Kuras vybuchl a není se čemu divit

Debata v Českém rozhlase na téma islám doznala nečekaného konce: oba diskutující se rozešli ve zlém, oba před oficiálním koncem pořadu. Lidé teď o tom rozumují, ozývají se hlasy proti všem drtičům vyznavačů Mohameda. Také jsem citlivá na jakékoli házení lidí do jednoho pytle, nicméně si myslím, že tento konkrétní konflikt byl o něčem jiném. Pana Kurase se zastávám.

Arabista Čuřík řekl v debatě několik vět, které považuji za mylné nebo dokonce absurdní. Ale začnu od začátku, od mého začátku, který s panem spisovatelem Kurasem souvisí. K napsání blogu si vybírám k pití čaj z hrnku, který mi darovali na Jesenicku, v mé dřívější domovině...

Žila jsem necelé čtyři roky v pidivesničce poblíž Rýmařova. Hrávala jsem tam s kapelou Kelt Grass Band a jejím členem byl i Tomáš Kuraš. Syn pana Kurase, chirurg. Ten "kluk" byl asi o 15 let starší, ale působil mladě a já ho měla ráda skoro jako syna, byl nejen kolegou muzikantem, ale hlavně rodinným přítelem. Tomáš mi dal ke čtení dvě knihy od jeho táty. Líbily se mi a představovala jsem si, jak úžasný musí jeho otec být při setkání na živo. Dvakrát jsem pak pana Benjamina skutečně potkala, ale narozdíl od mírného a decentního syna byl dost ostrý až žlučovitý, s duší abych tak řekla věčně rozervanou. Nu, každý jsme nějaký, jeho slabiny jsou jistě zároveň jeho motorem pro hodnotnou tvorbu. Toliko úvodem a přejdu k hodnocení konfliktu.

1/ Jak jste jistě pochopili z vět předchozích, vůbec se nedivím, že pan Kuras bouchnul. Má k tomu dispozice od přírody, určitě nešlo o pózu.

2/ Kdo neznáte životopis pana Kurase, možná nevíte, že po dlouholetém studiu judaismu se rozhodl přijmout židovské vyznání. Toto náboženství i historii Židů obdivuje a má pro to racionální důvody. Takže když jej pan Čuřík přirovnal k likvidátorům Židů, bylo to opravdu, ale opravdu silné kafe. Navíc to bylo mimo, Kuras je sice drsoň a je nejvíc vpravo, jak jen to jde. Ale principy demokracie ctí a nemyslím si, že by chtěl muslimy jakkoli deptat.

3/ Pan Čuřík řekl, že Kurasova tvrzení byla „nezazdrojovaná, vylhaná a vymyšlená”. Nesouhlasím. Nemusíte mít pana Kurase rádi a nemusíte s ním třeba v otázce džihádu a práva šaría souhasit. Ale ten chlap má nepopiratelně dobré pozorovací schopnosti, postřeh a schopnost předvídat. Vše, co mi tehdy před více než 10 lety přišlo v jeho knihách přitažené za vlasy (např. Euro a EU), se vyplnilo a jeho dříve dost ojedinělý názor je dnes běžnou realitou. Tak jestli mluvil o čemkoli, mělo to reálný a praxí ohmataný základ.

Takže opět jsem zplodila diskutabilní blog. Jsem totiž z větší části své osobnosti zelená pravdoláskařka...

 

 

Autor: Lucie Barošová | čtvrtek 27.11.2014 9:40 | karma článku: 40,31 | přečteno: 6977x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23