Nahraná vražda obnažila hyeny

Málokdo asi úplně pochopil zpravodajské hry kolem zinscenované vraždy ruského novináře Babčenka. Událost ale v plné nahotě ukázala, čeho jsou někteří lidé schopní.

Před nedávnem svět šokovala zpráva, že byl v Kyjevě zavražděn ruský novinář Arkadij Babčenko, který je velkým kritikem Putinova režimu. Za nedlouho bylo vše jinak. Babčenko se objevil živý na tiskové konferenci a dozvěděli jsme se, že Babčenkova "vražda" byla zinscenovaná ukrajinskou tajnou službou SBU, která měla informaci o tom, že se připravuje novinářova likvidace.

Během několika desítek hodin, kdy byl Babčenko oficiálně mrtvý, se i v českém mediálním prostoru strhla lavina prudkých reakcí. Odsuzování samotné vraždy novináře je zcela pochopitelné a logické. Zaujal mě ale jeden příběh, který se samotnou „vraždou“ souvisel jen velmi okrajově.

Babčenko v minulosti pobýval nějaký čas i v Praze. Podle svého přítele, českého novináře Ondřeje Soukupa, se Babčenko však později do Kyjeva vrátil, „protože ztratil naději, že mu české úřady dají povolení k pobytu, a o azyl žádat nechtěl.“

Zřejmě právě tato informace byla impulsem k neuvěřitelnému postu, který na Facebooku napsal ekologický aktivista, vedoucí klimatické a energetické kampaně české pobočky Greenpeace, Jan Rovenský.

„Je to strašný. Obecně držím zásadu ‚o mrtvých jen dobře‘, ale dnes udělám výjimku: nechvalně proslulý šéf odboru azylové a migrační politiky MV Tomáš Haišman byl loni v létě ještě ve funkci, když jeho úřad odmítl Arkadiji Babčenkovi vydat povolení k pobytu. Nebýt tohohle rozhodnutí (pro Haišmanův odbor zcela typického), Babčenko mohl žít. Haišman se nicméně z ministerstva poroučel o několik měsíců později a letos v březnu umřel na nějakou ošklivou nemoc. Nepřeju mu to - ale pokud existuje nějaká vyšší spravedlnost, předpokládám, že vypadá takhle.“

Samo o sobě je takové veřejné tvrzení ošklivým hyenismem, zejména když zmíněný úředník zemřel a nemůže se bránit. Do ještě ošklivějšího světla však Rovenského slova postavil nejen fakt, že Babčenko žije (což však v době psaní postu aktivista logicky nemohl předpokládat), ale především oficiální vyjádření Ministerstva vnitra, které znělo: „Ministerstvo vnitra jasně sděluje, že pan Babčenko v minulosti v ČR nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl.“

Bum prásk. Tomáše Haišmana vůbec neznám, nikdy jsem ho neviděl, ani jsem o něm až do zmíněného postu neslyšel. Jana Rovenského znám z médií, kde se vyjadřuje k různým věcem. Většinou někoho kritizuje a často se odvolává na morálku. Ovšem teď se tedy odkopal. Na základě lživé informace pranýřuje mrtvého člověka a odvolává se na „vyšší spravedlnost“. Nevím to, ale předpokládám, že zde žijí pozůstalí po panu Haišmanovi. Nedivil bych se, kdyby někdo z nich s odkazem na obyčejnou lidskou spravedlnost Rovenského vyhledal a dal mu pár facek.

 

Autor: Petr Ovčáček | pondělí 11.6.2018 7:15 | karma článku: 45,61 | přečteno: 5666x