Nesnesitelná lehkost cestování v milované i nenáviděné EU

Letos se mi poštěstilo, že jsem mohl cestovat více, než je pro mě obvyklé a navštívil tak Anglii, Španělsko a mou oblíbenou Itálii.

Cestování je jednou z mých vášní a hlavně stačí i dva dny v jiné zemi, aby mi otevřely oči. V každé zemi mě překvapí něco jiného a v každé něco funguje jinak než u nás. Takže někdy je trochu dobrodružství třeba jen najít stánek s jízdenkami na tramvaj, ale aspoň mě to donutí dát se do řeči s místními a zkusit trochu poznat mentalitu jiných národů.

Je to 14 let co ani naše cestování do těchto států nebylo tak jednoduché. A to nejen kvůli tomu, že nebyl tak rychlý internet, neexistovaly aplikace, které pomůžou zařídit vše od ubytování po taxík, ale v neposlední řadě i kvůli tomu, že jsme museli k cestování kamkoli po Evropě obstarat pas, čekat často nepříjemně dlouhou dobu na odbavení nebo trávit čas v nesnesitelných kontrolách na hranicích. Nedej bože, když celníci našli někoho zarostlého v autobuse do Chorvatska a na pasové fotce byl oholený.

Kromě nepohodlného cestování, ale bylo potřeba si pomalu vzít úvěr na roaming ze zahraničí, nebo pokud jste si chtěli něco přivézt, tak jste se museli skoro modlit, aby vám to na celnici nezabavili nebo aspoň draze neproclili.

A pokud jste se dostali v zahraničí do problémů, tak bylo dost komplikované se domoci svých práv. Teď, jako pro občany EU, je pro nás  vše jednodušší a berou nás skoro jako sobě rovné. Najde se pár výjimek, ale vítězí spíš pozitivní přístup.

Není samozřejmě vše zalité sluncem, ale převažují výhody. V jednoduchosti a svobodě cestování určitě!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Otys | středa 15.8.2018 14:22 | karma článku: 13,60 | přečteno: 629x
  • Další články autora

Lukáš Otys

Svoboda podnikání? Jen někdy!

19.3.2019 v 12:22 | Karma: 16,98

Lukáš Otys

20 LET V BEZPEČÍ

12.3.2019 v 9:24 | Karma: 4,89

Lukáš Otys

PODNIKATEL POKUSNÝM KRÁLÍKEM

27.2.2019 v 11:59 | Karma: 19,60