Aktivista: "Kdo sem pozval toho antiromského populistu?!"

Dnes jsem se zúčastnil kulatého stolu s názvem „Jak plní Česká republika Národní strategii integrace Romů“. V malém sále byli zastoupeni představitelé nevládních organizací a občanských sdružení jako například Centrum pro společenské otázky, Mezanin o.s., a také představitelé Rady vlády pro záležitosti Romské menšiny. 

 Byla představena Monitorovací zpráva občanské společnosti o plnění národní strategie integrace Romů. Výsledky monitoringu nepovažuji za objektivní.  Popisují Českou republiku jako diskriminující Romy. Zástupci vlády byli absolutně nekompetentní a místo toho, aby Českou republiku obhajovali, přinesli pouze spoustu opatrných a nic neřešících informací.

Když jsem chtěl vystoupit a sdělit svůj názor na tuto problematiku, byl jsem po několika větách přehlušen výkřiky nesouhlasu a slovy „kdo sem zval tohoto antiromského populistu“. V tomto momentě se strhlo nekontrolované pokřikování a pochopil jsem, že další přítomnost v sále je naprosto zbytečná. Při odchodu z místnosti mě oslovili předseda a 1. místopředseda Strany rovných příležitostí, se kterými jsem k mému překvapení vedl dlouhý konstruktivní rozhovor na téma obecné problematiky Romů. Mám velkou radost z toho, že jsme se s těmito pány shodli na tom, že různé neziskové organizace a iniciativy za posledních 20 let nedokázaly situaci výrazně zlepšit. Naopak výsledkem jejich „práce“ je dnešní napjatá situace. Mým dojmem je, že tyto organizace dělají všechno proto, aby se situace neřešila a ony tím pádem mohly ospravedlňovat svoji existenci a čerpat nemalé finanční prostředky pro svoji činnost. Pánové mimo jiné vyjádřili také nespokojenost s tím, že opakovaně nejsou přizvání kvalifikovaní zástupci Romů k žádnému projednávání návrhů, které by vedly k efektivnímu řešení problematiky.

S představiteli Strany rovných příležitostí jsme se dohodli, že je potřeba urychleně začít konstruktivně jednat. Domluvili jsme se na společném setkání, kde mi pánové předloží svoje návrhy řešení a tím mi pomohou s dokončením připravovaných změn zákonů.

Přestože mi nebylo umožněno mluvit, jsem rád, že jsem se setkání zúčastnil, protože diskuze s pány Tišerem a Růžičkou měla smysl a věřím, že naše další společné jednání konečně pomůže věci rozhýbat správným směrem. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Otto Chaloupka | úterý 2.7.2013 15:14 | karma článku: 15,95 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Otto Chaloupka

Islám, nebo my?

7.10.2014 v 8:30 | Karma: 37,88

Otto Chaloupka

Analýza bordelu

30.9.2014 v 11:31 | Karma: 29,01