Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na slevě z daní nic špatného nevidím. Lidovci chtějí společné zdanění. Za dva lidi by tedy byly dvě slevy. Tak to má být.

S dávkami a přídavky na děti socialisti stejně nic neudělají. Ztrpčovat život budou jen slušným pracujícím občanům.

1 0
možnosti
KJ

Už to tu níže pánové napsali - v případě, že je jen jedno daňové pásmo (a pro tuto chvíli pomiňme 8% solidární daň), tak nemá společné zdanění manželů žádný, ale opravdu žádný smysl. Takže společné zdanění nebylo zrušeno proto, že někdo chtěl někomu zasolit, ale proto, že to je věc matematiky - což jak se zdá, má část obyvatelstva problém pochopit.

Sleva na "nepracujícího" partnera samozřejmě nenahradila nic, ta byla i v dobách, kdy společné zdanění ještě bylo.

Nechal bych to být, ono je opravdu pro běžného ovčana dost složité, ale omylem jsme si přečetl něco o autorce: Ředitelka Národního centra pro rodinu ... Je členkou poradních sborů a expertních komisí.

Jestli to tak je, tak to je teda děs ...

0 0
možnosti
RC

Naprosty souhlas s drobnou vyjimlou - solidarni prirazka je 7%.

Je znamo, ze cleny expertnich komisi byvaji casto "experti" bez znalosti problematiky. Staci se podivat na ekonomickeho "experta" CSSD - cloveka, co vystudoval zemedelku, je mu cca 30 a tu progresivni dan, co vymyslel, uz CSSD v tichosti radeji stahla. I web (https://www.spravedlive-dane.cz/) zrusila.

0 0
možnosti
VH

Nástupem do zaměstnání samozřejmě sleva na manželku končí. Že píšete o věcech, kterým vůbec nerozumíte!

Sleva pracující manželky je slevou z její daňové povinnosti. Není tedy snižována daňová povinnost manžela (jak je u slevy manželky).

2 0
možnosti
Foto

No, možná to není napsáno úplně po lopatě, ale jde o polemiku se snahou zrušit slevu na manželku v domácnosti. Pokud by tato sleva byla zrušena, nic ji nenahradí, je to propad příjmů rodiny s malými dětmi.

Když (obvykle) žena nastoupí do zaměstnání (nebo začne fungovat jako OSVČ), dojde někdy k jednorázovému propadu, když vydělá víc než 68 tisíc a méně než 96 tisíc - pak (obvykle) manžel už nemůže uplatnit slevu na manželku a ona neuplatní celou základní nezdanitelnou částku poplatníka. Ale v takovém případě nejde o mnoho a je to jednorázové.

0 0
možnosti
VH

Sleva na manželku nenahradila společné zdanění manželů. V obou případech se jedná o něco zcela jiného. (Při rovné dani by bylo společné zdanění nesmyslem. Navíc mělo smysl, pokud oba měli příjem. U slevy na manželku je to naopak.)

0 0
možnosti
RC

Diky rovne dani by teoreticky melo smysl spolecne zdaneni jen v tomto pripade:

jeden z manzelu plati solidarni prirazku, druhy nikoliv.

Jinak pri rovne dani spolece zdaneni, ktere bylo navic administrativne hodne narocne, zbytecne.

S tou administrativou to bylo fakt peklo, protoze misto toho, aby vyuctovani dane provedli oba zamestanavatele, tak se muselo podat danove priznani, to musel nekdo na FU zpracovat a penize zpet dostal clovek pozdeji.

0 0
možnosti
RC

ad

Navrhovatelé zrušení slevy nevědí, že se nástupem do zaměstnání o tuto slevu nepřichází, protože na tuto slevu má nárok každý zaměstnaný? Jde jim tedy jen o to, aby ji ženy, které se starají plně o výchovu dítěte, neměly „zadarmo“?

Jak jste prisla na to, ze se o slevu neprichazi? Pokud nema zena castecny uvazek (tj. prijem pod jisty limit), tak se o slevu samozrejme prichazi.

1 0
možnosti
JB

J47a54n 81B92u51r23i59a80n

6. 10. 2017 10:36

No, já to chápu tak, že po nástupu do práce sice o slevu na manželku přichází manžel, ale manželka ji pak začne samozřejmě uplatňovat sama. Čili se ta sleva opravdu z rodiny neztratí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 11,11
  • Průměrná čtenost 405x
Ředitelka Národního centra pro rodinu a místopředsedkyně Rodinného svazu ČR, babička 11 vnoučat, neúnavná příznivkyně rodinné politiky, hlasatelka ocenění výchovné péče a práce v rodině, věnuje se slučitelnosti rodiny a zaměstnání. Je členkou poradních sborů a expertních komisí.

Seznam rubrik