.6.2013 7:00 | karma článku: 18,48 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4718x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:23

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá žena za zvuků techna rozhazovala před dětmi hlínu. Vystoupení vyšetřuje policie

3. května 2024  10:10

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik