Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dáme si kvůli volbám do držky?

Shrnu v blogu hlavní přehlídku nadávek. Houstone, Houstone, pomoc - atmosféra hustne! Politické strany vytahují na protivníky špínu, pokud skandálů není dost, vznesou aspoň podezření a zlověstné domněnky. Mastí se nám to všecko navzájem: lídři v médiích, kolemjdoucí před volebními stánky. Kdo není s námi, je blboun, je debžo! ... Je tohle všechno nezbytně nutné?

Předvolební bitevní poleLucie Paceltová

Zaznamenala jsem několik hlavních okruhů klasických předvolebních nadávek a připojím k nim pár postřehů:

1) "Svině komunistické" - Já vím, nadělali tady za desítky let mnoho škod, zabíjeli nevinné lidi, vymývali mozky. Taky nemám komunismus v lásce. Ale když vidím ty jejich staré věrné, mno a dnes už i mladé věrné přívržence, říkám si, že je to marný boj. Ten jejich plamen v oku... Oni opravdu věří, že by znárodnění a řízení té spořádané jednolité masy pevnými otěžemi několika vyvolených, mohlo fungovat! Pro voliče KSČM jsou teorie o svobodě a demokracii příliš složité a zbytečné. Chtějí, aby všichni pracovali a měli za to na byt, auto, jídlo a dovolenou. Těžko se hádat, neporozumí vám, protože věří, že dají hlas na spořádanou, prostou a dobrou věc. Nechávám to být, protože mé blogy proti komunismu stejně nikdá žádný komouš nečetl, furt si tu navzájem čteme ty protesty my, antikomunisti... Tohle asi v blízkých letech nemá řešení, tak si šetřme nervy, přátelé.

2) "Lháři a zloději z ODS a TOPky" - To není nadávka, ale konstatování faktu. O to smutnějšího, že někteří politici, o kterých se tohle ví, hačají na svých postech stále a jejich kolegové se vesměs snaží tvářit, že je vše v pořádku. Také už si nechám zajít chuť na volbu silné pravice. Ale na druhou stranu, hledím s obdivem a dobře míněnou lítostí na věrné voliče, kteří jim hlas přecijen dají. Bývají to voliči smutní, zadumaní. Jsou ale věrní demokratickým ideálům, kterým věří a také chtějí vyjádřit solidaritu těm členům strany, kteří nelžou a nekradou - i tací tam totiž jsou a rovněž si v těchto měsících protrpí svoje. Palec nahoru za výdrž v očistci.

3)"Dluhotvorní socani" - ČSSD je rozpolcena na několik znepřátelených částí, ale ať už ten či onen leze prezidentovi do zadku nebo ne, zacházet správně s penězi neumí žádný, takže jsou mi ukradení. I tady je minulost velké strany poseta korupcí a nefunkčními drahými projekty. A přece ji lid miluje. Ta láska je totiž založena na jedné z nejsilnějších lidských vlastností, na závisti. Volič oranžáků volí proto, aby bohatí dostali co proto a chudí se měli za podnikatelům odebrané peníze lépe. Ten princip přece razil už hrdina Jánošík... Na desítkách tisíc lidí se podepsala školní výchova totalitního režimu. Autorita učitelů je velká, přetrvává v myslích lidí i celý život. Tak jim ty vzpomínky na děství s kladnými chudáky a zápornými boháči neberte. Způsobili byste jim názorový zmatek, kdybyste je donutili poslehnout si dokonale komplexní přednášku o tom, že bohatí jsou velkým zdrojem financí ve státní pokladně a také dokud mají dost příjmů, mohou dávat lidem práci. A že většina boháčů dává velké částky na různé sbírky a občanským sdružením, tím už je teprv nemotejte. Přece každý ví, jak chamtivý byl třeba Trautenberk!

4)"Nenažraný STBák Babiš" - Pod přísným drobnohledem stovek bystrých očí buduje Babiš svou ANO stranu. Ví se o mnoha důvodech, proč by se mu vstup do politiky mohl vyplatit - a to je právě to! Jsem vcelku klidná, protože když má tento schopný podnikatel odevšad tak neúnavný dozor, je dosti malá šance, že by se mu prostřednictvím jeho kandidátů povedlo vylobovat či odhlasovat něco extra nekalého. A taky, nezlobte se na mě, ale začnu mu nadávat, teprve až skutečně něco provede. Zatím je ANO kamenováno kvůli VeVerkám, což je předpojatost. Pak kvůli tomu, že v čele strany je to samý Agrofert - to je fakt divné, ale na druhou stranu pochopitelné: Babiš žije už roky jenom prací a stýká se hlavně s nejbližšími spolupracovníky. Nikoho jiného tak dobře nezná, nikomu jinému natolik nevěří. Tak si je vzal zkrátka s sebou, co čekáte od člověka, který vidí jako dobrou firmu snad i společnost Nebe+Peklo? A s tím evergreenem o STB byste mohli také trochu brzdit. Jde o citlivé téma. Víte dobře, že hodně lidí spolupracovalo pod nátlakem, hrozila jim ztráta zaměstnání, škodlivé dopady na rodinu atd. Osobně znám jednoho muzikanta, který měl v 80. letech možnost vyjet s bluegrassovou kapelou na festival do Francie, ale jen pod podmínkou, že STBákům udělá cestou pár fotek a popíše cestu. Kývl, když jinak nedali, aby si mohl s klukama splnit sen o svobodné muzice - ale dělal si z celé záležitosti s STB srandu a navykládal jim pak jen nedůležité a nijak zneužitelné zprávy. I jeho chcete lynčovat...?  Zkrátka, jak to bylo s Burešem doopravdy, to vědí jen bývalí STBáci a Babiš sám. Nehážu kamenem, dokud si nejsem absolutně jistá, že strefuji grázla. Babišovi hlas nedám, ale dívám se na něj jako na velmi šikovného podnikatele (i k získání velkých dotací to chce mít fištróna) a také jsem zvědavá jeho tým, je v něm pár velmi inteligentních osobností.

5) "Černoprdelníci" - Církev je tu celá staletí a vždycky čas od času něco vymamlasí: pálení čarodějnic, Hus v Kostnici to taky schytal, z odlivu inteligence po Bílé hoře se vzpamatováváme dodnes... A letos ty nespravedlivé restituce, fuj! Nejsem členkou žádné církve, ale s výpady proti KDU-ČSL nesouhlasím. Církev je totiž ve 21. století jiná než kdysi. Sleduji ji a líbí se mi, že se katolíci přátelí s husity i rabíny a ateisty, všichni si přátelsky debatují v pořadech na Proglasu, pořádají společné kulturní akce. Tak to má být, tohle je ohromný vzor tolerance! Jasně, je pár bodů, které na věřících nemusím a určité korupci a podvodům se ani jejich papaláši nevyhnuli, jsou to koneckonců také jenom lidé. Ale pořád mají mezi sebou nebývale vysoké procento slušných občanů, žijících v harmonii a konajících nezištně dobré skutky pro ostatní. Znám je, pracovala jsem s nimi, kámoším s nimi. Proto mi nevadí, že došlo k finančnímu vyrovnání - většina těch peněz nějakým způsobem opět poslouží dobře lidem. Víra je klenot a lék pro nemocnou dobu, navíc jsou názorově dost pravicoví. Chybělo málo a letos bych jim to po prvé hodila.

6) "Populista Okamura" - Tomio si pohoršil chválou komunistických ideí a příliš ostrými nápady na nápravu Romů. Úplně to podělal přijetím Bárty... Souhlas. Před dvěma lety jsem ho nadšeně četla, ale už mě to přešlo, má důvěra v něj slábne. Taky přímá demokracie je něco, co je skvělým cílem pro příští generace, ale dnešním bulvárem se řídícím davům bych tak nebezpečnou zbraň určitě do rukou nedávala. A přesto si nemůžu pomoct, ten kluk polojaponská mi přijde v jádru dobrý. Nezdá se mi, že by byl bezpáteřní populista, jen prostě ostře říká všechno, co mu zrovna přijde správné a místy si v té rychlosti ani nedohledá o tématu více podkladů. To, že dal druhou šanci Vítkovi, je pro mě nepochopitelné, ale možná to bude tak, jak mi napsal jeden jeho fanda: "Vzal ho na palubu, protože je schopný. Však Tomio už si ho pohlídá a srovná do latě." Nechme toho pruďase, ať dělá vítr dál, šikovní podnikatelé dokážou vidět celospolečenská témata jinýma očima. Však ve vedení našeho státu byli a jsou i mnohem horší týpci.

7) 8) 9)... Pak tu máme Dělnickou stranu s holýma hlavama. Černovlasou Hlavu, co hledí vpravo vzhůru s třešněmi v uších. Stranu Přátel Organizovaného Zločinu, která nehraje férově ani v základních etických pravidlech o předvolebních kampaních. Neklidná doba vždy přináší kecaly s rychlými řešeními, lid to tak má rád, lid je potřebuje, aby mu ukázali na viníky všeho zla a oni si mohli beztrestně vybíjet zlost. Patří to už k člověčenství, opět se nám to nemusí líbit, ale co narobime.

Ptáte se, koho tedy budu volit, když jsem se všemi odtažitě smířená? Taky jsem dlouho přemýšlela, protože moji favorité, Občané.cz, do toho letos nejdou. Nevadí mi Piráti a Soukromníci. Čítám hodně Svobodné, abych byla ekonomicky gramotná, ale nedávám jejich dřívější obdiv ke Klausovi a Jaklovi. Šoupnu to tedy nakonec rozhádaným fotovoltaickým průserářům. Dosud nikdy jsem je nevolila - právě proto, že mám ráda přírodu a pár let jsem pracovala na samotě u lesa pro její ochranu. Někteří Zelení úředníci a straníci jsou divní a nepasovali mi do mých představ a ideáů... Ale taky stárnu a vím už, že v tak velké straně bude prostě vždycky někdo, kdo mi nesedí, kor když to tam láká i dost mladých či přecitlivělých jedinců. Určité chyby v minulosti dělali, tohle si nese každá strana s dlouhou historií. Ale tolik předhazovanou vinu za pohromu se šetrnou energetikou nesou doopravdy hlavně jiné strany, na to pozor (přečtěte si solidní informační zdroje). Jsou taky místy dost levicoví - au, ale stejně bych ráda, aby přelezli přes 5%. A hlavně: Co jiného by mělo u umělkyně nakonec rozhodnout, než Láska?! :-)

Pár stran ještě chybí do výčtu, ale budou 4 ráno, fakt jdu spát. Přátelé, volte si koho chcete. Pokud nelžete, nekradete, nevraždíte a nekopete do důstojnosti jiných, jste mými bližními a respektuji vás.

Autor: Lucie Barošová | středa 16.10.2013 7:09 | karma článku: 17,72 | přečteno: 744x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4718x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik