Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Když se má o něčem diskutovat, je třeba ujasnit si, o čem se vlastně vede řeč. V tomto případě o návrhu ČSSD na změnu systému pracovněprávních výhod pro rodiče malých dětí. Abychom mohli předložený návrh posoudit, musíme si nejprve ujasnit současný stav, který kupodivu VĚTŠINA diskutérů nezná. Tedy: mezi překážky v práci na straně zaměstnance zaměstnavatelem neproplácené zahrnuje zákoník práce porod dítěte a péči o malé dítěte, k čemuž konstruuje dva případy dovolené neplacené absence v práci (odchylky u dvojčat a adopce pomíjím):

Mateřská dovolená trvá 28 týdnů, čerpat ji smí jen matka, přičemž 14 týdnů je povinných a matka je vyčerpat musí, ať chce nebo ne. 6 týdnů z toho má být vyčerpáno před porodem a jen u předčasných porodů se tato doba převádí do období po porodu.

Rodičovská dovolená trvá od narození dítěte do jeho třetích narozenin. Čerpat ji může otec i matka, klidně oba současně, matka ji však nemůže čerpat v době své mateřské dovolené.

Rodič (matka i otec) si sám určuje dobu, kdy bude rodičovskou dovolenou čerpat, nemusí ji čerpat v kuse a nemusí ji čerpat od začátku. Toto právo volby však dle názoru nejvyššího soudu však nesmí být využíváno k šikaně zaměstnavatele, tedy tak, že rodič bude v rychlém sledu opakovaně nastupovat RD a zase ji přerušovat, takže zaměstnavateli způsobí vážnější potíže v jeho personálním zajišťování své činnosti.

A toto chtějí feministky v ČSSD změnit. Chtějí to změnit k lepšímu? A lze to vůbec změnit k lepšímu?

Já bych na ně vzal velký bič!

4 0
možnosti
Foto

Dobrý výklad. Já to jaksi pročítala nedávno, ale nedošlo mi, že mnozí novou podobu neznají, když mají děti velké nebo žádné...

0 0
možnosti
Foto

Já jsem to pochytil tak, že vystřídání na rodičovské nebude povinný, jen na příspěvcích vyjde výhodněji. Ženský v určitým věku a stavu jsou hůř zaměstnatelný, protože u nich hrozí odchod na rodičovskou. Mnozí otcové by zase rádi pobyli doma nějaký čas s capartem, ale ženy je nenechají, protože - abych citoval autorku - "se jim mateřství líbí a nenechají si je vzít ani na měsíc". Když jeden z rodičů vydělává a druhej si doma kreslí, žádný dilema řešit nebudou, jen holt na přídavcích dostanou trochu míň. Asi by se ten návrh musel doladit, ale já v tom žádnou buzeraci nevidím. A totalitu už vůbec ne.

4 2
možnosti
Foto

Pane, kéž by to bylo tak, jak jste to pochopil. Nicméně vyjádření byla jasná, návrh zněl jako povinnost střídání. A ano, my doma už nic krizového neřešíme, protože jsme roky dřeli a vzdělávali se a zkoušeli různé cesty, abychom teď průšvihy řešit nemuseli. Ale to neznamená, že neznám dost rodin, kde jsou v práci od nevidím do nevidím a bohužel jim to nestačí. Otázka zní, zda za to nadávat mně ;-D

2 3
možnosti
MR

Bohužel ona už tu totalita je. Ve většině společnosti je pořád ona setrvačnost jež nakonec rozložila minulý režim. Zde je totalita většiny jež pořád slyší na budování společné kapitalistické společnosti, kde všichni se budou mít pokud možno rovně a stejně, nedej bože aby soused podnikal a měl se lépe. Správci země, obcí nemají rovnocenného partnera občana a občanskou společnost a navíc ze strany EU je zde doznívající  sociální a humanistické inženýrství, jež vše ještě drží při zemi a svět se nám směje ... .

2 2
možnosti
Foto

Souhlas. Ne že by mě politika bavila, ale začínám chápat, že zajímat se a číst v kvalitních zdrojích by měl každý. Aby s námi až tak nekývali...

0 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik