Ždímáním firem za vyššími platy

Naše ekonomika vesele roste a životní úroveň stoupá. Nezaměstnanost je nejnižší za posledních 22 let a výdělky rostou nejrychleji od krize v roce 2008. Jsme na vrcholu, nebo ještě můžeme pár let stoupat? 

Ať tak či onak, tak tu už nebezpečně fouká, stejně jako na vrcholu vysoké hory. Pozor, ať nespadneme! A právě v této situaci (před spadnutím) se nachází čím dál víc firem, kromě těch závislých na veřejných dotacích. V praxi to znamená, že firmy už zvýšily platy natolik, že kdyby přidaly víc, riskovaly by svou existenci.

Samozřejmě to neplatí pro všechny. Nejvíce ohrožené jsou společnosti, které jsou postaveny na levné pracovní síle a jejichž produkty nemají vysokou marži. Jinými slovy, nemohou si zvýšení mezd vzít zpět od koncového zákazníka. Pro továrny tak nakonec může být výhodnější přestěhovat výrobu za hranice než zvyšovat mzdy českým pracovníkům. Stále jsme ještě montovnami a toto riziko, které nevidí odbory, je velmi reálné a nebezpečné pro celou zemi. Např. v automobilce ŠKODA AUTO vzrostly mzdy letos v dubnu o 12%. Zvyšovat ale musí nejen kvůli odborům, ale i kvůli nedostatku lidí. Tam je totiž ve skutečnosti zakopaný pes. Pracovníci už nedostávají přidáno jen za odměnu, ale i aby si je firmy udržely. Letos chybí přes 440 000 zaměstnanců a příští rok to bude okolo půl milionu.

Cesta, kdy budeme vydírat firmy a podnikatele, ať už prostřednictvím odborů nebo osobně, povede k tomu, že z vrcholu nejenže spadneme, ale zboříme horu jako domeček z karet! Jinými slovy budeme tak dlouho tlačit na podnikatele až nám podnikatel zkrachuje nebo se velká firma přesune do jiné země. Tam ovšem odborář rozhodně nedohlédne.

Místo tlaku na zaměstnavatele pojďme vyvinout tlak na vládu, aby se konečně přestala chovat jako děcko, co si myslí, že mu rodiče koupí, co si zamane. Vláda místo přípravy na horší časy nás svým rozhazováním  všechny žene do pěkného průšvihu. Donuťme ji, aby snížila odvody firmám a peníze místo státu šly přímo zaměstnancům. Tlačme na vládu, aby více peněz investovala do vědy, výzkumu a inovací, protože jedině tak zvýšíme marže firmám, které pak budou mít z čeho zvýšit platy.

Zkrátka neždímejme firmy, ale vládu! Ať bere ohled na naší budoucnost. Přeci jen nejsme jejími zaměstnanci, ale akcionáři.

Autor: Lukáš Otys | pátek 19.10.2018 12:07 | karma článku: 24,92 | přečteno: 1330x
  • Další články autora

Lukáš Otys

Svoboda podnikání? Jen někdy!

19.3.2019 v 12:22 | Karma: 16,98

Lukáš Otys

20 LET V BEZPEČÍ

12.3.2019 v 9:24 | Karma: 4,89

Lukáš Otys

PODNIKATEL POKUSNÝM KRÁLÍKEM

27.2.2019 v 11:59 | Karma: 19,60