Lékařům nešlo o reformu

Protest lékařů byl jen o penězích, i když se nám snažili namluvit něco jiného. Ačkoli lékaři tvrdili, že jim nešlo jen o peníze, na dohodu s ministerstvem přistoupili, až když si vyvzdorovali vyšší platy. Když jim šlo o reformu systému zdravotnictví, jak nás odborářští lídři do poslední chvíle přesvědčovali, je zvláštní, že svůj protest ukončili, jakmile dosáhli zvýšení mezd.

Vítám, že je nebezpečí krize pro tuto chvíli zažehnané, ale akci lékařů hodnotím negativně.foto: iDNES.cz

Lídři lékařských odborů si ve středu 16.2. odhlasovali, že přijmou memorandum, které jim v rámci dohody nabídl ministr Leoš Heger (TOP 09). Přinese jim to navýšení základních měsíčních platů o 5 až 8 tisíc korun. Otázkou stále ale zůstává, kolik lékařů své výpovědi stáhne a naopak kolik z nich ředitelé přijmou zpátky. Vnímám to jako příležitost, která pomůže pročistit a zkvalitnit personální složení nemocnic, a vítám, že je nebezpečí krize pro tuto chvíli zažehnané.

 

Šlo o nestydaté vydírání

Celou nátlakovou akci lékařů ale odmítám a ústupky ze strany ministra Hegera mě rozladily. Myslím, že pan ministr neměl tolik ustupovat. Lékaři se svými odborářskými lídry nechali do akce nahnat jako slepé ovce. Vždyť jejich výchozí argumentace o tom, že mají platy nižší než jejich kolegové v Evropě, byla čistě sobecká. Naprostá většina obyvatel této země má totiž výdělky několikanásobně nižší než je běžné západně nebo jižně od hranic. Tvrzení, že v systému se špatně hospodaří, ale rezervy jsou, také neobstojí. Vždyť o to samé by se mohli opírat státní zaměstnanci i z dalších oborů. Jsou snad lékaři něco víc než ostatní jen proto, že mají v rukách lidské životy? Šlo o nestydaté vydírání.

 

Akce lékařů může inspirovat další

Lékaři měli možná oprávněné požadavky, ale ne teď a tady. Podle mého názoru jsou důležitější kroky, které povedou ke skutečnému ozdravění celého systému, a to v oblasti zdravotního pojištění, lékové politiky, ve struktuře sítě akutních lůžek a v oblasti výdajů na nákup přístrojů. Průběh, vyvrcholení i závěr celé protestní akce lékařů hodnotím negativně. Je to signál o tom, že protesty a vydírání vedou k výsledkům. Je logické, že se pak podobného manuálu chytnou i další, jak potvrzuje i následná akce policejní a hasičská. Ukončení akce lékařů zároveň se vznikem petice za odvolání ministra vnitra Radka Johna na mě totiž dělá dojem, že nebylo z hlediska načasování náhodné.

Autor: Otto Chaloupka | čtvrtek 24.2.2011 13:48 | karma článku: 4,97 | přečteno: 446x
  • Další články autora

Otto Chaloupka

Islám, nebo my?

7.10.2014 v 8:30 | Karma: 37,88

Otto Chaloupka

Analýza bordelu

30.9.2014 v 11:31 | Karma: 29,01