O debatě, která vážně nebyla prima

Pokud jste se chtěli jen pobavit, pak vám v úterý večer TV Prima se svou prezidentskou show jistě dobře posloužila. Pokud jste se ale chtěli seriózně zamýšlet nad kvalitou názorů prezidentských kandidátů. museli jste být zklamáni.

Tak předně, co naši zemi vážně pálí? Nízké mzdy? Reforma vzdělávání? Financování důchodů? Modernizace průmyslu a reakce na to, co se děje ve světové ekonomice? Výstavba dálnic a vysokorychlostních železnic?  
Jeden by řekl, že ano. Že právě tohle jsou nejčastější témata volebních slibů a aktuálních vládních plánů. 
Podle těch, kdo na TV Prima připravovali debatu prezidentských kandidátů, jsou to ale zřejmě banality, o kterých není třeba s kandidáty na nejvyšší úřad v zemi diskutovat. 
O jakých tématech ovšem ano? Cigareta k pivu ve vesnické hospodě, kolty (nejen) v baru proklatě nízko, církevní restituce a... ano, jediný pokus o rozumné uchopení globálního a pro naši budoucnost skutečně důležitého tématu – migrační krize. 
 Je evidentní, že Miloš Zeman byl útočnější, v řeči energičtější (přestože nedokázal na závěr bez pomoci sám vstát z křesla) a mnohem lépe reagoval na bouře z publika. 
Co ale ta „prima hodinka“ vypovídá o kvalitě kandidátů a předpokladu každého z nich být pro příštích pět let prezidentem, který naši zemi posune kupředu? 
Jsem přesvědčen, že nic. 
Zpackaná dramaturgie, slaboučký moderátor, bezzubý výběr témat a často až trapně frenetické publikum nepřinesly do posledních dní před 2. kolem prezidentských voleb žádný zajímavý prvek ani posun. TV Prima promarnila šanci ukázat se jako „dospělé“ médium – prezidentská volba prostě není estráda.
Že je Miloš Zeman zkušeným bavičem a zdatným rétorem, jsme věděli. Že je Jiří Drahoš slušný člověk, který nesklouzává (ač by mu to v obdobném typu pořadů spíše pomohlo) k agresivitě a útočnosti, také.
Z uplynulé debaty si tak podle mého názoru můžeme vzít pouze 3 dojmy. 
1 – Potvrzený dojem z protřelého padoucha, který opět nemusel skládat veřejně účty.
2 – Potvrzený dojem ze slušného chlapíka, který se má v (politických) TV debatách ještě hodně co učit.
3 – Smutný dojem z TV Prima, která se rozhodla udělat z debaty prezidentských kandidátů sprostou (pardon) estrádu.
Za mě – nic moc…

Autor: Lukáš Otys | středa 24.1.2018 9:46 | karma článku: 23,86 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Lukáš Otys

Svoboda podnikání? Jen někdy!

19.3.2019 v 12:22 | Karma: 16,98

Lukáš Otys

20 LET V BEZPEČÍ

12.3.2019 v 9:24 | Karma: 4,89

Lukáš Otys

PODNIKATEL POKUSNÝM KRÁLÍKEM

27.2.2019 v 11:59 | Karma: 19,60