Chybí mi čistá duše pana Havla!

Počítač mám mokrý od slz. Zemřel blízký člověk, kterého jsem si velmi vážila. Bílá vrána naší politické scény - ten, který nehrál pokryteckou komedii, ale dával své srdce na dlani.

Jeden z nejlepších lidí v historii naší republikyLucie Paceltová

Neformální vystupování, stydlivý úsměv, skromné a upřímné oči. Hlas, kterému bylo možné věřit, přerušovalo občasné nevózní zakašlání... Odešel nám vysoce charakterní člověk. Pana Havla jsem si vždy vážila a takto to zůstane napořád. Jeho dobré myšlenky a prospěšné skutky vysoce převažují nad jeho chybami a omyly, což se dnes dá říci o málokterém politikovi.

V době sametové revoluce mi bylo deset let. Nově jsem se přistěhovala do malého městečka, spolužáci byli z větší části z komunistických rodin. Našlo se ale i pár dětí, které stejně jako já věděly, že Havel není běžný propuštěný vězeň a že být spisovatelem není ostuda, nýbrž výjimečnost a dar.

O rok později jsem se zájmem sledovala v černobílé televizi jeho Zahradní slavnost. Dojem z ní si pamatuji dodnes - smutné přetvářky, sebeklamy, stereotypy a samota postav byly zrcadlem běžného života, takže jsem jim rozuměla i coby dítě, respektive CÍTILA JSEM, co vše chtěl Havel hrou říci. Jeho poselství jsem vnímala jako velmi důležité, jeho forma vyjádření mi byla blízká a u této blízkosti už zůstalo.

Kdykoli Václav Havel mluvil, poslouchala jsem jej jako člověka, který mluví od srdce a o něčem SKUTEČNĚ PODSTATNÉM. Kdykoli jednal, o něco usiloval, bojoval, připadal mi jako malý zranitelný David, čelící tupým a zaslepeným Goliášům. Vnášel do chladných stěn hradu teplo a něhu. Měla jsem ho ráda.

Až se jednou potkáme v nebi, doufám, že budu hodna toho, aby i se mnou ztratil pár slov. Je toho tolik, nač bych se jej chtěla zeptat! Je toho tolik, co bych mu chtěla říct....! Do té doby se budu alespoň pokoušet být stejně silná a lidská jako byl on. Pane Havle, nepřidám se na snazší a výhodnější stranu protihráčů. A vím jistě, že nejsem sama. Je nás víc, kteří budou jednat tak, abyste z nás měl radost. Abyste si mohl říct: V čele těchto lidí jsem stál rád!

Autor: Lucie Barošová | neděle 18.12.2011 23:00 | karma článku: 21,01 | přečteno: 1403x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23